Desertul Oltenia: Sute de mii de hectare de campuri nisipoase. Peste 200.000 de hectare de terenuri agricole din sudul si sud-vestul tarii au devenit nisipoase, din cauza defrisarilor masive, dar si a secetei din ultimii ani. La doi pasi de Dunare, in judetul Mehedinti, cat vezi cu ochii, se intind terenuri pe care cu greu mai rodeste ceva. Si asta pentru ca sistemul de irigatii construit de comunisti a fost furat bucata cu bucata, pana la ultimul surub, iar padurile cu rol de protectie au fost taiate fara mila. Drept urmare, fenomenul de desertificare a afectat peste 80 la suta din suprafetele agricole ale comunelor mehedintene Burila Mare, Devesel, Gogosu si Pristol. Inginerul agricol Rodica Tirai spune ca, dupa 1990, prin despaduriri au fost inlaturati arborii care sustineau solul fertil, iar pagubele provocate au fost mari. "Fenomenul de desertificare a luat amploare dupa 1990, din cauza defrisarilor perdelelor de protectie, dar si din cauza renuntarii la culturile care fixau solul. Inainte de 1990, erau foarte multe vii care fixau solul, dar si plantatii de piersici, insa dupa ce proprietarii si-au luat terenurile au ajuns la concluzia ca trebuie sa defriseze tot, in special perdelele de protectie care erau din salcami", a explicat inginerul agricol Rodica Tirai, pentru Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Sosele proaste si scumpe. Doua explicatii. Aranjamentele constructorilor cu proiectantii, devenite posibile ca urmare a actualului sistem de lucru din infrastructura, fac ca Romania sa aiba cele mai proaste si scumpe sosele din Europa. Constructorii de drumuri ar trebui sa ofere statului lucrari mai ieftine, dar si mai bune, conditii care, odata indeplinite, ar face ca si statul sa fie un platnic mai bun al constructorilor, a declarat zilele trecute premierul Victor Ponta. Schimbarea ceruta de premier tine insa de modificarea unui sistem care face, pe de o parte, ca Romania sa aiba cele mai proaste si scumpe sosele din Europa, iar, pe de alta parte, aduce constructorilor profituri nemaiintalnite nicaieri, de pana la 40% din valoarea contractelor. Un seism ar scoate la iveala neregulile Chestionat de ziarul "Romania libera", directorul general al unei importante firme de proiectare in domeniu face marturisiri ingrijoratoare. Directorul in cauza a refuzat sa fie citat si, desi acesta a exemplificat cele spuse cu proiecte concrete, "Romania libera" nu va mentiona aceste proiecte in care a fost direct implicat, dorind sa-i protejeze identitatea.

Porno-doctorul Pruteanu deschide cutia Pandorei. Ce se ascunde in spatele afacerilor cu saloane de masaj. Doctorul-patron de bordel a fost prins pentru ca o biata somera, care se recalificase ca maseuza, a fost obligata sa se culce cu clientii si l-a reclamat la Politie. Cazul familiei de medici proxeneti e stupefiant. Vasile si Tatiana Pruteanu profesau medicina in Brasov, dar administrau patru saloane de masaj erotic in care se practica prostitutia - la Brasov, Cluj si Constanta. Pentru un tarif suplimentar, maseuzele acceptau si un act sexual complet cu clientii. E deja o dezbatere filozofica: n-avem prostitutie, dar avem bordeluri. Politistii spun ca activitatea este ilegala, in schimb bordelurile functioneaza legal, sub paravanul saloanelor de masaj erotic, fiind inregistrate ca societati comerciale si platind impozite. "In Cluj sunt cateva zeci de saloane si in multe dintre ele se practica prostitutia, sunt bordeluri in toata regula. Problema este ca infractiunea se dovedeste in flagrant, adica trebuie sa dovedesti ca persoana acuzata s-a culcat cu vreun client. Si daca nu reclama nimeni, nu putem face descinderi sa-i prindem in timpul actiunii, e absurd", explica un politist clujean. Continuarea in EVZ.

