​Anul 2012: patru guverne, trei premieri, doua scrutinuri, un referendum. Anul care se va incheia in cateva zile a fost cel mai agitat din punct de vedere politic din perioada postdecembrista. Scanteia care a declansat, la 12 ianuarie, manifestatiile populatiei a fost demisia subsecretarului de stat Raed Arafat din Ministerul Sanatatii, atacat la televizor de presedintele Traian Basescu. Daca la inceput demonstrantii cereau doar revenirea lui Arafat, in cateva zile s-a ajuns la solicitarea demisiei lui Traian Basescu si a premierului Emil Boc. Revenirea lui Arafat in guvern, la invitatia lui Emil Boc, nu a avut darul de a calma spiritele. Miscarile de protest au continuat, chiar daca treptat au slabit in intensitate, iar pe 6 februarie Emil Boc si-a depus mandatul, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Nae Lazarescu si Vasile Muraru, doi actori de comedie care joaca de 30 de ani impreuna: "Am avut doar doua vedete: Dan Spataru si Ion Dolanescu". Amintiri despre Faramita Lambru, colonei de Securitate si experienta a cinci neveste, toate intr-o intalnire cu artistii Nae Lazarescu si Vasile Muraru. Peste cateva zile, in noaptea de Revelion, cei doi va vor binedispune pe micul ecran I-am intalnit pe celebrii Nae Lazarescu si Vasile Muraru la Savoy, cu cateva minute inainte de a intra pe scena. N-au lasat sa se vada ca timpul ii preseaza. Prieteni, atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi, si-au "furat" vorbele unul altuia, au facul poante si au depanat amintiri. Vasile Muraru (56 de ani), directorul artistic al Teatrului de Revista "Constantin Tanase" e un moldovean cuminte si impaciuitor. Nae Lazarescu (71 de ani) are limba ascutita si n-a menajat pe nimeni. L-a avut profesor pe George Bacovia si a fost vecin cu Tudor Arghezi. Asa a ramas Nae cu iubirea pentru carti. "Olimpic la bautura" si un mare iubaret, actorul a schimbat cinci sotii. De vreo 30 de ani insa, spune ca s-a facut cuminte. Integral in EVZ.

Dan Dungaciu: Rusia isi permite cu Romania ceea ce nu si-ar permite cu alte state europene. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romaniei (44 de ani) considera ca 2013 ar putea fi un an decisiv pentru Romania, daca UE hotaraste sa ridice vizele pentru cetatenii Republicii Moldova. In acest caz, cel mai probabil Chisinaul se va desparti de Transnistria, iar Romania va trebuie sa fie pregatita pentru toate scenariile, atat pentru cele pozitive, in care ar putea prelua, de pilda, aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, in detrimental Ucrainei, cat si in cele negative, in care raspunsul Tiraspolului si al Moscovei ar putea fi surprinzatoare, iar Bucurestiul ar fi nevoit sa asigure frontiera euro-atlantica, scrie Romania Libera.

Ce s-a mancat si ce s-a baut la "pomana Ceausestilor", acum 23 de ani. Cum au pierdut "calai" cadavrele si cum era sa-l omoare un Mos Craciun pe procurorul Dan Voinea. Pentru multi, Revolutia s-a incheiat la 25 decembrie, odata cu executarea cuplului Ceausescu. Pentru cativa, insa, Revolutia abia atunci a inceput. Dupa ce a pus in aplicare pedeapsa cu moartea, la Targoviste, completul de judecata al Causestilor s-a intors la Bucuresti cu doua elicoptere in care a adus si cadavrele celor doi. Elicopterele au aterizat pe stadionul de rugby din complexul sportiv Steaua. Dan Voinea, procurorul din procesul Ceausestilor, a istorisit in fata Comisiei Senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 ce s-a intamplat dupa executie. Dan Voinea: Imi aduc aminte ca era o masa rotunda. Deci, pe Stanculescu si pe Gelu Voican eu i-am gasit acolo. Venisera cu primul elicopter. Deci, s-a luat masa la stadionul Ghencea. Fara nici un fel de problema. Va spun si ce am mancat? Ne-a dat asa... Integral in Adevarul.

