Lucrarea stiintifica pe care Sorin Ovidiu Vintu a scris-o in inchisoare si pentru care a cerut reducerea pedepsei cu 33 de zile a fost plagiata masiv din alte lucrari, scrie Adevarul. Expertii consultati de publicatia citata au stabilit ca asa-zisa analiza politico-economica facuta de Vintu nu este altceva decat un conglomerat de texte copiate din alte opere. Sorin Ovidiu Vintu raspunde sustinand ca acuzatia de plagiat "este exagerata" si spune ca isi cere scuze daca, "din graba", a omis pe cineva din bibliografie.

Sorin Ovidiu VintuFoto: Mediafax

Sorin Ovidiu Vintu a publicat la editura C.H.Beck lucrarea "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare", iar Comisia de eliberare conditionata a acceptat cererea sa de reducere a pedepsei, considerand ca este indeplinita conditia legala. "A rezultat ca 32,9 zile pot fi considerate ca lucrate, respectiv scazute din pedeapsa", a declarat, pentru HotNews.ro, Georgiana Gherman, purtator de cuvant la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Decizia finala va fi luata insa de instanta, termenul de judecata fiind in luna ianuarie 2013.

Potrivit legii, daca un detinut executa munca in folosul comunitatii sau lucrari stiintifice poate beneficia de eliberarea conditionata. Pentru redactarea lucarii trebuie intrunite o serie de conditii legale: intocmita o cerere, propusa o lucrare, stabilit un program de lucru, prezentata evolutia lucrarii etc. Editura la care urmeaza sa fie publicata trebuie avizata de Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din invatamantul superior."

Insa expertii consultati de Adevarul au apreciat ca volumul "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare" (care are trei parti: "Economia Romaniei - ratacind intre planuri si piete", "Romania o tara dezvoltata durabil in 2030?" si "O referinta pentru Romania - Republica Ceha") este, practic, o compilatie din diverse texte preluate, in mare parte, fara drept de catre Sorin Ovidiu Vintu.

Sorin Ovidiu Vintu a raspuns acuzatiilor de plagiat aduse de Adevarul, el transmitand un mesaj, din Penitenciarul Jilava, prin intermediul fiicei sale: "Acuzatia de plagiat aparuta in ziarul dumneavoastra este exagerata. Toate sursele pe care le-am consultat au fost citate in bibliografia pe care am publicat-o la sfarsitul lucrarii. Daca din graba de a ma incadra intr-o anumita unitate de timp am omis pe cineva, imi cer scuze atat autorului, cat si dumneavoastra".

Cererea lui Sorin Ovidiu Vintu de liberare conditionata, depusa in 4 decembrie 2012, va fi judecata de Judecatoria Sectorul 4 in data de 17 ianuarie 2013.

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat 21 ianuarie la un an de inchisoare cu executare in procesul de santaj cu Sebastian Ghita si se afla in prezent la penitenciarul Jilava. Vezi aici mai multe detalii.

Potrivit legii, un detinut poate fi liberat conditionat dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa, daca pedeapsa nu este mai mare de 10 ani.

In jurul datei de 17 ianuarie curge termenul de doua treimi din pedeapsa in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu.