Ce a spus Cristian Sima in interviu:
- Eu, intr-un colt, undeva, al mintii mele, clar e ca pot sa ma refac a treia oara. Unde-s doua refaceri, de ce nu m-as reface si a treia oara? Si acum nu m-as apuca de la zero, pentru ca am ceva active, am o structura, am si o enorma experienta. In celelalte dati am avut un milion, l-am pierdut pe tot, n-aveam pe nimeni, asta e. A doua oara, bun, am pierdut 2,8 milioane, i-am imprumutat, i-am dat in 5 ani inapoi, m-am refacut.
- Puteam plati pierderile unor clienti - intre 2.000 si 16.000 de euro - dar ar fi sarit ceilalti.
- Am vorbit prea mult, nu trebuia sa fiu persoana publica.
- Cand nu pot sa ma inteleaga, atunci ma acuza ca am furat.
- Multe lucruri am sa imi reprosez, cel mai crunt e ca m-am apucat sa risc mai mult decat trebuia.
- Cea mai mare suma pe care trebuie sa o inapoiez unui client e de 1,4 milioane euro.
- Daca eu as fi stat acolo, evident, toti ar fi fost calmi, le-as fi spus ce, cum, ce fel, si banuiesc ca i-as fi putut lungi. Cel mai bine era sa am un milion ca sa le dau o parte din bani la fiecare si sa-i calmez, si s-o pun pe alte baze, sa urmaresc zi de zi ce se intampla, sa nu mai am Sibiul pe cap si asa mai departe.
- Volumul bursei de la Sibiu e prea mic, sau trebuia sa le spun unor clienti ca nu se pot scoate castigurile astea mereu.
- Acesti clienti, analizand la rece situatia, ce sanse au? Se duc sa depuna plangere unde? In British Virgin Islands sau la Londra, ca o firma din British Virgin Islands le-a tranzactionat pe niste platforme banii si le-a pierdut. Cu un contract facut de niste avocati londonezi, care ma acopera pe mine 100%. Chiar daca eu spun ca iau riscuri mici, mari sau medii, orice risc mic poate sa devina un risc mare. (sursa: Mediafax)
- Discutam de pregatirea economica a celor de la CNVM. Daca tu pui la CNVM pe cineva care n-a facut o tranzactie in viata...
- Eu vorbesc prea mult, ca daca nu as fi relatat discutiile cu domnul Hrebenciuc...
- Eu am vorbit cu amicul Predoiu, care acum o sa ma renege, desi eu il consider atat de cinstit cum nu mai e nimeni in Romania.
- Eu cunosc multa lume. Am fost si la SRI si le-am spus de disparitia euro.
- Eu am primit tot felul de telefoane de amenintare, de la stilul "o sa citesti Hotnews cu Basescu intr-o celula", la tot felul de ore din zi si din noapte, ca nu e bine sa mai fiu la Hotnews, ca nu e bine sa ma amestec, ca voi avea de suferit.
- Eu nu am niste resurse financiare enorme, de ordinul milioanelor, ascunse.
Precizare:
Cristian Sima a fost asociat minoritar la firma MediaBit Software SRL in perioada iulie 2006 - septembrie 2012, firma ce opereaza si platforma online HotNews.ro. Initial Cristian Sima a avut o participare de 10% din partile sociale, participare diminuata in anul 2010 la 9% in urma unuei majorari de capital. Cristian Sima a fost investitor financiar in firma, fara niciun rol in activitatea de zi cu zi a platformei HotNews.ro. In prezent, Cristian Sima nu mai este asociat in firma, prin vanzarea partilor sale sociale catre Razvan Corneteanu in septembrie a.c.
Mi-am schimbat sincer parerea despre CS, credeam ca a gresit, dar acum vad ca de fapt si el tot un fel de combinator era.
Daca ajungi sa iei bani de la tot felul de interlopi (pentru ca doar ei lucreaza cu recuperatori) ca sa joci pe Bursa, inseamna ca esti dus cu pluta...
Pacat. Oricum cariera lui e terminata.
Va convine sau nu, Sima nu are nici o vina. Nici in fata legii (din orice stat ar fi legea aia) si cred ca nici macar moral. De ce? Simplu.
