Romania ramane fara data de aderare la Schengen. Consiliul Justitie si Afaceri Interne a mentinut ieri monitorizarea masurilor suplimentare solicitate Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Spatiul Schengen, fara a oferi in schimb nicio recomandare privind data de aderare. Consiliul Justitie si Afaceri Interne al UE a adoptat ieri un al doilea raport bianual al Comisiei adresat Parlamentului si Consiliului privind functionarea spatiului Schengen, o afacere tehnica, dar care a starnit o furtuna politica la Bucuresti. Despre ce este vorba? Desi este un raport care priveste functionarea spatiului Schengen, la capitolul 3, "Aplicarea acuis-ului Schengen", exista un scurt paragraf, 3.6, privind "ridicarea controalelor la granitele interne cu Bulgaria si Romania", desi cele doua tari nu fac parte din spatiul Schengen. Iata-l: "Ca urmare a deciziei din iunie 2011 ca atat Romania, cat si Bulgaria indeplinesc in intregime acquis-ul Schengen, Consiliul European a solicitat in martie 2012 Consiliului JAI sa identifice si sa implementeze masuri care ar contribui la aderarea celor doua tari, scrie Romania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Economia Romaniei in 2012, vazuta ca un tablou de bord. Ce se vede pe radar si care avarii s-au aprins. "Adevarul" va prezinta situatia economica a tarii pe un panou de comanda al unui avion pe care guvernatorul BNR si-ar fi dorit sa nu-l izbim in anii dinaintea crizei. Majoritatea indicatoarelor de pe tabloul de bord arata ca navigam in deriva. La scurt timp dupa ce, in vara lui 2008, guvernatorul BNR Mugur Isarescu avertiza "sa nu izbim avionul", economia Romaniei a avut o aterizare dura si a intrat intr-o recesiune severa. Cum aratau, atunci, cadranele de pe bordul acelui "avion" este azi mai putin important, dar se pare ca acum suntem in pragul unei noi recesiuni, astfel ca n-ar strica sa ne uitam mai atent la panoul de comanda. De aceea, "Adevarul" va prezinta in premiera un astfel de panou, in care principalii indicatori economici sunt ilustrati in asa fel incat sa se vada pe cat posibil mai clar ce trebuie facut, anunta Adevarul.

Alegeri Parlamentare 2012. Pericol maxim: sase metode de furat voturi. Numarul mic de alegatori din fiecare colegiu si diferentele mici intre candidati vor face ca o frauda de cateva sute de voturi sa devina o tentatie irezistibila. Iata cum pot fura politicienii chiar din prima zi. Cu doar cateva ore inaintea alegerilor, sefii partidelor politice nu sunt preocupati doar de prestatia candidatilor, ci si de modul in care se vor desfasura alegerile. Strategii si consultantii politici au inceput sa predea activului de partid lectii cu privire la masurile ce trebuie luate pentru a bloca frauda electorala. Astfel au aparut adevarate ghiduri de frauda electorala care prezinta, in functie de autori, intre 10 si 25 de modalitati de a fura la vot, informeaza EVZ.

DW: Alegerile parlamentare: pro sau anti Basescu. Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie sta sub semnul amenintarii drobului de sare. Daca USL va cistiga alegerile si va ramine la guvernare, va scoate Romania din Uniunea Europeana, este mesajul transmis cel mai apasat de liderii si candidatii ARD catre electorat. De cealalta parte, liderii si candidatii USL transmit electoratului ca daca Victor Ponta nu va fi desemnat de presedintele Traian Basescu sa formeze guvernul, Romania se va prabusi (probabil intr-o criza politica si implicit economica de proportii). Electoratul este chemat asadar sa voteze nu pe baza unor programe de guvernare, ci sub imperiul unor amenintari grave, si dintr-o parte si din cealalta. Si cum foarte multi romani sint dependenti de povestea drobului de sare, votantii USL vor alege, in fapt, calea prin care "sa scapam" de Traian Basescu. Sloganul USL "Dreptate pina la capat" inseamna: o noua suspendare a presedintelui, a treia, si un nou referendum de demitere, care de data aceasta nu ar mai da gres, scrie Deutsche Welle.

Cronica unui sat de sasi ardeleni. Un taran sas, Andreas Seiler, din comuna Laslea, judetul Sibiu, ce avea misiunea din partea bisericii sa tina registrul deceselor, a consemnat in plus o serie de intamplari si fenomene ce au avut loc in sat de-a lungul anilor 1900-1945. A fost un inceput de secol cu multe probleme de viata pentru oameni, jurnalul fiind - credem - o sursa de informatii extrem de utile pentru cei care studiaza trecutul mai indepartat al Romaniei. Climateric, anul 1904, ce deschide cronica, a fost unul fara zapada si fara ploaie, ceea ce a produs o seceta cumplita, astfel incat, spune cronicarul, atat iarba, cat si cucuruzul au ars ca de foc, iar apa din izvoare a secatuit pana la ultima picatura. Noroc cu graul, ca s-a copt mai timpuriu si le-a salvat hrana. Pastorul dr. Victor Toth a consultat un vechi registru si a constatat ca o seceta asemanatoare a mai fost doar cu 130 de ani inainte. Integral in Romania Libera.

Plagiat la nivel inalt: Ministrul Ecaterina Andronescu pierde din portofoliu cele trei articole suspecte de plagiat. Conducerea Institutului pentru Fizica Materialelor a decis joi ca angajatii institutiei se fac vinovati de autoplagiat si va cere vineri retragerea celor trei articole care au fost publicate in reviste stiintifice, pe care si-a pus semnatura si ministrul Ecaterina Andronescu, considerate de cei de la integru.org lucrari care implica "autoplagiat, plagiat si incalcari repetate ale dreptului de autor". Consiliul Stiintific si Comisia de Etica de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), Magurele, au decis joi sa ceara oficial retragerea din publicatiile de specialitate a celor trei articole stiintifice care au facut obiectul celor mai recente acuzatii de plagiat din partea integru.org. Expertii integru.org sustin ca acestea sunt reproduceri fidele ale unei lucrari din 2006, pe care ulterior si-au pus semnatura actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu si profesorul Sorin Jinga, de la Universitatea Politehnica, informeaza Adevarul.