Analiza: Neincrederea reciproca intre SUA si China, la cote maxime. Un adevarat joc de sah se joaca in Pacific intre China, pe de o parte, si Statele Unite si aliatii lor. China isi modernizeaza armata, in special in marina, si a fost implicata in confruntari, in ultimele luni, cu Japonia, pentru insulele nelocuite din Marea Chinei de Est, si cu Filipine, pentru Scarborough Schoal. Atat Japonia, cat si Filipine au tratate de aparare cu Statele Unite ale Americii. Doua rapoarte majore din acest an au detaliat un guvern chinez incurajat - sustinut de ani de crestere economica, furtul secretelor tehnologice si o flota care devine mai moderna si conceputa pentru a combate in mod specific platformele Marinei SUA - care vede SUA ca pe o superputere in declin. China este intr-o tranzitie a conducerii, dar analistii nu se asteapta la prea multe schimbari, scrie Capital.

ActualitateFoto: Colaj foto

Dosarul de coruptie se complica. Voiculescu poate juca linistit Justitia pe degete. Dosarul devalizarii Institutului de Cercetari Alimentare, in care liderul PC este acuzat de spalare de bani si trafic de influenta, a fost retrimis la Inalta Curte. Doar aceasta instanta poate judeca parlamentari. Numai ca... Voiculescu nu este inca senator cu acte-n regula si nu exista un termen pana la care e obligat sa depuna juramantul, pentru a-i fi validat mandatul. Pe blogul sau, Voiculescu a argumentat prin faptul ca, in aceasta perioada, va efectua "un control medical mai amanuntit", pentru ca acum cativa ani a suferit mai multe interventii chirurgicale. Din acest motiv, nu va "participa la activitatile curente", scrie EVZ.ro

Cercetatoarea americana Katherine Verdery, turnata de Andrei Marga la Securitate. In decizia pe care CNSAS a emis-o cu privire la Andrei Marga scrie ca el a furnizat informatii despre istoricul american Katherine Verdery, care a venit in Romania in anii 1986 si 1987. Din partea Securitatii Cluj, informatiile erau consemnate de locotenent-colonel Ovidiu Tinca. In dosarul informativ nr. I 195847 se gaseste o lista cu "persoane recontactate de cercetatoarea americana Katherine Verdery in care se mentioneaza: "Marga Andrei - lector universitar la catedra de filosofie. Este sursa a serviciului 3 Cluj folosita in caz. Katherine Verdery este profesor la Departamentul de Antropologie al City University din New York. Din 1973 a facut cercetare in Romania, initial privind politica inegalitatilor sociale, relatii interetnice si nationalism", scrie Adevarul.

Baronii deszapezirii. Firma lui Dragnea, contracte de 30 milioane lei. Firme detinute de regi ai asfaltului, de lideri de partid, de afaceristi locali condamnati sau anchetati penal, de mici sefi din CNADNR, unele fiind dotate doar cu autobuze, constituie forta de soc cu care Ministerul Transporturilor combate iarna. Tel Drum a primit contractele pe sectiile d e drumuri nationale Bucuresti Sud( impreuna cu Gecor SRL, in valoare de 14,45 milioane lei), Alexandria (8,75 milioane lei) si Slatina (impreuna cu Alexcor Trading SRL, contract de 6,05 milioane lei). Nici Alexcor Trading, o alta firma care se va ocupa de deszapezire nu a venit din neant. Firma este detinuta de Cornel Ciocan, fratele consilierului judetean PSD, Dan Ciocan , ultimul candidat la functia de deputat din partea acestui partid la Caracal. Firma a primit contracte pe sectia de drumuri Ramnicu Valcea. Potrivit ziarului Evenimentul de Olt, impotriva lui Cornel Ciocan, DNA a inceput o ancheta penala in 2010, iar la inceputul lunii noiembrie 2012 el a fost condamnat la 8 ani de inchisoare de catre Tribunalul Bucuresti. Tot la capitolul politicieni care pun mana la deszapezire mai trebuie mentionata firma Ritorsa Trans care a primit contracte in valoare de 12 milioane de lei, fara TVA pe sectiile Alba si Satu Mare, scrie Romania libera.

Armistitiul din biroul lui Crin. Ce au negociat Ponta si Antonescu ca sa fie pace in USL. Tensiunile intre cei doi parteneri de forta din interiorul USL au plecat de la schimbarile facute pe turnanta la structura Guvernului. Desi cei doi lideri ai USL au incercat sa mascheze supararile fiecarei parti, intre PNL si PSD s-au purtat negocieri dure joi noaptea si vineri dimineata. Miza o reprezinta resursele financiare ale viitoare guvernari, liberalii simtind, conform unor surse din PNL, ca "dorinta PSD-ului este de a trage totul de pe masa". "Au crezut ca acceptam orice si pot face orice schimbare de ultima ora. Am cerut de urgenta schita Ordonantei pentru reorganizarea Guvernului si de acolo am aflat ce schimbari doreau sa faca fara sa ne anunte", au declarat pentru gandul surse din conducerea PNL. In replica, pentru a-i ameninta pe liberali, mai multi lideri social-democrati au purtat discutii exploratorii ieri seara cu cei din UDMR.

Generalul Voinea: Lui Iliescu i s-a facut rau cand a vazut dovezile. Evenimentul Zilei incheie publicarea interviului-document acordat, in exclusivitate, de generalul Dan Voinea in legatura cu evenimentele din timpul timpul Revolutiei din 1989. "Intrebarile la care va referiti sunt in dosarul Mineriadei. In care l-am pus sub urmarire penala. Aceasta nu este o pedeapsa, este un instrument de lucru. Cu toate acestea, Iliescu a refuzat sa colaboreze. I-am aratat un document din care rezulta ca este vinovat si de care el nu stia. Este vorba despre Jurnalul Actiunilor de Lupta tinut de generalul Schiopu, care atunci era la Statul Major al Armatei. El l-a "pictat" pe Iliescu pe zile si pe ore" declara Voinea pentru EVZ.ro

Povestea adevarata a mitingului din 21 decembrie 1989. Cum a inceput "sfarsitul lumii" pentru Ceausescu. Muscand "momeala" catorva apropiati (ai sai, dar si ai Moscovei!) de a organiza mitingul din 21 decembrie 1989 cu scopul infierarii evenimentelor de la Timisoara, Nicolae Ceausescu contribuia, fara sa stie, la propria prabusire. Momentul mitingului, crucial in contextul Revolutiei romane, a ramas multa vreme neelucidat si dominat de o interpretare fundamental gresita: aceea ca muncitorii adusi in Piata Palatului sa-i condamne pe huliganii din Timisoara si sa-l aplaude frenetic pe dictator s-ar fi revoltat spontan si ar fi transformat mitingul intr-o uriasa actiune de protest. In realitate, muncitorii adusi de pe marile platforme industriale ale Capitalei au fost cat se poate de supusi si n-au reprezentat decat masa de manevra prin care mitingul a fost boicotat prin interventia unor forte mai mult sau mai putin cunoscute, scrie Adevarul.