Sergiu Nicolaescu. Intrebarile unui weekend indoliat. "Adevarul" incearca sa ofere raspunsuri decente la dezbaterile grotesti pe seama funeraliilor lui Sergiu Nicolaescu Pe undeva, tot Sergiu Nicolaescu e vinovat. Si-a obisnuit admiratorii cu imagini largi, monumentale. Dezamagirea multimii a fost uriasa atunci cand a aflat ca regizorul a ales sa nu aiba o inmormantare precum voievozii din filmele sale, ci un priveghi cu sicriul inchis in permanenta, fara figuranti, si o crematiune rapida, la granita cu ateismul. Televiziunile si ziarele au incins dezbateri pe tema incinerarii, oamenii s-au revoltat ca n-au vazut nici macar o secunda corpul neinsufletit, au aruncat vorbe grele inspre sotia regizorului care, dupa ce ca nu l-a inmormantat crestineste, a mai aparut si in haina alba pe ultimul drum. Si, la final, toti au asteptat sa vada fumul rezultat din ardere si n-au vazut nimic. E deprimant sa lamuresti lucruri care tin de intimitatea mortii, dar, daca acestea sunt chestiunile care framanta poporul roman, o vom face. Am incercat sa raspundem cu decenta unor intrebari care nu ar fi trebuit puse.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Un soft buclucas a blocat licitatia pentru autostrada Comarnic-Brasov. Vinovat pentru neconcordantele si lipsurile din documentatia de licitatie pentru concesiunea autostrazii Comarnic-Brasov, speculate de catre gigantul chinez de stat China Communications Company Limited, firma ce a contestat licitatia, este un program software cu bucluc. Premierul Victor Ponta a lansat acuze dure la adresa Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), vinovat in opinia sa de blocarea licitatiei demarate la inceputul lunii decembrie de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Licitatia este destinata selectiei unui concesionar care sa finanteze, construiasca si exploateze viitoarea autostrada timp de 20-30 de ani si a fost contestata luna trecuta de catre firma chineza China Communications Construction Company Limited, cea mai mare companie de stat in domeniul infrastructurii din zona continentala a acestei tari. Ponta ataca CNSC La finele saptamanii trecute, Victor Ponta a spus ca licitatia a fost iar suspendata "pentru Sfantul Asteapta" de catre Consiliul de Solutionare a Contestatiilor si ca nu mai accepta "abuzurile si smecheriile" sefului institutiei. Intr-o interventie sustinuta la un post de televiziune premierul a lasat sa se inteleaga ca blocarea licitatiei ar avea conotatii politice, Bogdan Lehel Lorand, seful CNSC, fiind prieten cu liderii PDL, Vasile Blaga si Elena Udrea, scrie Romania Libera.

Concurs trucat la ICR pentru "pilosii" lui Marga! Ministrul de Externe trebuie sa gaseasca solutia ca sa angajeze noi directori adjuncti si referenti la filialele ICR din strainatate. Scandalul de la Institutul Cultural Roman (ICR) a luat amploare in acest weekend. Totul se invarte in jurul concursului pentru filialele ICR din strainatate si al rezultatelor acestuia privind ocuparea functiilor de director general adjunct si referent. Participantii au aflat cu stupoare, vineri, ca institutia condusa de Andrei Marga a decis castigatorii inainte de termenul anuntat si orice incercare a unora dintre ei de a afla un punct de vedere s-a izbit de robotul telefonic al ICR. Asa se face ca, incepand de vineri seara si continuand pe parcursul weekend-ului, "Evenimentul zilei" a primit mai multe sesizari si am purtat dialoguri cu persoane care au participat la acest concurs. Actiunea de schimbare a vechiului personal a fost dorita si pusa in practica de noul presedinte al ICR, Andrei Marga. Problema reclamata este, insa, incalcarea procedurilor si a legislatiei care se refera la noi angajari sau inlocuiri din cadrul filialelor din strainatate pe criteria politice si de "pile". ICR anuntase pe siteul propriu (in 23 noiembrie 2012) ca are 17 posturi vacante si ca organizeaza concurs pentru ocuparea de posturi de directori adjuncti si referenzi pentru filiale din tari importante. Vechii angajati au inteles ca se vrea schimbarea lor si s-au inscris automat la concurs.