Cum se distrau curtenii lui Ceausescu la Snagov. Sase zile lucratoare pe saptamana aveau si demnitarii. Sambata dupa-amiaza, sotii Nicolae si Elena Ceausescu plecau la Snagov. Duminica, favoritii lor erau mobilizati la resedinta de weekend pentru programul de destindere colectiva. Cu exceptia verii, cand toti demnitarii se mutau la Neptun, sotii Ceausescu isi petreceau dupa-amiezele de sambata si duminicile la Snagov, dupa relatarile menajerei (Maria Dobrescu, "La curtea lui Ceausescu. Dezvaluirile Suzanei Andreias despre viata de familie a cuplului prezidential", Amalteea, Bucuresti, 2004). Uneori, in anii '60, viitorul dictator venea la Snagov fara nevasta. Trei saptamani, cat a pregatit Congresul al IX-lea, Ceausescu a locuit singur in resedinta de weekend. Menajera ii pregatea taraneste pranzul, turnandu-i si cate un pahar de visinata de casa. El lua cina impreuna cu ceilalti tovarasi din colectivul de pregatire a documentelor, la Palatul Snagov. Seara de seara, chelnerii aduceau aceleasi mancaruri si bauturi: gratare impresionante, sprit la gheata si portii mari de inghetata. Congresul l-a prins pe liderul Romaniei cu doua-trei gauri largite la curea, a povestit Dumitru Popescu ("Am fost si cioplitor de himere", Bucuresti, Editura Expres, 1993). VOLEI, SAH SI POPICE. Printre dotarile noi de la Snagov a fost si terenul de volei. Ceausescu invatase din anii petrecuti la armata binefacerile sportului si ale miscarii fizice, scrie Adevarul.

EXCLUSIV. Romania, amenintata cu suspendarea banilor de la UE. Comisia Europeana BLOCHEAZA doua programe de 7 MILIARDE DE EURO. Comisia Europeana(CE) va declansa procedura de presuspendare a fondurilor pentru alte doua Programe Operationale Sectoriale(POS) - Transport si Competitivitate - urmand ca o instiintare oficiala a Bucurestiului in acest sens sa fie facuta de comisarul pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, in perioada urmatoare, au declarat, pentru Gandul, surse diplomatice. Motivul acestei decizii, asupra careia autoritatile romane au fost avertizate la inceputul lui septembrie, sunt deficientele constatate in urma auditului, in special fraudele, au precizat aceleasi surse. In afara de cele doua programe, procedura de presuspendare a fost declansata de Comisia Europeana si in cazul POSDRU, la inceputul lunii august. Platile pentru POS Transport si Competitivitate au fost intrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind urmatorul pas. Odata pus in miscare acest mecanism, autoritatile de la Bucuresti sunt obligate ca in termen de doua luni sa puna in aplicare recomandarile Comisiei Europene in privinta remedierii deficientelor. Daca acest lucru nu se intampla, fondurile sunt suspendate.

Cat de greu este pentru un director de banca sa deschida o covrigarie pe banii statului. Daca nu ai suficienti bani pentru a-ti incepe singur afacerea si a o sustine cateva luni, programul pentru sprijinirea tinerilor intreprinzatori se poate solda cu un esec. O dovedeste povestea unui director de banca ce a vrut sa-si deschida o covrigarie cu ajutorul celor 10.000 de euro nerambursabili din partea statului. La inceputul anului 2011, cand Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) abia punea in practica un program prin care oferea tinerilor intreprinzatori 10.000 de euro nerambursabili pentru dezvoltarea unei afaceri, Bogdan Sandulescu s-a hotarat sa puna pe picioare un business si a trimis agentiei, la sfarsitul lunii martie, un plan de afaceri pentru deschiderea unei covrigarii. Desi in revista de prezentare a programului, covrigaria bucuresteanului este plasata in categoria povestilor de succes, Bogdan Sandulescu contrazice agentia si povesteste prin ce a trecut. Continuarea in Romania Libera.

Rechinii imobiliari hacuiesc Kiselefful cu avizul lui Oprescu. Pe terenul care gazduieste copia gradinilor de la Versailles va fi ridicat un ansamblu rezidential. Proiectul urbanistic de pe soseaua Kiseleff 45 A include constructii cu trei etaje pe o suprafata de peste 11.000 de metri patrati. Dupa "istoria" demolarii fostului Restaurant al Casei Regale "Flora" - imobilul de la numarul 39 al Bulevardului de promenada Kiseleff , o alta initiativa ameninta zona de protectie a monumentelor istorice. Este voba de proiectul imobiliar de anvergura de la numarul 45 A, detinut in prezent de avocata Lucia Chereches, pentru care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a aprobat certificatul de urbanism. Proiectul prevede ridicarea unui ansamblu rezidential pe o suprafata de 11.632 metri patrati. Avocata Chereches incearca de prin 2008 sa il ridice prin SC Residence Kiseleff 45 SRL. Pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) sunt doua variante de Plan Urbanistic de Detliu (PUD), care prevad fie demolarea constructiilor, fie amenajarea - cu pastrarea vechilor imobile, scrie EVZ.