Reginele magiei negre au incasat ani grei de puscarie. Santajista Oanei Zavoranu: 7 ani. Norvegia: 15 ani. Cinci "vrajitoare" au fost gasite vinovate de judecatori. Vrajitoarele sunt judecate pentru fapte cu violenta, inselaciune si marturie mincinoasa. Ele ii amenintau cu moartea, dar si cu magia neagra pe cei pe care ii pacaleau. Vrajitoarele au primit pedepse dure la Tribunalul Bucuresti, fiind gasite vinovate de talharie: "Vanesa"- Roxana Lider - nepoata Sidoniei a fost condamnata la sapte ani de inchisoare, "Luminita"- Andreea Lider - Regina Magiei Negre a primit 15 ani de inchisoare, "Anita" - Carmen Chivea a primit sapte ani de inchisoare, "Varsovia"- Daniela Grecu- trebuie sa execute sapte ani de inchisoare, iar "Margareta" "Norvegia Miclescu " a primit 15 ani de inchisoare. Mai multi membri ai clanului Sadoveanu au primit pedepse dure intre 7 si 15 ani. Condamnarile nu sunt definive si pot fi contestate la Curtea de Apel Bucuresti. Liderii clanului "Sadoveanu", Remus si Achil Minca, trebuie sa execute 15 ani de inchisoare. Clanul trebuie sa platasca daune materiale de mii de euro, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Regionalizarea: un proiect mult intarziat. Regionalizarea sau reimpartirea administrativa a tarii este o reforma legata intim de modul insusi in care romanii inteleg viitorul nu doar al Romaniei, ci si al Uniunii Europene. Exista mai multe dificultati care ar trebui abordate distinct si cu toata atentia. In primul rand e vorba de o teama a societatii romanesti ca ar putea fi vorba de o dezmembrare a tarii si de abandonarea statului unitar asa cum a fost el instituit dupa Primul Razboi Mondial. Temerile acestea nu ar trebui subestimate, caci romanii au fost educati timp de 4 generatii in cultul statului centralizat unitar si in subsidiar, al victoriei istorice a natiunii. Instituirea zilei de 1 decembrie 1918 ca sarbatoare nationala reintareste etosul unionist si proiecteaza totodata asupra subiectului regionalizarii o mare suspiciune, alimentata insa nu de memoria autentica a actului de unificare politica, ci mai curand de imaginea ei construita de istoriografia comunista, scrie Deutsche Welle.

Statul obez revine: Ponta I i-a pus sub brad lui Ponta II un HG cadou. USL are terenul pregatit pentru a-si multumi oamenii de partid dupa alegeri. Numarul sefilor din administratia centrala a crescut pana la 72.000 si mai are putin pentru a atinge din nou maximul "istoric". "Statul obez" de sub guvernarea Tariceanu numara 77.000 de functionari la nivel guvernamental. Printr-o hotarare de guvern, aprobata in ultima sedinta a cabinetului Ponta I, pe 4 decembrie, din pixul ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe au mai rasarit astfel 13.236 de functii in administratia centrala peste cele coordonate de Emil Boc in urma cu un an. Guvernul a marit limita pana la care se poate merge cu numarul directorilor in 2012 cu 1500 de posturi si a ingrosat substantial sefimea din deconcentrate, potrivit gandul.

