Reactii ale presei din Romania dupa alegerile parlamentare USL castiga, suspansul privind numirea premierului continua, titreaza Romania Libera. USL castiga alegerile fara emotii, potrivit sondajelor, dar liderii PNL si PSD raman in suspans pana la nominalizarea premierului. Evenimentul Zilei noteaza: USL pare sa-si fi ajudecat o victorie confortabila la alegerile parlamentare de ieri. Toate exit-poll-urile facute publice dupa inchiderea urnelor arata ca Uniunea a obtinut intre 55 si 57% din voturi, in timp ce principalul competitor, ARD este cotata cu un procent intre 18 si 21%, insuficient pentru a putea emite pretentii la formarea viitorului guvern. Adevarul titreaza ca USL a obtinut o majoritate ca pe vremea FSN si scrie despre avantajul care va fi folosit pentru modificarea Consitutiei: Desi la primele alegeri libere care au urmat Revolutiei din 1989 au concurat 72 de formatiuni politice, Frontul Salvarii Nationale, condus de Ion Iliescu, a obtinut 66% din voturile romanilor. Vechiul partid politic din care s-a desprins actualul PSD, a castigat intrecerea electorala pe 20 mai 1990, in celebra "Duminica a Orbului". Gandul scrie ca USL va demara negocierile cu UDMR pentru consituirea unei majoritati: Imediat dupa prezentarea rezultatelor exit poll-urilor, Victor Ponta a anuntat ca USL va incepe o negociere cu UDMR pentru constituirea unei majoritati constitutionale. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a confirmat ca discutiile vor incepe maine: "Avem nevoie de stabilitate, nu de certuri". Exit-poll-uri: victorie peste 54% a USL, UDMR la limita intrarii in Parlament, titreaza DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Mungiu: "Noul val din cinematografia romana exista datorita Cannes-ului". Regizorul Cristian Mungiu a acordat un interviu prestigioasei publicatii "New York Times", in care a vorbit despre povestea din spatele peliculei "Dupa dealuri", despre felul in care isi ghideaza actorii, despre personajele din film, despre noul val din cinematografia romaneasca, dar si despre sansele sale la Oscar. Cristian Mungiu a declarat in interviu ca nu are "asteptari prea mari la Oscar", din cauza genului de filme pe care le face. Intrebat de jurnalistul de la New York Times daca subiectul filmului "Dupa dealuri" va intari stereotipurile strainilor despre Romania, o tara perceputa drept ciudata si plina de superstitii, Mungiu spera ca pelicula sa sau sa nu fie interpretata astfel, scrie Romania Libera.

Reportaj de la sediul ARD: cum au trait liderii PDL dezamagirea votului. Campanie cu Mos Craciun si brad in culorile aliantei. Atmosfera la sediul ARD era apasatoare, inca din timpul zilei. In ciuda mesajelor optimiste lansate de Traian Ungureanu ori Adriean Videanu, vestile din teritoriu confirmau scorul asteptat, in jur de 20%. Mesajul de la finalul zilei, transmis de Vasile Blaga, a completat o zi in care liderii pareau sa gandeasca direct strategia post alegeri. Sediul ARD arata ca un veritabil studio de televiziune, cu zeci de camere de televiziune si reporteri. Toata lumea astepta rezultatele finale ale votului, dar pe datele preliminare se cunostea, in linii mari, rezultatul. Singurul lider care a vorbit de la sediul partidului a fost Traian Ungureanu, purtatorul de cuvant al aliantei. Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu sau Mihail Neamtu se luptau cu nametii in Arad sau Timis si cautau solutii pentru a ajunge in timp util la Bucuresti, noteaza Adevarul.

Sefii fotbalului romanesc pregatesc inca un blat. Unul mare de tot. Fotbalul romanesc e in colaps. Zeci de jucatori fac coada la LPF sa-si depuna memorii pentru a deveni liberi. Rapidul e in insolventa. Dinamovistii sunt in greva. Haos in fotbalul condus de Mitica Dragomir si Mircea Sandu. Prin vistieriile cluburilor de fotbal din Romania bate vantul. Managementul prost, coruptia si prostia au adus fotbalul romanesc pe marginea prapastiei. Sefii din fotbalul romanesc vor sa-si dea doctoratul in smecherie printr-o noua ilegalitate. Florin Prunea, fostul mare international, acum oficial al echipei CSMS Iasi, a dezvaluit azi ca sefii din fotbalul romanesc pregatesc o noua lovitura, dar cu grave repercursiuni, anunta EVZ.

Cele 20 de zile decisive de dupa alegeri. Constitutia nu constrange presedintele sa desemneze prim-ministrul intr-un interval de timp stabilit, dar practica politica romaneasca si precedentele create arata ca, de obicei, intre data alegerilor legislative si investitura noului Guvern se scurge aproximativ o luna, termen ce include si negocierile pe care premierul le va avea pentru desemnarea membrilor cabinetului sau. Constitutia il obliga pe presedinte (art. 63, par. 3) sa convoace noul Parlament in cel mult 20 de zile de la data alegerilor. In aceste 20 de zile au loc consultarile dintre partidele parlamentare si presedinte in vederea desemnarii prim-ministrului si, de aceea, sunt esentiale pentru stabilirea viitoarei configuratii a majoritatii parlamentare, scrie Romania Libera.

Record si ARTE MARTIALE. Adevarul despre TESTOASELE NINJA. Patru luptatori antrenati de maestrul Splinter, un intelept sobolan, locuiesc in canalele din Manhattan, sunt innebuniti dupa pizza si nu ezita sa lupte cu adversari de tot felul, mai ales cu eternul lor rival, temutul Shredder, liderul Foot Clan. Michelangelo, Leonardo, Donatello, Raphael. Pentru copiii din intreaga lume, si nu numai, acestia nu sunt pictori celebri, ci patru eroi indragiti: Testoasele Ninja. Eroi de banda desenata, serial de desene animate si film. Povestea celebrelor testoase a inceput in 1984, cand personajele au aparut intr- o revista de benzi desenate, cu succes modest. Kevin Eastman si Peter Laird, doi talentati desenatori, au creat totul intr-o dupa-amiaza a anului 1983, cand mai mult in joaca au inceput sa schiteze personaje pe hartie. Continuarea in EVZ.