​Generalul penal a fost seful lui Dan Voiculescu. Generalul in rezerva DIE, Dragos Diaconescu (73 de ani), unul dintre capii retelei bancherilor, a fost timp de opt ani seful presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu (66 de ani). Dupa ce a condus timp de mai multi ani afacerile Securitatii comuniste, el a fost arestat, saptamana trecuta, pentru sprijinirea unui grup infractional organizat, care ar fi prejudiciat trei banci comerciale cu suma de 22 de milioane de euro. Dragos Diaconescu l-a avut subaltern pe Voiculescu in perioada in care conducea oficiul Argus. De altfel, in cartea de munca a politicianului se arata ca, pe data de 1 martie 1982, el s-a angajat la Camera de Comert si Industrie a RSR- Oficiul Argus in functia de director. Astfel a ajuns in subordinea directa a lui Dragos Diaconescu. In 1982, Dan Voiculescu era pentru Securitate informatorul "Felix" si lucrase anterior la societatea ICE Vitrocim. Inainte de a pleca de la Vitrocim, la data de 3 februarie 1982, "Felix" a dat ultima sa turnatorie impotriva directorului adjunct Constantin Rugescu, despre un transport de ciment spre Irak -care a fost aprobat "fara a fi in posesia a minim trei oferte de competitie", scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Moartea ultimului luptator anticomunist din Fagaras. Ion Ilioiu a facut parte dintr-o miscare de rezistenta impotriva regimului comunist, "Grupul Gavrila". In anul 1954, a fost capturat si trimis la puscarie, unde a ramas timp de zece ani si a indurat torturi greu de imaginat "A fost un barbat puternic, care putea cara un urs in spate". Asa il descrie sotia pe ultimul supravietuitor al "haiducilor" Tarii Fagarasului, care au luptat impotriva regimului comunist. Ion Ilioiu a plecat la ceruri miercuri, pe 31 octombrie, la varsta de 82 de ani. Desi a indurat torturi de neinchipuit si a stat zece ani in temnitele comuniste, nu s-a dat batut. A reusit sa supravietuiasca tuturor chinurilor, dar amintirea lor i-a marcat intreaga existenta. De-a lungul anilor, Ilioiu a evitat sa iasa in public si a refuzat, de multe ori, chiar sa se vada cu fostii camarazi. Despre anii de temnita nu a povestit prea multe, incercand sa uite cosmarul prin care a trecut, anunta Adevarul.

Ambasadorul Italiei: UE nu va accepta interzicerea vanzarii terenurilor catre straini. Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, ne-a povestit ca a aflat despre Romania cand era copil, fiindca in satul lui din sudul italiei, la Policoro, locuia un faimos arheolog roman, Dinu Ademesteanu. Ii place in Romania, chiar daca e prea frig pentru el si nu poate calatori confortabil cu masina prin tara fiindca soselele romanesti "sunt intr-o situatie groaznica". Diplomatul italian spune, pe de alta parte, ca Italia nu este de acord cu ideea minsitrului roman al agriculturii de a interzice vanzarea terenurilor catre straini. "Nici UE nu va aceepta o asemenea discriminare", crede Mario Cospito, care declara ca Italia nu este de acord cu amanarea primirii Romaniei in spatiul Schengen si conectarea acestui subiect de Mecanismul privind Cooperarea si Verificarea (MCV). Integral in Romania Libera.

Summitul UE-Asia: refacerea increderii. Liderii europeni si asiatici vor discuta timp de doua zile in incercarea de a reface increderea pierduta din cauza crizei economice care afecteaza in prezent continentul european. La intalnirea din 5 si 6 noiembrie a reprezentantilor celor 27 de state membre ale UE cu partenerii lor asiatici lista cu probleme de rezolvat va fi una lunga. Cooperarea economica, lupta impotriva terorismului si a armelor de distrugere in masa, siguranta alimentara si energetica - toate aceste teme se afla pe ordinea de zi. Motoul reuniunii este: "Prieteni pentru pace, parteneri pentru bunastare". Totusi, subiectul care va domina dezbaterile il reprezinta urmarile crizei din zona euro. Parteneriatul euro-asiatic este important pentru UE in special din perspectiva economica. In primul semestru din 2012, cele 27 de tari din UE au exportat 31% din marfurile vandute afara statelor asiatice. Importurile din Asia au fost chiar mai mari - 43%, potrivit statisticilor comunitare, scrie Deutsche Welle.

Sergiu Nicolaescu: "Eu nu am absolut nimic cu Cristian Mungiu". La 82 de ani, Sergiu Nicolaescu e dezamagit. Revolutia n-a iesit cum a sperat, iar in Romania, dupa parerea senatorului, e haos. Regizorul cunoaste multe dedesubturi si afaceri. Se fereste insa sa pronunte nume. Ne as teapta dimineata la sediul Centrului National al Cinematografiei cu actele pregatite. Dorea sa demonstreze ca nu a luat banii de la TVR pentru "Trenul mortii". Evenimentul zilei: Domnule Nicolaescu, Intre dvs si Cristian Mungiu a existat o anumita tensiune? El a declarat intr-un interviu ca "Daca doar ai calarit in filme cu replici din cartea de istorie, e bine sa fii mai rezervat in aprecieri"... Sergiu Nicolaescu: Doamna... E la o varsta la care ii mai scapa cuvinte. Ca sa spui despre un regizor, care are 50 de ani de regie de film, ca a calarit in filme si ca a spus cuvinte din cartile de istorie de liceu... Fara sa imi pronunte numele, atentie! Ca dumneavoastra, presa, de multe ori cautati sa... Nu, eu nu am absolut nimic cu Cristian Mungiu. Dimpotriva. Il felicit. Eu stiu ce inseamna sa castigi la Cannes. Premiul cel mare. Integral in EVZ.

Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim,datoare vanduta. Din cauza unei datorii de 2,3 milioane de dolari, reprezentand neplata facturilor de apa din ultimii 15 ani, Hagihon, firma funizoare, a cerut autoritatilor bancare sa inghete conturile Patriarhiei greco-ortodoxe de la Ierusalim. Din aceasta cauza, afirma patriarhul Teofil al III-lea, s -ar putea ajunge chiar la inchiderea Bisericii Sfantului Mormant, cel mai sfant loc de pelerinaj din Ierusalim al crestinilor. Pe baza unei intelegeri tacite intre Patriarhie si un primar al Ierusalimului, Biserica nu trebuia sa plateasca factura de apa, dar reprezentanti ai firmei Hagihon sustin ca nu a existat o astfel de intelegere. Firma a trimis in 2004 o factura in valoare de 3,7 milioane de sekeli (aproximativ 700.000 de dolari), reprezentand valoarea furnizarii apei de la sfarsitul anilor 1990 pana la data respectiva, informeaza Adevarul.