​Cum au sters autoritatile cuvantul "Budapesta" de pe Arcul de Triumf "de dragul" maghiarilor. Basorelieful "Budapesta", care comemora o victorie importanta a Armatei Romane din anul 1919, a fost sters de pe Arcul de Triumf din Bucuresti. Dintre toate numele de localitati unde soldatii romani au obtinut victorii rasunatoare, doar placa inscriptionata cu numele capitalei ungare a fost acoperita cu ciment, stergandu-se astfel o fila de istorie. Acest lucru s-a intamplat, se pare, prin anul 2008, cand Primaria Capitalei, in subordinea careia se afla Arcul de Triumf, s-a apucat sa restaureze monumentul istoric pe furis, scrie "Adevarul". Neculai Moghior, fostul sef al Fototecii Muzeului Militar National, citat de ZIUAnews, sustine ca inscriptia de pe monumentul-simbol ar trebui readusa la viata si ca vinovati pentru ca basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. "UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul si nu avea niciun interes sa dispuna o asemenea masura, care nu convine ungurilor", a lamurit Moghior, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romania ultimilor 50 de ani "vazuta" de un poet orb. Radu Sergiu Ruba este poet, prozator, traducator si este orb. Suntem in Bucuresti, pe Vatra Luminoasa, in cea mai blanda dintre toamnele noului mileniu, norii alearga pe cer si din cand in cand, desi tot mai rar, ploua, tinerele poarta deja mantouri si se uita la frunzele care mor. E ceva in frunzele care mor. E atata frumusete in lume, domnule Ruba, atata frumusete! Acum sunt 23 de grade la umbra si nu trece nimeni pe strada. E pustiu. Cat il asteptam pe poet, ne lasam animati de emotii baroce, ne predam nostalgiei, ba chiar ne ratacim privirile, asa, fara niciun scop. Stiti, e bine sa fie toamna, sa astepti un poet orb si sa vezi. Uite: o toneta de bilete RATB pastreaza, inca pastreaza, chipul lui Ioan Gyuri Pascu, de pe vremea cartelelor Connex! Gyuri Pascu, domnule, extraordinar! Radu Sergiu Ruba conduce Asociatia Nevazatorilor din Romania, a atins cu mana milioane de pagini, citindu-le. Este, poate, cel mai cult om cu care ne-am intalnit de luni de zile. La baza este profesor de franceza, dar este ceva fals in fraza asta. Mai cinstit ar fi sa scriem ca meseria poetilor este poezia si gata. Integral in Adevarul.

Minorii zilieri: "Am fost si la popa, dar si-a batut joc de noi. Ne-a dat doar 20 de lei pe zi". In satele Romaniei, minorii sunt platiti cu ziua pentru a munci la camp. Primarul, preotul, seful de post, dar si oameni simpli iau copii la culesul strugurilor sau al porumbului, oferindu-le in schimb sume mici de bani. Toate acestea se fac cu acordul parintilor. Pe dealurile Moldovei e vremea culesului la struguri. In zona Ramnicu Sarat - Focsani, mana de lucru nu e suficienta, mai ales dupa ce multi tineri au plecat la munca in Italia sau Spania. Asa ca lumea apeleaza - pe scara larga - pentru muncile campului la minori. Asta, chiar in conditiile in care scoala a inceput de numai doua saptamani. Un copil de doar 13 ani ne-a marturisit ca s-a invoit de la scoala pentru a ajuta, a doua zi, un satean la culesul strugurilor. Va primi pentru munca depusa 40 de lei. Pentru ca exista mult de lucru, copiii au de unde alege: "Cu doua sute de mii nu ma mai duc, ca e prea putin. Anu' asta la popa nu am mai fost pentru ca nu ne plateste ca lumea. Decat sa imi dea popa 200 de mii, mai bine ma duc la altul pe 500 de mii", ne-a marturisit cu dezinvoltura pustiul care e in clasa a VII-a, informeaza Romania Libera.

