Exclusivitate despre dosarele Revolutiei. Generalul Voinea: "Au vrut sa ma omoare imediat dupa executia lui Ceausescu!" Procurorul Dan Voinea, unul dintre personajele cheie ale acelor evenimente dezvaluie ca intreg completul de judecata urma sa fie lichidat cu rachete trase din elicopter Discutia cu Generalul Dan Voinea a avut loc intr-un apartament din zona Pietei Universitatii, amplasat la etajul opt. De la balcoanele lui si de la ferestre tot perimetrul se vede foarte bine. In asa fel incat tot dialogul, care a depasit trei ore, a fost aplicat, cum s-ar spune. Cei doi reporteri, martori si ei ai evenimentelor, in locuri diferite si in momente diferite, au pus mai ales intrebari punctuale, care vizau situatii concrete si drame bine cunoscute. Cel care raspundea la intrebari a fost procurorul care a contribuit la condamnarea cuplului Ceausescu, el intocmind rechizitoriul. Ulterior el a anchetat dosarele evenimentelor din decembrie '89. Activitatea lui a durat cam 20 de ani de cercetari. Foarte multi vinovati au fost trimisi in instante si condamnati. Pentru foarte multi acest moment inca nu a sosit, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Janez Potocnik, comisarul European pe Probleme de Mediu: "Romania arunca miliarde de euro in gropile de gunoi". In timp ce majoritatea statelor europene au renuntat la gropile de gunoi, Romania continua sa le foloseasca, pierzand astfel sume colosale de bani care ar putea veni din reciclarea deseurilor. Comisarul european pe Probleme de Mediu, Janez Potocnik, a acordat ziarului "Adevarul" un interviu prin care atrage atentia asupra unor probleme pe care tara noastra, desi poate accesa fonduri structurale, nu reuseste sa le rezolve. Potrivit acestuia, Romania are cel mai neperformant sistem de colectare a deseurilor din Uniunea Europeana, iar peste un sfert din populatia tarii nu are acces la acest sistem. In opinia comisarului, administratiile locale au sansa de a-si imbunatati infrastructura, cu ajutorul banilor si al expertilor europeni, insa proiectele se misca foarte greu, desi acestea ar aduce mii de locuri de munca si ar putea transforma deseurile in resurse valoroase, anunta Adevarul.

Scutul antiracheta. Cum avanseaza lucrarile de la Deveselu. Romania si SUA au semnat inca trei documente bilaterale privind implementarea scutului antiracheta, dupa ce in luna iunie fusesera convenite alte cinci. Potrivit secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, "prin aceste acorduri, "ne pregatim de operationalizarea in 2015 a componentei de la Deveselu", unde lucrarile vor incepe in primavara anului viitor. Cele trei noi documente bilaterale reprezinta "Aranjamente de Implementare", acorduri tehnice necesare pentru continuarea punerii in aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea in domeniul apararii antiracheta, semnat la Washington, in septembrie 2011, de Teodor Baconschi si Hillary Clinton, informeaza Romania Libera.

DW: Cuvantul dat este mai important decat o lege. Ceea ce nelinisteste acum pe toata lumea care spera intr-un parcurs pasnic si rational este labilitatea caracterelor si imposibilitatea de a stabili ceva ferm pe termen lung Pactul semnat de primul ministru Victor Ponta si de presedintele Traian Basescu ar fi putut fi garantia pacii politice. Astazi coabitarea pare din nou amenintata, dar nu din pricina dezvaluirii acestui acord secret, girat discret de marile capitale occidentale, ci din cauza modului piezis in care Crin Antonescu a denuntat intelegerea. Este adevarat ca el nu a semnat documentul si conform popriilor declaratii nici macar nu l-a citit, dar totusi a fost de fata ca martor si, inevitabil, ca girant al intelegerii. A consimtit, poate impotriva propriilor intuitii, sa participe la incheierea acestui tratat, dar a consimtit totusi, devenind chiar fara sa vrea parte a acestei intelegeri, scrie Deutsche Welle.

Marcaje rutiere de zeci de milioane de euro. Desi este inflatie de marcaje si indicatoare rutiere, potrivit politistilor din Capitala, Administratia Strazilor Bucuresti (ASB) sustine ca nu sunt suficente. Asta, chiar daca institutia condusa de Alina Roman si aflata in subordinea primarului general Sorin Oprescu a cheltuit, in ultimii cinci ani, peste 21 de milioane de euro pentru marcaje rutiere, potrivit raspunsului primit de la Administratia Strazilor. Cert este ca in urmatorii patru ani, "blonda de la strazi", cum a numit-o presa de-a lungul timpului, va putea cheltui 196.980.000 lei (aproximativ 43 de milioane de euro) pentru marcaje rutiere, adica dublu fata de cat a platit pentru siguranta circulatiei in ultimii cinci ani. "Momentan s-a perfectat doar acordul cadru pe o durata de patru ani. In baza acordului se vor incheia contracte subsecvente doar dupa ce vor fi identificate clar si punctual necesitatile", au precizat, pentru EVZ, reprezentantii institutiei.

Slobozia nu crede in lacrimi. Revolutia in hohote de ras. Se implinesc in aceste zile 23 de ani de la infaptuirea Revolutiei Romane. Unii au ramas si acum incrancenati pe baricade. Slobozenii se amuza si-i lasam sa se-amuze. Slobozia nu crede in lacrimi. Documentarea pe teren, discutiile cu revolutionarii, micile reconstituri ale faptelor s-au desfasurat intr-o atmosfera de haz perpetuu. Au murit si aici cinci oameni la Revolutie, dar nu se poate spune ca slobozenii ar fi chiar piosi cand ii evoca. In schimb, cand rememoreza actiunile proprii de acum 23 de ani, o fac cu tot corpul, sar de pe scaune, dau din maini. Iar atunci cand vreunul din ei paraseste incaperea pentru a merge la vespasiana, ceilalti incep sa-l barfeasca pe respectivul: "Asta? Asta a fost mai securist ca securistii!". Integral in Adevarul.

Voluntar in Muntii Apuseni: M-am alaturat expeditiei umanitare catre cei mai izolati oameni ai muntilor. Crestele Apusenilor sunt atat de abrupte, incat iarna, pe un firisor de drum de numai trei metri latime, exista in orice moment riscul sa te prabusesti cu masina de teren in haul cascat la un pas de tine. Insa acesta este singurul traseu pe care poti ajunge la cei mai izolati oameni din Apuseni. Cateva zeci de voluntari au ajuns la ei cu saci de alimente si jucarii pentru copii. De data asta, am trecut de cealalta parte a baricadei. Am vrut sa vad cum este sa fii voluntar. Comuna Intregalde, judetul Alba, cu satele ei rasfirate pe versantii muntilor, adaposteste cateva sute de oameni, multi dintre ei izolati complet din cauza drumurilor, care sunt si putine, si inzapezite. Insa pentru membrii Off-Road Adventure Romania troienile nu au reprezentat o problema, ci o provocare la care au raspuns atunci cand au ales ca in acest an sa duca ajutoare la Intregalde. Totusi voluntariatul nu inseamna doar caratul ajutoarelor, ci intreaga munca de echipa din spatele unei astfel de actiuni, scrie Romania Libera.