Un obuz sirian a cazut pe teritorul Libanului fara sa existe victime. Un obuz provenit din Siria a cazut luni in nordul Libanului, unde s-au auzit si focuri de arma, determinand o extindere a fortelor de securitate libaneze. Localitatea, situata in regiunea de granita Aboudiye pe raul Nahr Kabir, a fost evacuata si nu s-au inregistrat victime. Un consilier local al orasului Sheikh Ayache, din aceeasi regiune, a declarat ca zeci de persoane ale caror case sunt situate pe malul raului au parasit satul din cauza focurilor de arma. De la inceputul revoltei din Siria, in martie 2011, focurile de arma si obuzele sunt frecvente la frontiera dintre cele doua state, conform oficialilor locali. In istoria recenta, Libanul a protestat doar de doua ori in urma incalcarii teritoriului de catre sirieni, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Egipt: Mohamed Morsi ii va gratia pe sustinatorii revolutiei din 2011. Presedintele egiptean Mohamed Morsi a decis luni sa-i gratieze pe toti cei care au sprijinit revolutia si au fost arestati dupa revolta care l-a inlaturat pe Hosni Mubarak. Intr-un decret publicat pe pagina sa oficiala de Facebook, presedintele Morsi a anuntat amnistia pentru faptele comise "cu scopul de a sprijini revolutia si a atinge obiectivele sale in perioada 25 ianuarie 2011 - 30 iubie 2011, cu exceptia infractiunii de omor", anunta Reuters.

Cinci tari din estul Europei, printre care si Romania, solicita Georgiei sa-si mentina orientarea euro-atlantica. Cinci tari din estul Uniunii Europene, printre care si Uniunea Europeana, au cerut luni Georgiei sa continue reformele care sa conduca la integrarea in UE si in NATO, la opt zile dupa victoria electorala a coalitiei opozitiei, condusa de miliardarul Bidzina Ivanishvili. Intr-o scrisoare comuna, ministrii Afacerilor externe din Lituania, Letonia, Bulgaria, Romania si Cehia i-au cerut lui Ivanishvili sa mentina tinta "integrarii europene si euro-atlantice" si sa nu "scuteasca nici energia si nici entuziasmul in angajamentul privind reformele necesare". "Credem cu fermitate ca este timpul astazi sa lucram impreuna in favoarea unitatii nationale, in interesul Georgiei", spun cei cinci ministri, in aceasta scrisoare, adresata atat miliardarului Bidzina Ivanishvili cat si rivalului sau infrant in alegerile legislative, Mihail Saakashvili. Coalitia "Visul Georgian" a castigat alegerile din 1 octombrie si ar putea dispune de 83 de locuri in parlament, fata de 67 pentru partidul Miscarea nationala unificata a presedintelui, informeaza AFP.

UE intarzie eliminarea vizelor cu Rusia din motive politice - Serghei Lavrov. Moscova considera ca Uniunea Europeana intarzie semnarea acordului de eliminare a vizelor cu Rusia din motive politice, a anuntat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. "Primim informatii ca motivul este de natura politica. Exista o parere ca, in temeiul solidaritatii din cadrul UE, este inacceptabila semnarea unui acord de eliminare a vizelor cu Rusia inaintea altor tari partenere din est", a declarat Lavrov. Diplomatul a anuntat ca va discuta aceasta problema la intalnirea ministrilor de externe ai statelor UE din Luxemburg, pe 14 octombrie, scrie Ria Novosti.

Francezul Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europa, a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic. CEO-ul grupului LVMH (Moet Hennessy - Louis Vuitton S.A.) Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europa potrivit topului Forbes din 2012, a primit, luni, din partea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii ordinul de Comandor al Imperiului Britanic, potrivit unei liste publicate de ministerul britanic al Afacerilor Externe. Francezul Bernard Arnault a fost astfel recompensat pentru "serviciile economice" si "servicii aduse comunitatii in sens larg a Regatului Unit". Potrivit unui comunicat trimis de casa regala ministerului britanic al Afacerilor Externe, Regina Marii Britanii a aprobat acordarea inaltei distinctii directorului gigantului LVMH. Ulterior, Bernard Arnault va primi si medalia. Aceasta este una dinte putinele cazuri in care distinctia este acordata unei personalitati care nu este de nationalitate britanica sau nu face parte din una dintre tarile Commonwealth-ului, anunta AFP.