Din pct de vedere legal, asa cum a declarat, este 100% acoperit. Investitorii prin contract au fost de acord sa-si asume riscul in proportie de 100%. Daca investitorii prin contract si-ar fi asumat un risc de 30%-50%, asa cum ar face orice om normal care este constient de riscurile tranzactionarii in marja, atunci ar fi fost alta situatie. Atunci Sima ar fi trebuit sa raspunda in fata legii pt ca a pierdut sume mai mari decat riscul asumat de investitor. Dar in conditiile actuale, investitorul si-a asumat tot riscul, deci Sima e nevinovat.
Totusi, de ce a pierdut Sima banii? Toti banii. In conditiile in care tipul asta are un bagaj de cunostiinte si o experienta destul de bogata. De ce a riscat atat de mult? De ce dupa zeci de ani de tranzactionare face o greseala de incepator? Oare nu cumva a primit el niste informatii "foarte sigure" de la anumite persoane din anturajul dansului? Probabil chiar de la anumiti clienti? Adica, trebuie sa recunoastem, are destul de multi clienti cu pedigree. De ce nu s-au intors toti clientii impotriva lui? Oare acestia si-au platit impozitul pe castigurile realizate anterior? Adica, de ce sa tranzactionezi printr-o firma din British Virgin Islands si nu din Romania? Oare?
Dar sa nu imi spui ca daca nu ar fi fost implicat in tot felul de relatii cu persoane dubioase ar fi trebuit sa fuga acum din tara.
In plus, e atat de nesimtit incat trage pe toata lumea in mizeria lui, inclusiv politicieni, oamnei de afaceri sau economisti.
Scuza-ma dar acest tip de comportamet este specific celor care fac combinatii: trag cat pot de tare, iar cand se strica treaba pleaca si trag pe toata lumea in jos.
Si daca veni vorba despre experienta pe Bursa: da, sunt investitor, si la un moment dat chiar am dat interviu de angajare la WBS, pe care l-am cazut cu onor :D
Inseamana ca el si-a acoperit orice risc de-al sau si el stia ca mai devreme sau mai tarziu banii se vor pierde.... ca doar nu e Buffet, care castiga 20% de zeci de ani de zile...
2. Ce nu-l acopera pe el cu toti avocatii lui sunt declaratiile false lunare date clientilor, in care ii vrajea pe aia ca sunt pe PLUS, cand totul mergea pe pierdere. In state, pt acest FURT iei 200 de ani de PUSCARIE. In Romania, maxim 2 ani, poate chiar cu suspendare...
Iată faptele: există DOUĂ WBS - unul înregistrat în România, reglementat și toate cele - al doilea în Insulele Virgine, care scapă complet legislației românești (și europene în general). Ori firma-mamă e cea din urmă, așadar DACĂ ASTA NU PROBEAZĂ INTENȚIA DE ÎNȘELĂCIUNE, ATUNCI CE ?
Restul e bla-bla pentru proști.
Pe de alta parte, ce fel de broker e asta care-si da in git clientii?
Vinde niste produse financiare si clientii primesc niste hartie "valoare" actiuni sau participari din partea unui furnizor.
El fiind intermediar nu are nici o responsabilitate de valoarea acestor hartii, numite actiunii.
A profitat de increderea clientilor si astfel el a incasat comisioanle de vanzare.
Bref,
Acest "sima" profita ca printre cei inselati sunt si nume din politica care se compromit deci nu vor face reclamatii.
Acest DAINU s-a compromis si profesional si ca cetatean profesor de finante.
Important devine ca pierderea nu este de cateva milioane ci de intregile sume angajate in plasament, SIMA nu lucra cu bancii ci la randul sau cu alti intermediari SARLATANI.
Avocatii londonezi i-au banii si-l vor sfatui ca este nevinovat, dar vinovatia lui va apare cand vor fi reclamatii.
PONTA, SARBU sau MITREA nu vora reclama nici odata
Clientii trebuie sa stea linistiti pentru ca maxim intr-un an va avea de unde sa le dea banii. Va putea chiar sa-i de niste bani și lu' domnu' Dan, sa cumpere Oltchimul.
Marele economist Daianu nu pricepe nici cat un student in anul 1`la ase ? Marea creatoare de moda Irina Schrotter, spera sa-si intretina imaginea si productia de zdrentze din castiguri financiare ? Ei, ati aflat acum cu totii. La munca bai, nu la introdus cardul in bancomat :)