Cazul soldatilor americani care au urinat pe cadavrele unor afgani: Doi sergenti au fost inculpati. Doi sergenti din corpul puscasilor marini americani au fost inculpati pentru presupusa implicare in scandalul provocat de o inregistrare video publicata pe Internet in care apar soldati care urineaza pe cadavrele a trei afgani, a anuntat luni Pentagonul, citat de AFP, potrivit Mediafax. Anuntul acestor inculpari de catre justitia americana, la o luna de la sanctiunile administrative aplicate altor trei protagonisti, intervine in timp ce lumea musulmana este zguduita de peste o saptamana de un val de proteste antiamericane dupa difuzarea pe Internet a unui film denigrator la adresa islamului si realizat in Statele Unite. Cei doi sergenti, Joseph Chamblin si Edward Deptola, sunt acuzati pentru implicarea lor in caz si pentru ca au "aparut in fotografii neautorizate cu victime umane", a subliniat corpul de elita al armatei americane intr-un comunicat. Acestia apartin unei unitati de tragatori de elita ai batalionului 3 din al doilea Regiment al puscasilor marini, cu baza la Camp Lejeune (Carolina de Nord, sud-est). Justitia militara sustine mai ales ca acestia au esuat in misiunea lor de indrumare a puscasilor marini aflati sub comanda lor, insa sunt acuzati si pentru distrugerea abuziva a locuintelor si utilizarea neautorizata a armelor de foc, inclusiv a lansatoarelor de grenade, adauga comunicatul care precizeaza ca inculparea a avut loc vineri. Faptele au avut loc la 27 iulie 2011 in cadrul unei operatiuni impotriva insurectiei talibane din districtul Musa Qala din Helmand (sud-vestul Afganistanului), insa nu au fost facute publice pana la 11 ianuarie o data cu aparitia pe Internet a unei inregistrari video. In acest video, patru soldati tineri urineaza, razand, pe cadavrele insangerate a trei afgani. Imaginile au facut inconjurul lumii si au ingrozit principalii responsabili politici si militari americani, consternati de un act "lamentabil", conform termenilor folositi de secretarul Apararii Leon Panetta.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Mahmoud Ahmadinejad: ​Raspunsul Iranului in fata unui atac al Israelului este destul de clar si nici macar nu trebuie sa explic acest lucru. Iranul ''nu acorda atentie'' amenintarilor israeliene la adresa instalatiilor sale nucleare, a declarat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, intr-un discurs sustinut in fata Adunarii Generale a ONU, relateaza AFP. "Poporul iranian nu acorda atentie sionistilor inculti care il ameninta'', a mai spus Ahmadinejad, potrivit site-ului presedintiei iraniene. ''Iranienii sunt gata sa se apere si nu cred ca amenintarile israelienilor sunt de mare importanta'', a asigurat presedintele iranian. Totodata, Ahmadinejad a afirmat ca Iranul se va apara impotriva oricarei amenintari, scrie RIA Novosti. "Raspunsul Iranului in fata unui atac al Israelului este destul de clar si nici macar nu trebuie sa explic acest lucru'', a spus presedintele iranian. Presedintele Ahmadinejad a afirmat, de asemenea, ca sanctiunile occidentale afecteaza mai degraba economia europeana decat pe cea a tarii sale si a negat inca o data ca Teheranul incearca sa dezvolte o bomba nucleara.

Fostul premier israelian Ehud Olmert, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Fostul premier israelian Ehud Olmert, gasit vinovat de acte de coruptie in luna iulie, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi de 75.300 de shekeli (15.000 de euro), anunta presa israeliana, citata de AFP, potrivit Mediafax. Sentinta a fost decisa de Tribunalul districtual din Ierusalim, care in iulie a stabilit ca Ehud Olmert este vinovat de acte de coruptie in scandalul numit "Centrul de investitii", un organism pe care l-a favorizat in calitatea de ministru al Comertului si Industriilor (2003-2006).

Franta va interzice cuvintele ''mama'' si ''tata'' din codul civil, dupa adoptarea proiectului de lege de legalizare a casatoriilor homosexuale. Franta va interzice cuvintele ''mama'' si ''tata'' din documentele oficiale, in urma planurilor controversate de a legaliza casatoriile intre cuplurile de homosexuali, informeaza The Telegraph. Initiativa, care a starnit revolta catolicilor, prevede folosirea cuvantului ''parinti'' atat in cazul casatoriilor homosexuale cat si in cele heterosexuale. ''Casatoria este o uniune intre doua persoane, de sex diferit sau de acelasi sex'', prevede proiectul de lege. Astfel, conform noii legi, referintele la ''mama'' si ''tata'' din codul civil vor fi inlocuite pur si simplu de cuvantul ''parinti''. Legea va oferi, de asemenea, drepturi egale de adoptie in cazul cuplurilor homosexuale sau heterosexuale. Presedintele francez Francois Hollande a promis in campania electorala pentru alegerile prezidentiale sa legalizeze casatoriile intre cuplurile de homosexuali. Proiectul de lege va fi prezentat cabinetului sau pentru aprobare pe 31 octombrie.

Editorul revistei franceze Closer a primit amenintari cu moartea, in urma publicarii fotografiilor cu ducesa de Cambridge topless. Reprezentantii revistei franceze Closer au anuntat luni ca editorul publicatiei, Laurence Pieau, a primit amenintari cu moartea, dupa ce revista apublicat fotografii cu ducesa de Cambridge topless, scrie The Telegraph. "Am primit peste 300 de e-mail-uri jignitoare dintre care cateva contin amenintari cu moartea'', sustine revista franceza Closer, adaugand ca politia a fost alertata. Paisprezece dintre cele mai violente mesaje adresate lui Laurence Pieau au fost predate politiei. ''N-o lasati niciodata in pace'', este unul dintre mesajele de amenintare. Dupa ce revista franceza Closer a publicat pentru prima data fotografiile cu ducesa de Cambridge, acestea au fost preluate si de publicatii din Danemarca si Suedia, de Daily Star din Irlanda sau saptamanalul italian Chi, proprietate a grupului Berlusconi. Editorul Closer a declarat ulterior ca imaginile cuplului regal nu sunt ''nici macar socante''. In urma scandalului, avocatul familiei regale a obtinut un ordin civil impotriva fotografului neidentificat, in incercarea de a opri raspandirea imaginilor. Autoritatile franceze au interzis, de asemenea, distribuirea ulterioara a imaginilor, iar instanta a somat publicatia franceza sa predea fisierul cu imagini cuplului regal. Pe de alta parte, Closer a declarat ca nu detine copiile originale ale fotografiilor intrucat acesteau au fost cumparate pentru publicarea in exclusivitate. Publicatia a refuzat sa spuna de la cine a cumparat imaginile sau cine este autorul acestora.