Aventura unui clujean in Africa: "In orice clipa ti se poate taia gatul". Darius Groza are 27 de ani. Este blogger si director al diviziei web a unei firme de publicitate. Insa Groza nu petrece prea mult timp la birou, privind cana de cafea goala de langa si analizand grafice pe ecranul calculatorului. Pe 13 decembrie s-a intors in tara, dupa circa patru luni in care a strabatut Africa de la Nord la Sud - din Maroc pana in Africa de Sud, singur, pe motocicleta. Dupa 20.412 kilometri strabatuti pe doua roti, prin 13 tari de pe continentul negru, printre care s-au numarat si zone unde era razboi, concluzia bloggerului este ca viata depinde, poate mai mult decat orice, de un dram de noroc. "Faptul ca m-am intors fara sa patesc nimic este noroc chior. Africa este extraordinar de periculoasa, poti muri in orice clipa din 15.000 de motive pe care nu le poti influenta nicicum. Nu pot decat sa spun ca am supravietuit miraculos cu solutii de moment la mii de situatii imposibile" explica Darius. Cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Darius a fost singuratatea. Mai exact, acel tip de singuratate terifianta pe care o simte un om bolnav si singur. Cel care este convins ca, daca i s-ar intampla ceva cu adevarat dramatic, nu ar fi nimeni aproape ca sa-l poata ajuta, scrie Adevarul.

Alexandru Vaida Voevod, intre masonerie si mirajul regalitatii. Fostul lider al PNR a ajuns in conflict deschis cu Iuliu Maniu pentru ca Alexandru Vaida Voevod a fost fascinat si atras de personalitatea Regelui Carol al II-lea. Una dintre cele mai ilustre personalitati ale Romaniei interbelice a fost clujeanul Alexandru Vaida Voevod. El a fost de trei ori prim-ministru al Romaniei Mari, de mai multe ori ministru, ministru de stat pentru Transilvania, membru al Consiliului Dirigent si consilier regal. De asemenea, el a fost membru al Parlamentelor din Bucuresti si din Budapesta si al Marii Adunari Nationale, care a proclamat Unirea Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918. Insa Alexandru Vaida Voevod a intrat in istorie prin faptul ca el a fost deputatul care a citit, in octombrie 1918, in Parlamentul din Budapesta, Declaratia de independenta a natiunii romane din Austro-Ungaria, prin care romanii din Dubla Monarhie au notificat intregii lumi decizia de a-si lua soarta in propriile lor maini, scrie Romania libera.

"La Jeg", terasa-legenda din complexul Leu, ar putea fi evacuata pe 16 ianuarie. Singura terasa din Complexul Studentesc Leu, legendara "La Jeg" - cum o numesc unii, este pe cale sa fie inchisa, in urma procesului pe care proprietarii l-au avut cu Universitatea Politehnica Bucuresti. Proprietarii au invitat studentii si pe cei care si-au petrecut anii facultatii pe terasa din complexul Leu pe 16 ianuarie sa bea o cafea, in ziua cand trebuie sa vina executorul judecatoresc pentru a evacua localul. Pe Facebook s-a creat un eveniment pentru acest lucru, iar studentii protesteaza fata de posibilitatea inchiderii sau mutarii unui loc de legenda pentru generatii de jurnalisti sau ingineri care au studiat in complexul Leu. Istoria localului porneste din anul 1991, cand bucatarul-sef al cantinei studentesti Leu, Olimpia Ursales a demisionat si a inchiriat spatiul de la intrarea in complex, unde a deschis terasa "Expres Olimp". Afacerea s-a extins si in 1992 s-a deschis ceea ce este astazi o terasa-monument pentru 20 de generatii de studenti, scrie Adevarul.

Cele mai inoportune declaratii ale politicienilor din acest an. Retrospectiva EVZ. Daca ar fi sa facem un top al celor mai inoportune declaratii de anul acesta, Crin Antonescu si Dan Sova si-ar disputa primul loc. Pe parcursul procedurii de demitere a presedintelui Traian Basescu, Crin Antonescu a purtat un razboi permanent cu "puterile straine", insensibile la soarta romanilor. Intrebat daca, la o confruntare la prezidentiale, s-ar teme mai mult de Mihai Razvan Ungureanu sau de Sorin Oprescu, Antonescu a raspuns: "De Departamentul de Stat al Statelor Unite". In campania pentru parlamentare el l-a acuzat pe Basescu si guvernele lui ca s-au purtat in raport cu Europa ca niste slugi", potrivit EVZ.ro