Castigarea licitatiei pentru Oltchim de catre Dan Diaconescu tine prima pagina a ziarelor:

ActualitateFoto: Colaj foto

Evenimentul zilei scrie ca Remus Vulpescu i-a facut jocul lui Dan Diaconescu, in ciuda avertismentului FMI. Conform sursei EVZ, astazi, in timpul licitatiei pentru privatizarea combinatului din Ramnicu Valcea, Anca Paliu, reprezentanta FMI la Bucuresti, i-a transmis lui Remus Vulpescu, ca are aprobarea bordului de la Washington sa nu anunte castigatorul licitatiei. Romania breveteaza privatizarea "pe persoana fizica" Dan Diaconescu. Seful privatizarii: "Domnu' de la Gandul, stiti cati miliardari din America au firme in faliment, dar au bani?", titreaza Gandul. Dan Diaconescu sustine ca are banii pentru Oltchim dar refuza sa spuna cine este investitorul strain. Dan Diaconescu a refuzat vineri seara, la Romania TV, sa spuna ce partener extern este implicat in preluarea Oltchim, dar a precizat ca va cere guvernului ca, dupa ce va plati pretul combinatului, sa vireze acesti bani, in forma unui imprumut, catre uzina. "In 10 zile voi trimite banii la guvern daca nu se intampla ceva din partea guvernului in aceasta perioada. Din pacate nu va pot trimite banii decat prin Guvern", spune acesta, scrie HotNews.ro. Dan Diaconescu vrea sa faca "poporul" actionar la Oltchim pentru 5-10 lei, de telespectator. Dan Diaconescu s-a inscris in lupta pentru Oltchim sustinand ca vrea sa dea combinatul, companie cu capital majoritar de stat, poporului si ca are un investitor puternic in spate. Astazi, la scurt timp dupa anuntul ca el este castigator al licitatiei, patronul OTV cerea deja oamenilor sa dea cate 5-10 lei in schimbul actiunilor, scrie Adevarul.Dan Diaconescu cumpara tot: "Avem bani si pentru privatizarea CFR Marfa, CFR Calatori si Tarom", titreaza si Jurnalul national.

Povestea vilei cu cea mai beton priveliste din Romania. Pe strada Mantuleasa, reper arhitectural al Bucurestiului istoric, un petic de pamant de 470 mp a fost "curatat" de o casa veche, iar in locul ei a rasarit un bloc de 3300 metri patrati, cu sapte etaje, plus alte doua niveluri sub pamant. Acum se pregateste ridicarea ilegala a etajului cu numarul 8. Proiectul este de neoprit, fiindca in spatele lui se afla fotbalisti celebri si milionari in euro care au legaturi cu apropiati ai liderilor PDL. Casa cu o curticica mica, amplasata strategic in zona zero a Capitalei (la o distanta de cateva sute de metri de Biserica Armeneasca, Piata Rosetti si Piata Unirii, a intrat in atentia rechinilor imobiliari in anul 2006, intrand in posesia unei banatence cu nume de sarboiaca, Jurita Voislava. Desi strada Mantuleasa este declarata "zona protejata", cu limitari severe in privinta regimului de inaltime si a gradului de ocupare a terenului, in 2008, arhitectul sectorului 3, Consiliul Local al sectorului 3 si Liviu Negoita au elaborat un Plan Urbanistic de Detaliu si au emis o autorizatie de Constructie ilegale, scrie Romania libera.

DW: Rezistenta la reforma educatiei. Clasa pregatitoare, care incepind cu acest an scolar este obligatorie, se pare ca a dat mai mari batai de cap Guvernului si Ministerului Educatiei decit cadrelor didactice si parintilor. "Harababura si dezastrul generat de domnul ministru Funeriu cu clasa pregatitoare reprezinta o harababura si o prostie" (sintem in anul Caragiale, nu?), a declarat primul ministru Victor Ponta in sedinta de Guvern de miercuri, 19 septembrie. El i-a cerut ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu sa pregateasca pentru anul viitor "un mod de scolarizare care sa aiba grija de copii si de parinti." "Va sustin pentru a repune lucrurile in ordinea lor normala, clasa pregatitoare sa mearga la gradinita", i-a mai spus Victor Ponta ministrului Educatiei. Asadar, inapoi de unde am plecat, aceasta e decizia sefului executivului in ceea ce priveste unul din pilonii importanti ai reformei sistemului nostru de educatie, scrie Deutsche Welle

O zi in fabrica de sentinte de la Cornetu. Reporterii "Weekend Adevarul" au urmarit cum decurg procesele intr-una din salile de judecata din Romania. Mai precis, la Judecatoria din Cornetu, locul unde se inregistreaza recordul absolut de dosare pe cap de judecator: aproape 4.000. Judecatoria din localitatea Cornetu (Ilfov) e, pentru judecatori, cum e parizerul pentru mezeluri. Parca s-au adunat aici toate dosarele ce nu folosesc celorlalte instante, condensate in malaxorul unui judecator ce pare depasit de numarul lor. In 2011, un singur judecator a cunoscut, in medie, aproape 4.000 de dosare! De aproape patru ori mai mult decat media nationala si un record absolut pe tara. Nu putine au fost zilele in care instanta a primit si 300 de cazuri de analizat! Fara solutii, judecatorii dau termene indepartate pentru infatisari.

Serviciile de informatii, cu ochii pe Roibu si privatizarea Oltchim. Prim-ministrul studia o mapa ce, asa cum reiese din sigla imprimata pe ea, continea un raport al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Textul marit arata clar preocuparea serviciului secret al Ministerului de Interne pentru privatizarea combinatului Oltchim si pentru activitatea paguboasa a fostului director general, Constantin Roibu. In deschiderea raportului "secret de serviciu", se vorbeste si de "relatiile comerciale perfectate cu terti agenti economici", semn ca sunt referiri si la firmele-capusa din jurul Oltchim, scrie EVZ.ro

Ce urme au lasat avarii pe teritoriul Romaniei. Imperiul Avar a disparut sub loviturile francilor condusi de Carol cel Mare. In Antichitate si in Evul Mediu exista posibilitatea ca, uneori, un nume propriu sa se transforme in titlu. De exemplu, Caesar sau Augustus au devenit titluri folosite de imparatii romani. In Evul Mediu, unul dintre numele proprii care au devenit titluri este cel al lui Carol cel Mare, imparatul francilor. Din numele sau deriva titlul de crai, adica de rege in limba romana, kiraly in limba maghiara, ori kral in mai multe limbi slave. Cel mai probabil, numele imparatului franc a ajuns sa fie cunoscut de stramosii romanilor cu ocazia unui eveniment care a reprezentat un adevarat cataclism politic pentru acea vreme, comparabil cu prabusirea Imperiului Austro-Ungar si a celui rus, la finalul primului razboi mondial. Este vorba de distrugerea Imperiului Avarilor de catre Carol cel Mare, scrie Romania libera.