Romii si paradoxul incluziunii sociale. Paradoxul integrarii sociale: cei care construiesc un proiect menit sa includa o comunitate discriminata ajung inevitabil in situatia de a face recurs la o forma de constrangere. Dupa vizita la Bucuresti a ministrului de interne din Franta, Manuel Valls, lucrurile par sa se puna in miscare. Secretarul de stat Luminita Odobescu si Damian Draghici, consilier al primului ministru, au prezentat unor oficiali ai Comisiei Europene intentiile guvernului de la Bucuresti cu privire la integrarea sociala a romilor. Lucrurile au parut sa demareze in forta, dar nu este bine sa avem asteptari foarte mari. Este adevarat ca noul guvern a facut declaratii mai convingatoare si mai ferme, dar deocamdata asistam la declaratii de intentii. Noul guvern are de partea sa si o ambianta mai favorabila, deoarece, dupa ani de dispute sterile, statele implicate si Comisia Europeana par un pic mai dispuse decat in trecut sa conlucreze la o solutie "europeana". Diferenta deocamdata e de atitudine. Guvernul Ponta a admis intr-o masura mai mare decat guvernele PDL ca cetatenii romani de etnie roma sunt o problema a statului roman, iar ideea solutiei europene a inceput si ea sa prinda radacini. Altfel spus, daca pana acum toate partile cautau sa scape usor de dificultati, acum fiecare anunta ca este dispus sa-si asume partea sa de responsabilitate, scrie Deutsche Welle.

Exclusiv: cum a scapat monstrul din Oravita dupa omorul de acum 10 ani. Un individ cu 8 clase, cu un intelect sub medie (potrivit legistilor) - asa arata criminalul in serie care violeaza adolescente si pe care apoi Justitia il scapa printre degete. Iancu Maran, de 35 de ani, din Resita, este noul monstru care ingrozeste Romania. In urma cu 10 ani a fost acuzat ca a violat si ucis o fetita de 11 ani. A fost achitat, desi si-a recunoscut fapta. Acum a comis-o din nou, crimele sale fiind trase la indigo. Duminica noapte a rapit doua fete, de 14 si 17 ani. Pe una a maltratat-o, dar a scapat cu viata, pe cealalta a violat- o si apoi a ucis-o. Cum a reusit bestia sa vietuiasca atatia ani, fara sa dea de banuit, printre oameni obisnuiti si cu frica de Dumnezeu? In 22 septembrie 2002 Iancu Maran a violat si ucis o copila de 11 ani, Ionela Hurdela, fiica celor care il angajasera pentru diverse treburi gospodaresti cu un an in urma. Cadavrul a fost gasit 11 zile mai tarziu, in pestera de la Garliste. Avea arsuri de gradul III si IV pe o suprafata mare din corp, intre care fata si zona pubiana. In apropierea cadavrului a fost gasit si un prezervativ, anunta EVZ.

Romanii din Spania ne spun "Adios"! Primii membri ai "clanului Lungu" au plecat in Spania cu gandul de a strange bani pentru o investitie in Romania. Dupa 12 ani, niciunul nu vrea sa se mai intoarca "acasa". Nici macar la pensie. Printre sutele de mii de romani stabiliti in Spania se numara si cei 28 de membri ai "clanului" Lungu: trei generatii care si-au luat orice gand de intoarcere intr-o tara pe care o simt din ce in ce mai putin ca fiind a lor. Mai intai au plecat membrii activi, generatia celor de 30 - 40 de ani. Au lasat in Moldova parinti si copii si au "cucerit" treptat Spania, la inceputul anilor 2000. Lucreaza toti in agricultura, intr-un solar de plante ornamentale. Pe masura ce copiii au crescut si au terminat scolile, au emigrat si ei. Acum, pionierii familiei Lungu, primii plecati, sunt bunici. In total, sunt 28 de membri ai "clanului", raspanditi prin zona Valenciei, a Madridului si la Castellon, informeaza Adevarul.

Vladimir Voronin: Romania a platit pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova. Fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin a sustinut, marti, la emisiunea "In PROfunzime" de la Pro TV Chisinau, ca Guvernul roman a platit pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova si ca in spatele ultimelor plecari din partidul sau stau partide aflate in prezent la guvernare, potrivit Mediafax. Vladimir Voronin, care in prezent este liderul Partidului Comunistilor de la Chisinau, a afirmat din nou ca actualul presedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost votat de catre grupul socialist din Parlament, condus de Igor Dodon, in schimbul unei sume de bani oferite de catre Guvernul roman. "Cum s-a votat asa-numitul presedinte al Republicii Moldova, cu voturile cui?", a intrebat el. "Declaratiile noastre repetate", ca Guvernul roman l-ar fi platit pe liderul socialistilor moldoveni, au fost "confirmate cu textul hotararilor Guvernului roman, care a alocat cinci milioane de euro ca sa-l corupa pe acest Dodon ca el sa voteze alegerea presedintelui", a insistat el, scrie Romania Libera.