Bulgaria nu poate adera la Schengen din cauza Romaniei - Manfred Weiss. Bulgaria indeplineste criteriile necesare pentru a adera la Acordul Schengen, anunta Manfred Weiss, fostul ministru al Justitiei din Bavaria, Germania. Singurul obstacol in calea aderarii este faptul ca aceasta depinde de problemele din Romania. "Bulgaria respecta pe deplin cerintele Schengen. Au reusit un progres imens prin rezolvarea problemei cele mai importante - coruptia de la frontiere", a adaugat Weiss. "Pentru Bulgaria este nedrept sa isi amane aderarea la spatiul Schengen din cauza problemelor interne ale altor tari. Cu toate acestea, separarea Bulgariei de Romania este imposibila", a adaugat acesta, scrie Novinite.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Presedintele cipriot respinge conditiile de sprijin oferite de UE si FMI. Presedintele comunist al Ciprului, Demetris Christofias, a decis sa respinga conditiile stabilite de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru a oferi sprijin tarii sale, intr-un interviu difuzat miercuri la televiziunea publica. Potrivit presei cipriote, UE, BCE si FMI solicita guvernului sa reduca salariile cu 25%, beneficiile cu 10%, marirea TVA-ului si privatizarea institutiilor semi-guvernamentale, anunta AFP.

UE: Actul privind piata unica isi propune sa stimuleze concurenta. Comisia Europeana a prezentat noi propuneri pentru a facilita oamenilor si intreprinderilor mutarea afacerilor in cadrul Uniunii Europene. A doua hotarare privind piata unica va contine patru obiective principale. Acestea includ promovarea mobilitatii cetatenilor si intreprinderilor dincolo de frontiere si accesul mai usor la finantare in intreaga zona UE. De asemenea, hotararea spera sa consolideze antreprenoriatul social si sa creasca increderea consumatorilor. Comisia Europeana considera ca cea de-a doua hotarare privind piata muncii va creste ocuparea fortei de munca in intreaga regiune lovita de criza, in special pentru tineri, informeaza BBC.

Al doilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria este aproape gata. Constructorii celui de-al doilea pod peste Dunare intre Bulgaria si Romania mai au doar 18 metri pana la finalizarea proiectului, a anuntat ministrul bulgar al Transporturilor, Ivailo Moskovski, dupa ce a inspectat lucrarea care va conecta Vidinul de Calafat. Lungimea totala a podului va fi de 1791 de metri. "Aproximativ 86% din constructie a fost finalizata, iar contractul financiar a fost executat in proportie de 96%", a specificat Moskovski. Ministrul Transporturilor a subliniat ca asteptarile sale pentru noul pod peste Dunare sunt legate de crearea locurilor de munca si de cresterea economica in nord-vestul Bulgariei, una dintre cele mai sarace regiuni ale UE. In primul an de la lansare, podul urmeaza sa fie tranzitat de peste 100.000 de vehicule, scrie Novinite.

Peste 200 de tarantule, descoperite in aeroportul din Amsterdam. Mai mult de 200 de tarantule au fost descoperite, miercuri, la controlul din aeroportul Schiphol, Amsterdam, in valiza unui cuplu german care se intorcea din Peru, au anuntat autoritatile vamale olandeze. In valizele cuplului au fost descoperite si miriapozi, greieri, gandaci si lacuste. Insectele erau ascunse in pungi si tuburi de plastic intre haine. Autoritatile olandeze au deschis o ancheta, anunta AFP.