"Am fost fascinata de el, era un sef placut". Dezvaluirile secretarei unui mare dictator. A ramas in istorie drept o intruchipare a raului. Numarul crimelor comise la ordinul sau depaseste imaginatia, iar personalitatea sa este departe de a trezi amintiri placute. Iata insa ca cineva a dezvaluit aspecte necunoscute din viata acestui om, aspect care nu anuleaza deloc imaginea de rau dus la paroxism, dar socheaza prin viziunea infatisata. Este vorba despre Adolf Hitler, liderul miscarii naziste. De-a lungul timpului au circulat tot felul de zvonuri referitoare la viata controversatului dictator, chiar legate si de preferintele sale alimentare. Se spune ca avea o mare pasiune pentru dulciuri si consuma zilnic un kilogram de ciocolata, iar la o ceasca de ceai punea cate 7 lingurite de zahar. Unul din cei mai mari ucigasi din istorie, este zugravit de fosta sa secretara drept o fiinta blajina, vegetariana, si care isi iubea cu pasiune cainele, anunta EVZ.

Coalitia de guvernare si-a impartit afacerile cu asfalt. Guvernul a decis spargerea infrastructurii rutiere, in doua parti. Autostrazile vor merge la pesedistul Dan Sova, iar drumurile nationale la liberalul Relu Fenechiu. Este o brambureala cauzata de interese politico-financiare care ne va lovi puternic, spun specialistii. Premierul Victor Ponta a decis sambata, in prima sedinta a noului Guvern, trecerea Companiei Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a ministrului delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, urmand ca ulterior Executivul sa infiinteze o companie nationala pentru autostrazi. Modul in care Guvernul vede reorganizarea sectorului pare a fi haotic, informeaza Romania Libera.

Dezamorsarea bombei cu ceas a economiei americane. Barack Obama si-a intrerupt vacanta de Craciun spre a incerca sa rezolve contenciosul bugetar dintre democrati si republicani care ameninta sa arunce SUA si lumea in recesiune. Presedintele Obama, aflat cu familia in vacanta, in Hawai, s-a vazut nevoit sa revina la Washington pentru a incerca sa dezamorseze ceea ce e, fara discutie, o bomba cu ceas, a carei explozie ar avea repercusiuni extrem de pernicioase nu doar pentru americani ci si pentru restul economiei globale. E vorba de asa numitul "fiscal cliff￯, de varful fiscal, cum i s-a spus in Romania. Daca cele doua partide americane nu reusesc sa ingroape securea razboiului bugetar pana la revelion, se vor produce automat si simultan doua evenimente extrem de neplacute. Se vor majora brusc si abrupt taxele americanilor. Concomitent, se vor reduce, tot automat, cheltuielile publice, scrie Deutsche Welle.

Un iesean, cel mai bun prieten al lui Einstein. Mauriciu Solovin, romanul care l-a invatat pe geniul fizicii sa manance icre. De cand aveau o relatie dascal-invatacel, bazata in principal pe discutii filosofice, pana cand au colaborat pentru a publica operele fizicianului in Europa, Albert Einstein a gasit in Mauriciu Solovin un prieten de nadejde, caruia ii mergea mintea struna. Sfarsitul secolului al XIX-lea marcheaza inceputul unei frumoase prietenii intre Albert Einstein si studentul evreu de origine romana Mauriciu Solovin. In 1900, fizicianul german termina cu succes Politehnica din Zurich, insa, fiindca nu reuseste sa obtina un post de asistent universitar, incepe sa dea meditatii la fizica, pentru a se intretine. La anuntul postat intr-un ziar de Einstein raspunde si Solovin, care pe atunci studia filosofia. Viitorul castigator al Premiului Nobel pretindea doar trei franci pentru ora de meditatie, anunta Adevarul.