Cristian Albu, lider de sindicat: "Noul Guvern va pleca urechea la problemele celor din Rosia Montana". Potrivit lui Tiberiu Andrioaiei, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii, opinia publica si oamenii care pot lua decizii nu ar mai trebui sa spuna "nu se poate", ci "cum se poate face ceva pentru a atrage investitiile in Romania si sa se creeze cat mai multe locuri de munca noi". In opinia istoricul Cosmin Popa, toate proiectele mari de investitii din Romania, fie ca sunt in curs de derulare, fie ca sunt in faza de proiect, ar trebui sa fie transpartinice. "De exemplu, proiectul minier de la Rosia Montana este bun ca studiu de caz pentru falimentul general al statului si a Romaniei. Incapacitatea Romaniei de a lua o decizie arata ca vom pasi hotarat in ceea ce numesc SUA statele esuate", a explicat Cosmin Popa in cadrul dezbaterii. In opinia acestuia, ar trebui sa existe o intelegere intre partide in ceea ce priveste proiectele economice, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ceausescu a blamat intalnirea poetului Paunescu cu Ion Iliescu. In numele utecistilor scriitori, poetul Adrian Paunescu a organizat o intalnire cu Ion Iliescu, prim-secretarul CC al UTC. Solutia lui Ceausescu pentru tinerii scriitori era sa faca gazetarie. Ca Eminescu. Sedintele de prelucrare a crimelor lui Dej si Draghici si "reabilitare" a lui Patrascanu i-au contaminat si pe scriitori. De altfel, punctul declansator al "primavaverii de la Praga" e socotit mesajul scriitorul Milan Kundera, la intrunirea scriitorilor din 1967. "Sa redam literaturii calitatea si demnitatea", devenise lozinca a intelectualilor reformatori cehoslovaci. Din stenogramele discutiilor la varful partidului se deduce un suflu nou si printre scriitori din Romania. Venise, si pentru ei, vremea rafuielilor cu proletculistii. Tinte ale batjocurii exceselor stalinismului sunt, mai ales, decedatul poet A. Toma si fiul sau, Sorin Toma, fost redactor-sef al Scinteii. Cel din urma fusese demis in 1960 din functie sub pretextul "neclarificarii" perioadei petrecute in Ucraina in anii razboiului. Din tot ce publicase oficiosul partidului in cei 13 ani cat i-a fost redactor-sef, lui Sorin Toma i s-a facut un singur repros: serialul prin care-l desfiintase pe Arghezi in 1947. Iar tatalui, printre altele autor al popularei poezii "Bradulet, bradut dragut...", i se imputa sacrilegiul pastisarii lui Eminescu in stil proletcultist, anunta Adevarul.

Cine este carturarul care a fondat "Romania libera". Unul dintre cei mai importanti carturari romani din secolul al XIX-lea, August Treboniu Laurian a fondat cotidianul "Romania libera" in anul 1877. Romania se afla in plin Razboi de Independenta si trecea prin momente extrem de dificile, prinsa intr-o alianta nesigura cu Rusia si implicata intr-un conflict militar deschis cu una dintre marile puteri ale timpului, Imperiul Otoman. August Treboniu Laurian a decis sa numeasca ziarul "Romania libera" dupa modelul publicatiei "La Libre Belgique", tocmai pentru a celebra independenta Romaniei. Si asta pentru ca August Treboniu Laurian, fiul preotului greco-catolic din Fofeldea, comitatul Sibiu, Pavel Trifan, era unul dintre cei care au luptat pentru eliberarea poporului roman in timpul Revolutiei de la 1848-1849, in momentul Unirii din 1859 si in timpul Razboiului de Independenta, informeaza RL.

Jean Claude Mignon: "Fara sprijin rusesc, regimul separatist de la Tiraspol nu ar exista". Nici o saptamana fara vreun oficial european de rang inalt la Chisinau. In aceste zile, in capitala Republicii Moldova se afla presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon. Din declaratiile oficiale pe care le-a facut pana acum, se vede ca subiectul transnistrean este principalul pe agenda discutiilor cu oficialii moldoveni. In cadrul intrevederii avute cu presedintele moldovean Nicolae Timofti, demnitarul european a mentionat ca "Uniunea Europeana trebuie sa devina atractiva pentru cetatenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului". El a spus ca si-a programat discutii pe aceasta tema cu oficiali ai OSCE, SUA, Rusia, Romania si Ucraina. Jean-Claude Mignon este convins ca o solutie diplomatica de solutionare a diferendului transnistrean este posibila, inclusiv prin intermediul negocierilor in formatul 5+2, scrie Deutsche Welle.

Reparatie morala pentru luptatorii USLA ucisi la Revolutie. SRI le-a ridicat monument la "locul crimei". Un monument inchinat celor opt luptatori ai Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista ucisi in noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989 a fost dezvelit astazi, in prezenta sefului Serviciului Roman de Informati, George Maior. Acesta a tinut un discurs in care a specificat ca monumentul reprezinta o reparatie morala pentru memoria acestori militari. In zilele Revolutiei ei au fost etichetati drept terorisiti si mitraliati de Armata Romana in fata Ministerului Apararii Nationale (astazi, sediul Marelui Stat Major). Monumentul este ridicat chiar in locul unde acestia au murit, pe Bulevardul Drumul Taberei, la intersectia cu un alt bulevard cu rasunet revolutionar, Vasile Milea, anunta Adevarul.

Mai slabi decat bulgarii - si la munte, si la mare. Investitiile in domeniile schiabile au crescut masiv in Romania ultimilor ani, dar inca nu i-am ajuns pe bulgari. Exista o parte chiar mai putin placuta - tara noastra are in total mai putini kilometri de partii decat o singura statiune din Austria sau Franta. Statistica la nivel national ne arata ca avem domenii schiabile in 17 judete. Ultimii ani au insemnat investitii importante in acest domeniu, de la modernizarea partiilor vechi pana la crearea altora, la care se adauga aparitia de noi instalatii de telescaun sau teleschi. Cu toate astea, se pastreaza o colosala diferenta intre noi si Austria, de pilda, al carei domeniu schiabil, in total, ajunge la peste 6.000 kilometri de partii. Partea buna este ca in acest an avem zapada din belsug, in Romania, in toate zonele montane, cum n-a mai fost demult. Ba, mai mult decat atat, specialistii Administratiei de Meteorologie spun ca stratul de omat de la munte se va conserva datorita temperaturilor foarte scazute care se vor inregistra pana la Craciun. Astfel, in zonele de munte noptile vor beneficia de temperaturi de pana la 12 grade sub zero, in timp ce dupa-amiezele se vor "incalzi" doar la minus doua grade. Ceva mai cald va fi, tot la munte, intre Craciun si Revelion, informeaza Romania Libera.