​Cautand o viata mai buna si un viitor pentru copiii lor, zeci de mii de tigani din Romania si Bulgaria au venit in Germania in ultmii ani, cu speranta ca vor scapa de saracie si de marginalizarea din tara lor, insa raman outsideri si aici, noteaza Der Spiegel in editia online. Problemele care rezulta de aici ofera mult de lucru politiei si asistentilor sociali, comenteaza publicatia germana.

Numarul tiganilor care vin in Germania, in special in landul Rhenania de Nord-Westfalia, este in crestere, insa cand ajung aici "Taramul Fagaduintei nu se arata atat de primitor pe cat sperau".

Pentru ca nu au drept de munca, romilor le ramane optiunea lucrului cu ziua, fiind platiti 3 sau 4 euro pe ora - barbatii lucreaza in constructii, iar femeile sunt deseori fortate sa se prositueze. Cu toate acestea, ei primesc ajutoare sociale pentru copiii lor. Der Spiegel da exemplul unei familii de tigani din Romania care primesc 773 euro pe luna, fata de cei circa 110 euro cat ar primi Radu ca macaragiu in Romania.

Multi sunt insa analfabeti si nu au nicio sansa pe piata muncii germane. Tendinta, potrivit ministrului de interne Ralf Jager al landului Rhenania de Nord-Westfalia, este "imigratia din saracie". "Romii din România şi Bulgaria trăiesc în condiţii atât de precare în ţările lor, încât pleacă spre Germania", a declarat el. Insa UE ar trebui sa faca un efort de a se asigura ca, in noile tari, conditiile de trai pentru tigani sunt imbunatatite fata de cele din tarile de origine, spune el, adaugand ca trebuie facut mai mult pentru a pune punct "discriminarii minoritatilor".

Landul se straduieste sa faca fata si afluxului de refugiati, multi dintre ei romi, care provin din Macedonia si Serbia. Acestia insa nu pot sta prea mult in Germania, riscand sa fie deportati.

Problema infractionalitatii

In randul celor care sunt lasati sa stea in Germania - dar care, in mod absurd, nu pot obtine un loc de munca - infractionalitatea pare sa creasca. De exemplu, politia din Duisburg crede ca exista o casa unde traiesc mai multi copii care sunt trimisi in grup sa fure. Potrivit ministerului de interne al landului, jafurile din case sau de bancomate au crescut, in special din cauza imigrantilor din sud-estul Europei.

In zona exista sute de copii romi care nu merg la scoala si nu stiu oricum germana.

Tensiunile fundamentale intre bogati si saraci in Europa pare sa se cristalizeze intr-un district din orasul Duisburg, unde cetatenii au inceput sa stranga semnaturi împotriva imigranţilor din cauza gunoiului şi a zgomotului pe care le produc. Potrivit unui document al ministerului de interne, au existat si cazuri de romani atacati. Tiganii sau plans ca nu sunt servitii in magazinele detinute de familiile de turci, si ca copiii lor sunt batuti cu regularitate. "Daca nu facem ceva impotriva fenomenului, vom avea foarte rapid o dezbatere generala despre straini", a declarat un comisar de politie.