Gazprom intră în România prin OMV. Interesul ruşilor de la Gazprom pentru piaţa românească începe să se materializeze. Vor cumpăra de la OMV Petrom 60 de benzinării, prin divizia sârbă NIS, dar negociază cu firma Unicom Holding, deţinută de un fost ofiţer KGB, preluarea alimentării cu combustibil a navelor din Portul Constanţa. Ruşii de la Gazprom fac încă un pas oficial, mic, dar important, pentru intrarea pe piaţa românească. NIS, divizia din Serbia a Gazprom, este la un pas de a cumpăra 60 de benzinării de la OMV Petrom. În prezent, ruşii au deschis la Bucureşti un birou pentru comerţ de produse energetice, însă la scară mică. NIS, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute achiziţia celor 28 de benzinării OMV din Bosnia şi Herţegovina, şi-a anunţat în urmă cu câteva luni intenţia de a deţine 40 de staţii de carburanţi din România până la sfârşitul anului şi 120 până la finele lui 2014. În toamna acestui an, divizia sârbă a Gazprom a cumpărat trei benzinării Euroil, una în Arad şi două în Sibiu, aparţinând oamenilor de afaceri Adrian Nicoară şi Dumitru Domnariu. Acum, NIS este foarte aproape de a cumpăra 60 de benzinării Petrom, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Reportaj RL: Cum poti sa te convertesti la budism in Romania. Intr-o tara in care 86% dintre cetatenii ei s-au declarat, la referendum, crestini-ortodocsi, cateva confesiuni budiste au inceput timid sa -si faca auzite invataturile in Romania. Cea mai radicala dintre confesiuni este cea reprezentata de preotul budist craiovean Adrian Josho Carlea, care le cere simpatizantilor sa renunte la crestinism, daca doresc sa devina membri. Cele mai importante confesiuni budiste care au inceput sa fie practicate si in Romania sunt budismul Zen, budismul tibetan, al carui lider este Dalai Lama, budismul Theravada si budismul Jodo Shinshu. Dintre toate, singura confesiune care pretinde membrilor sai o ceremonie de convertire este cea reprezentata de preotul budist craiovean Adrian Josho Carlea si se numeste Jodo Shinshu. Daca budismul zen, cel tibetan si Theravada sunt prezentate romanilor drept o practica meditativa, care nu-ti cere, in mod expres, sa renunti la religia in care ai crescut, pentru a le practica, preotul craiovean Jodo Shinshu este categoric : "Nu poti fi budist si crestin in acelasi timp. Trebuie sa alegi". Integral in Romania Libera.

Restauratia USL. Cadou electoral de milioane de euro pentru revolutionari. 5.500 de revolutionari vor primi indemnizatiile restante chiar in pragul alegerilor. Efortul bugetar este o suma cu sase zerouri, echivalentul a 35 de milioane de euro. In timp ce profesorii abia supravietuiesc cu salarii minime pe economie, Guvernul a decis sa returneze revolutionarilor indemnizatiile restante taiate de Guvernul Boc. Masura vine chiar in pragul alegerilor de duminica, fiind menita sa asigure Puterii o sustinere si mai mare la scrutinul electoral. In editia de luni seara a emisiunii "Sub semnul intrebarii", jurnalistul Robert Turcescu a prezentat cum, printr-o adresa din 27 noiembrie 2012 sub antetul Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, secretarul general Tomita Murgoci cerea caselor judetene sa transmita intr- o singura zi, adica pe 28 noiembrie, ora 16.00, numarul exact al revolutionarilor si sumele aferente care ar trebui platite intre 2012 si 2014, informeaza EVZ.

