Cristian Sima, brokerul vrajitor. Nume de cod: Toma Caragiu. A distribuit manifeste anticomuniste. O data a fost scapat de Zoia Ceausescu. A doua oara a cazut in ghearele Securitatii si a fost racolat - Si-a ales singur numele de cod: "Toma Caragiu". A participat la Revolutie, apoi a fost batut de mineri. "Genial, cameleonic, sarmant, fascinant, daca voia ceva te vrajea", asa il descriu cunoscutii pe Cristian Sima. EVZ va prezinta uluitorul portret al aventurierului care a intors Romania pe dos. "Eferctul de levier. Cum a pierdut Sima banii investitorilor", titreaza Adevarul. Daca pe pietele financiare mizezi 1 la 100, fiecare banut investit se poate inmulti cu 100 daca cresc cotatiile cu 1%, dar se poate si pierde complet la o fluctuatie in jos, tot de 1% a preturilor. Adica poti sa pierzi absolut totul intr-o singura tranzactie, chiar daca piata scade doar cu 1%, si acesta este "efectul de levier" care, cel mai probabil, l-a lovit pe Cristian Sima, in opinia traderilor contactati de "Adevarul". "Gusa mi-a cerut sa-l sustin pe Geoana. Nu imi place Geoana si intre doua rele aleg sa votez cu Basescu", scrie Romania libera, in timp ce Gandul se intreaba ce cauta Viorel Hrebenciuc si Daniel Daianu, fost ministru de Finante, in povestea brokerului cu imagine de idol.

ActualitateFoto: Colaj foto

Prostirea Occidentului. O fi primit UE premiul Nobel pentru Pace. Dar cu tari conduse precum Romania si Ungaria, credibilitatea Comunitatii va continua pentru multi sa fie sub semnul intrebarii. "Premierii Romaniei si Ungariei duc de nas UE", releva in septembrie un articol al unui bun cunoscator al situatiei politice din estul Europei aparut in revista germana Cicero, o publicatie a elitei. Semnatarul editorialului era chiar seful liberalilor din Parlamentul European, contele Lambsdorff, al carui tata a fost probabil unul dintre cei mai competenti ministri de care a dispus vreodata Germania federala si al carui frate lucreaza in diplomatie. Demnitarul liberal critica fara menajamente atat prestatia lui Victor Ponta, ca si pe cea a omologului sau ungar, Viktor Orban, care a vizitat recent Berlinul. Ponta, scria Lambsdorff, de premierul unei tari cu multe regiuni ramase sarace, din care cei mai buni fug in continuare in strainatate. Or, abia ajuns la putere, premierul (roman) a pus sub presiune nu doar institutiile tarii, ci si justitia si societatea ei civila", scrie Deutsche Welle.

Cum a luat latifundiarul Poienaru milioane de euro "pe blat" cu ADS si APIA. Omul de afaceri s-a improprietarit singur cu 1.000 ha. Mai mult, el n-a platit redeventa si a luat si subventii pentru aceasta suprafata Cu complicitatea Agentiei Domeniului Statului, omul de afaceri Stefan Poienaru a exploatat o suprafata imensa de teren In decembrie 2000, omul de afaceri Stefan Poienaru a primit de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), prin firma sa, Agrofam Holding, 5.404 hectare (ha) de teren aflat in Gradistea - Calarasi. Concesiunea era pe 49 de ani. In 2001, 1.000 ha din aceasta suprafata au fost retrocedate proprietarilor de drept. Langa restul de 4.404 ha, Poienaru a vazut ca statul mai are o suprafata de 1.000 ha, care nu facea obiectul contractului initial de concesiune. Nu a stat pe ganduri si a inceput sa lucreze acea suprafata de teren si sa-si insuseasca beneficiile, ca si cum terenul ar fi fost al lui. Cu tupeu, omul de afaceri s-a dus la APIA Calarasi, pe raza careia era terenul, si a cerut subventii pentru cele 1.000 de hectare, scrie EVZ.ro

Cu cat se va imprumuta Romania IN FIECARE SECUNDA din 2013 si 2014. Ce alte cheltuieli vor trage bugetul in jos. Statul roman va imprumuta anul viitor cate 439 de euro pe secunda, urmand ca ritmul de indatorare sa ajunga la 478 de euro pe secunda in 2014, reiese din calculele gandul, pe baza informatiilor Ministerului Finantelor Publice (MFP). In total, statul va imprumuta in 2013 circa 60,5 miliarde de lei, echivalentul a 13,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,37 lei/euro estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru anul viitor, bani ce vor fi folositi si pentru finantarea deficitului bugetar, dar si pentru "rostogolirea" unor datorii mai vechi ajunse la scadenta, care vor fi inlocuite de noi credite. Mai mult, Finantele vor avea de rambursat in 2013, in opt transe, peste 930 de milioane de euro Fondului Monetar International (FMI) in baza acrodului stand-by semnat in 2009, prin care statului i s-a pus la dispozitie un pachet de sprijin financiar in valoare de 20 de miliarde de euro, scrie Gandul.

Record infractional ABSOLUT: Retea de AVOCATI care voia sa obtina 5,6 MILIOANE DE EURO pentru o datorie de 11 lei. Record infractional absolut: o retea de avocati, impreuna cu un executor judecatoresc si cu un director de la uzinele Sodice Govora au vrut sa execute in total peste 5,6 milioane de euro pentru o datorie de 11, 5 lei. In cursul anului 2010, inculpatii Ardeias Liviu, avocat in cadrul Baroului Teleroman, Cocaina Mihai Andrei, avocat in cadrul Baroului Arges, Fieraru Eugen, executor judecatoresc la Pitesti si Balan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infractionala prin care au incercat inducerea in eroare a functionarilor unor agentii bancare din Bucuresti, Sibiu si Pitesti in scopul obtinerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) in cadrul unei proceduri de executare silita pornita pentru suma de 11,15 lei, reprezentand cheltuieli de judecata stabilite de o instanta civila in favoarea inculpatului Balan Sergiu Florin, scrie Romania libera.