Ziaristii de la Gandul au reusit sa negocieze, in numai 24 de ore, prin intermediul unui personaj fictiv, candidatura pe listele PPDD intr-un colegiu de senator din Bucuresti. Calin Pompiliu Popescu, personajul inventat de Gandul, a fost sunat personal de Dan Diaconescu si a negociat, trimis de liderul PPDD, cu seful filialei Bucuresti a partidului, de la care a aflat ca "taxa" de participare pentru alegerile parlamentare este de 50.000 de euro. Astfel, personajul Calin Pompiliu Popescu a ajuns la un pas de a candida pe listele PPDD.

Dupa ce a fost creat un profil al potentialului candidat PPDD, jurnalistii de la Gandul au trimis un mail pe adresa partidului prin care anunta intentia personajului Calin Pompiliu Popescu de a se alatura echipei PPDD pentru alegerile parlamentare.

Luni seara, acesta este sunat de catre insusi Dan Diaconescu, intr-o pauza de publicitate la OTV. "Domnu' Popescu? Imi cer scuze, abia acum am putut sa va sun. Ce faceti, sunteti din Bucuresti?", isi incepe Dan Diaconescu dialogul cu virtualul candidat. Diaconescu intreaba daca Pompiliu Popescu a mai facut politica, despre afacerile sale. Se ajunge si la o discutie legata de candidatura. "Si aveti forta sa participati? Stiti cum sunt alegerile astea in Romania? Cum sa va spun, ele nu prea au legatura cu platformele program si cu... Au legatura cu alte lucruri. Din pacate, concurentii nostri cheltuie enorm de multi bani", spune Diaconescu.

  • Citeste pe Gandul.info cum a decurs negocierea pentru postul de candidat la parlamentare din partea PPDD.

Legea 334/2006 spune ca un candidat la alegerile parlamentare poate utiliza in campania electorala 350 de salarii de salarii de baza minime brute pe tara. Asta inseamna ca pentru alegerile parlamentare din acest an suma este de 245.000 lei, adica 53.000 euro, aminteste Gandul.

Conform aceleiasi legi, banii dati partidului de un candidat propus pentru alegeri sunt considerati donatie. Aceeasi lege spune ca o persoana fizica poate dona partidului suma 200 de salarii minim brute, ceea ce inseamna 140.000 lei, adica 30.800 euro.

Prin urmare, Calin Pompiliu Popescu nu putea sa doneze partidului suma de 50.000 euro pentru ca aceasta ar fi depasit cu 20.000 euro pragul legal admis.

Lider PP-DD Bistrita-Nasaud, retinut de DNA dupa ce a cerut mita pentru a accepta candidatura unui om de afaceri la parlamentare

Miercuri, in Bistrita-Nasaud, presedintele interimar al organizatiei PPDD, Octavian Seciu, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, dupa ce acesta a pretins din partea unui om de afaceri bistritean suma de 75.000 de euro pentru a-i asigura candidatura la un post de deputat pe colegiul 1 din judet.

Seciu este la randul sau candidat al PPDD la alegerile parlamentare din 9 decembrie pe colegiul 4 pentru Camera Deputatilor.

Potrivit DNA, in perioada 22-25 octombrie, inculpatul Seciu Octavian Luchian, in calitatea sa de presedinte interimar al PPDD Bistrita-Nasaud, "a pretins de la un denuntator suma totala de 75.000 euro, promitand ca isi va folosi influenta sau autoritatea pe langa conducerea partidului, astfel incat sa se avizeze candidatura denuntatorului pentru postul de deputat in Colegiul nr. 1 Bistrita la alegerile parlamentare din luna decembrie 2012".

De asemenea, "inculpatul a promis ca isi va exercita influenta si pentru ca organele de conducere ale partidului respectiv sa revoce decizia prin care denuntatorul fusese invalidat ca si consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Bistrita si sa revoce excluderea acestuia din partid".

Denuntatorul in cauza este omul de afaceri Lucian Adrian Ungur, care marti si-a depus candidatura, alaturi de ceilalti reprezentanti ai PPDD, pe colegiul 1 de deputat. Dupa acest moment, Ungur i-a dat lui Seciu o transa de 6.000 de euro din suma pretinsa, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante.

Intre timp, reprezentantii PP-DD Bistrita-Nasaud au depus la Tribunalul Bistrita-Nasaud o contestatie prin care au cerut anularea deciziei Biroului Electoral Judetean de acceptare a candidaturii lui Lucian Adrian Ungur, pe motiv ca acesta nu mai este membru de partid.