Statele din zona euro impart ajutoare in toate zarile. Ministrii de Finante se arata marinimosi. Dupa ajutoarele suplimentare oferite Greciei, sprijin primesc acum bancile spaniole si cipriote. In rastimp, seful eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a anuntat ca se retrage din functie la sfarsitul anului. Posesorii privati ai obligatiunilor pe termen lung emise de statul elen au timp pana vineri, 07.12, sa le revanda emitentului, dar la un pret sub valoarea nominala. Actiunea de recumparare a datoriei se inscrie intr-un set intreg de masuri, prin care zona euro sare in ajutorul statelor supraindatorate. Banii provin din fondul de salvare al finantatorilor internationali. Daca actiunea va reusi, Grecia ar putea scapa de o parte a datoriilor, insumand pana la 30 de miliarde de euro, scrie Deutsche Welle.

Se pregateste Bugetul / De ce Educatia ar trebui sa fie cheia cresterii competitivitatii. In conditiile in care accesul la resurse si tehnologii si finantare se "democratizeaza" la nivel mondial, competitivitatea unei tari depinde in masura tot mai mare de educatie. Este singurul factor de productie ce poate face diferenta intre succes si esec pe o piata tot mai concurentiala si care impune o eficienta sporita. Romania continua sa se bazeze pe educatie, dar acest atu se erodeaza tot mai accentuat. Indicele global de competitivitate GCI pentru perioada 2011 - 2012 plaseaza Romania pe locul 77 din 142 de state. Putin inaintea noastra figureaza Bulgaria (locul 74) si Croatia (locul 76), dar devansam Grecia si Serbia (locul 95), anunta Cursdeguvernare.ro.

Cronica unei democratii amanate: "Iliescu apare, soarele rasare!" Primele alegeri libere dupa regimul Ceausescu au avut loc pe 20 mai 1990. Oricine vorbeste despre ziua aceea de 20 mai vorbeste inflacarat: cozile de la sectiile de votare, Ion Iliescu presedinte, adunarile, sloganurile scandate, Piata Universitatii. Politicienii acestor zile si-au amintit si ei de votul "orb" al acelei duminici care nu a schimbat nimic. 20 mai 1990 a picat in Duminica Orbului, care se sarbatoreste in a sasea duminica dupa Sfintele Pasti. Duminica Orbului, ziua unui miracol, a devenit pentru romani ziua in care viitorul tarii a fost decis orbeste. Desi la primele alegeri generale libere care au urmat Revolutiei din 1989 au concurat 72 de formatiuni politice, Frontul Salvarii Nationale, condus de Ion Iliescu, a obtinut 66% din voturile romanilor. Partidele istorice, atat PNL, cat si PNTCD, au fost zdrobite la urnele de vot, cu un rezultat de 6,41%, respectiv 2,56%. In chip surprinzator, UDMR s-a situat pe locul al doilea in topul preferintei romanilor, cu un scor de peste 7%, informeaza Adevarul.

Propunerea lui Tokes: federalizare versus colonizare. In opinia lui Laszlo Tokes, atat Moldova, cat si Transilvania au de suferit de pe urma politicilor decise la Bucuresti La doar cateva zile dupa aniversarea celor 94 de ani scursi de la Marea Unire a Transilvaniei cu Romania, din 1918, si cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, europarlamentarul maghiar Laszlo Tokes agita din nou spiritele. El a dat de inteles electorilor din Transilvania ca au de ales intre doua optiuni: federalizare sau colonizare. In ultima saptamana de campanie electorala, Laszlo Tokes a lansat un nou atac la adresa notiunii de stat national unitar. "Este evident ca Romania nu este un stat national unitar, cata vreme aici nu traiesc doar romani", a spus Laszlo Tokes. El a insistat pe faptul ca acest concept ar fi reprezentativ pentru secolul XIX, care ar fi perimat. Intrebat, insa, daca nu cumva este perimat si conceptul de autodeterminare nationala, in baza caruia Laszlo Tokes cere autonomia Tinutului Secuiesc si federalizarea Romaniei, europarlamentarul maghiar a schimbat foaia, scrie Romania Libera.