Tara care nu mai stie sa-si petreaca mortii. Sociologi si specialisti media analizeaza atitudinea in fata mortii lui Sergiu Nicolaescu. Doar PRO TV, Realitatea si Digi 24 au respectat dorinta familiei de a nu difuza imagini de la funeralii. Dorinta regizorului Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat a generat un puternic scandal, in care nu doar Biserica Ortodoxa, ci si cetatenii simpli au avut opinii vehemente, jignind-o fara nicio retinere pe sotia regizorului. In acelasi timp, televiziunile, preluate de presa scrisa, s-au intrecut in "documente-bomba" despre existenta unui fiu necunoscut al lui Sergiu Nicolaescu. Cand a murit poetul Adrian Paunescu (20 iulie 1943 - 5 noiembrie 2010), presa i-a vanat pe membrii familiei scriitorului - mezina Ana-Maria fiind cel mai greu incercata. Jurnalisti si trecatori nu s-au dezlipit de langa casa sotilor Paunescu de pe strada Dionisie Lupu din Capitala, chiar daca familia ceruse discretie. Inmormantarea de pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu a fost ea insasi un spectacol grandios ca cele ale cenaclului "Flacara": s-au tinut discursuri de pe un catafalc, iar oamenii s-au inghiontit cu miile ca sa-l aplaude pe Adrian Paunescu pentru ultima oara. La inmormantarea actorului Iurie Darie (14 martie 1929 - 9 noiembrie 2012), sotia sa, Anca Pandrea, a facut subiectul stirilor si al live text-urilor: imbracata in niste colanti negri, actrita si-a sarutat barbatul chiar inainte ca acesta sa fie coborat in groapa. Fotoreporterii s-au luptat pentru cele mai vulgare imagini, scrie Adevarul.

Cum serbeaza Craciunul ortodocsii de rit vechi din vestul tarii. Ucrainienii din Maramures si sarbii de Banat, dar si basarabenii stabiliti in Transilvania serbeaza Nasterea Domnului dupa vechiul calendar. Daca pentru catolici, protestanti si ortodocsii pe stil nou, Sarbatorile de Iarna se incheie azi, cu ziua Sfantului Ioan Botezatorul, pentru ortodocsii care serbeaza Craciunul pe stil vechi, aceste sarbatori abia incep. In vestul tarii, cele mai numeroase comunitati care celebreaza Craciunul dupa vechiul calendar iulian sunt ucrainienii din Maramures si sarbii din Banat. De asemenea, in multe orase din Transilvania, s-au format si comunitati importante de romani basarabeni care tin vechiul calendar. Si asta pentru ca, potrivit organizarii Bisericii Ortodoxe Romane, Mitropolia Basarabiei, de care tin si multi dintre basarabenii stabiliti dincoace de Prut, si-a pastrat vechiul calendar. Insa, de fapt, multi basarabeni serbeaza Craciunul de doua ori. "Noi ne bucuram de faptul ca avem posibilitatea sa sarbatorim si pe 24 decembrie, si pe 6 ianuarie. Ne simtim de Craciun mai mult pe 24 decembrie, cand toti prietenii nostri din Tara serbeaza Craciunul. Insa sarbatorim si pe 6 ianuarie, o data cu rudele noastre, ramase in Basarabia", spune Ana Tomsa, un medic basarabean stabilit in Transilvania de 20 de ani. Ded Moroz in loc de Mos Craciun Pentru copiii ucrainieni din comunele din Maramures, de Craciun vine Ded Moroz, nu Mos Craciun. Ded Moroz este varianta traditionala a lui Mos Gerila, serbat azi in Rusia. Spre deosebire de Mos Craciun, Ded Moroz nu vine intr-o sanie trasa de reni, ci intr-o troika, o sanie trasa de trei cai, noteaza Romania Libera.

Traseul unui primar corupt: de la catuse la comisar-sef, numit politic. Un fost primar PNL a devenit sef la Protectia Consumatorului (OPC) Iasi, in aceeasi zi in care DNA il trimitea in judecata intr-un dosar de coruptie, fiind acuzat ca a promis 50.000 de euro unor judecatori. Ioan Leonte face parte din "high-life"-ul Iasiului, avand relatii vechi de prietenie in mediul politic si de afaceri. Timp de opt ani, cat a fost primar, Leonte a trecut prin foc si sabie comuna Gorban. In prima faza, a devenit suspect de fraudarea unor fonduri bugetare prin falsificarea documentatiei privind exploatarile agricole, fiind trimis in judecata de DNA. Dar marele tun, pentru care a si fost retinut de procurori, a constat in intabularea a 182 ha de teren, lasandu-i pe taranii din Gorban fara pasune pentru animale. In aceasta tranzactie cu terenuri mai sunt implicati trei judecatori din Iasi. Leonte a fost un traseist notoriu. A inceput ca primar PSD, apoi a trecut la PDL, cand acest partid era la moda, iar apoi a fost recuperat de PNL, partid care i-a inlesnit accesul spre functia de sef la Protectia Consumatorului. In ciuda CV-ului scandalos, Ioan Leonte a devenit director la una dintre cele mai ofertante institutii publice in urma unui interviu la minister, sustinut in fata colegilor sai de partid. La proba scrisa, Leonte abia reusise sa ia nota minima pentru a trece examinarea, si anume nota 7, informeaza EVZ.