Batalia pe justitie. Santaj in lupta pentru sefia CSM. Sedinta s-a amanat pentru ca n-a fost cvorum. AMR a cerut demisiile membrilor CSM, amenintand ca in caz contrar va cere revocarea lor. Miercuri, 9 ianuarie 15.00 - sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Sedinta de plen privind alegerea vicepresedintelui CSM s-a amanat pentru o data ramasa inca nestabilita, pentru ca nu s-a reusit intrunirea cvorumului necesar pentru ca sedinta sa poata avea loc, potrivit legii. Amanarea a fost, de altfel, ceruta si de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), inca de luni. Astfel ca, in sala de sedinta, reprezentantii UNJR n-au spus nimic. Cei ai Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) au precizat celor prezenti in sala ca le vor zice "data viitoare" ceea ce au de spus. Afara, insa, in fata presei, au lansat tirul declaratiilor conflictuale, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Un baron puternic si discret: Mihai Stanisoara si afacerile sale din Mehedinti. Intr-un judet care arareori face prima pagina a ziarelor, s-a nascut si a crescut un baron local care, in afara de discretie, nu e cu nimic mai prejos decat omologii sai mai zgomotosi sau mai exotici: deputatul PDL de Mehedinti Mihai Stanisoara. Familia Stanisoara este una de succes. El este un politician influent, ea, culege roadele. El, Mihai Stanisoara (50 de ani), este prim-vicepresedinte PDL, fost ministru al Apararii. Ea, Mirela Codruta Stanisoara (50 de ani), conduce un trust media local, creator de imagine europeana. Mihai Stanisoara si sotia sa detin in Drobeta-Turnu Severin un trust de presa. 'Televiziunea Severin", cotidianul "Informatia de Severin" si "Radio Severin". Cele trei entitati media sunt administrate prin intermediul SC Terra Sat SRL, al carei actionar este Mirela Codruta Stanisoara, sotia deputatului, iar administrator este Ionela Oprea, omul de incredere al familiei, anunta Adevarul.

Giratoriul romanesc, mai meschin decat cel european. Camionagiii se plang ca proaspat inaugurata autostrada Timisoara-Lugoj e prost proiectata. La nici trei luni de la deschiderea autostrazii Timisoara-Lugoj au aparut problemele. Tiristii se plang ca isi distrug anvelopele in unul din giratoriile autostrazii. Cauzele ar putea fi economiile facute de catre Compania de Drumuri la construirea giratoriilor, in lipsa terenurilor necesare. Autostrada Timisoara-Lugoj, mai precis primul tronson al acesteia - un soi de ocolitoare a municipiului de pe Bega, ar avea deficiente de proiectare si executie, au relatat ieri corespondenti ai postului de televiziune Digi 24. Potrivit postului, "o bucata din primul lot al autostrazii Timisoara-Lugoj a fost construita gresit. Mai precis, sensul giratoriu care permite iesirea din cei 10 kilometri de sosea rapida este prea ingust pentru tiruri", afirma ziaristii de la Digi 24. Segmentul de autostrada inaugurat in luna octombrie are o lungime de 10 kilometri si este delimitat de doua giratorii, unul la Remetea Mare, celalalt la Giarmata. Lucrarea a fost executata de firma Spedition UMB detinuta de Dorinel Umbrarescu si are o valoare de 47 milioane euro, fara TVA, informeaza Romania Libera.

DW: Sistemul judiciar pare scindat. Faptul ca membrii CSM nu se mai inteleg intre ei nici macar asupra unor proceduri minimale pare sa dezvaluie existenta unui neoficial algoritm politic. Situatia conflictuala de la Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta o serioasa vulnerabilitate a sisemului judiciar. Mai inainte de a analiza pozitiile exprimate si eventualele subtexte politice, faptul ca CSM pare rupt in doua tabere adverse este inacceptabil. CSM nu este un for de dezbatere politica si chiar daca se prezinta sub forma unei adunari care discuta si ia decizii prin vot, CSM ar trebui sa se prezinte in ochii opiniei publice si deopotriva in fata celorlalte puteri ale statului ca un organism perfect solidar. Presupozitia care sta la temeiul desemnari unor magistrati sau a altor persoane (reprezentanti ai "societatii civile") in CSM este ca toti membrii sai impartasesc exact aeeasi viziune asupra misiunii lor si ca au un egal respect fata de regulile clar stabilite. Or, in ultima vreme s-a creat impresia puternica ca unii membri ai CSM au o viziune foarte diferita de a celorlalti si ca exista o lupta interna cu privire la insesi obiectivele lor, scrie Deutsche Welle.

Marga este sapat in USL. Zoe Petre, in carti pentru sefia ICR. In alianta de guvernare a luat nastere un curent favorabil inlocuirii lui Andrei Marga de la conducerea Institutului Cultural Roman, dupa scandalurile din ultima perioada. Crin Antonescu va avea cuvantul decisiv. Surse din alianta PSDPNL au declarat Evenimentului zilei ca, in aceste zile, se discuta informal despre inlocuirea lui Andrei Marga de la sefia Institutului Cultural Roman (ICR). Potrivit acestor surse, succesorul cu cele mai mari sanse este Zoe Petre, desemnata deja de PNL in consiliul de conducere al institutiei. Desi postul de presedinte al ICR le revine liberalilor, in carti ar fi si PSD-istul Victor Opaschi, fost consilier pe cultura si culte al presedintelui Ion Iliescu, in prezent secretar de stat la ministerul Culturii. O decizie referitoare la sacrificarea lui Marga va fi luata insa abia dupa ce Crin Antonescu se va intoarce din vacanta pe care o petrece in strainatate, anunta EVZ.

Mesajul lui Raed Arafat pentru studenti: "Calea Romaniei este sa-si aduca valorile inapoi". Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat marti seara, in cadrul Galei Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), ca Romania trebuie sa faca tot posibilul pentru a-i atrage in tara pe studentii si absolventii romani plecati in strainatate, inclusiv prin schimbarea modului in care se fac angajari in sistemul public. Romania se poate lauda cu studenti si absolventi eminenti, care au reusit sa se remarce in strainatate, trecand peste toate barierele de acolo. Ramane in sarcina Romaniei sa se pregateasca pentru a-i putea primi inapoi pe cei care vor sa se intoarca. Acesta a fost mesajul transmis de Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), care a avut loc marti seara, la Palatul Parlamentului, informeaza Adevarul.

Suveranitatea Japoniei "nu este negociabila". Noul guvern impune schimbarea doctrinei de aparare. Actiunile guvernului premierului conservator, Shinzo Abe, la putere din 26 decembrie anul trecut, simbolizeaza vointa afirmarii pozitiei regionale a Japoniei intr-o perioada de tensiune cu China si, intr-un grad mai redus, cu Coreea de Sud. Tensiunile dintre China si Japonia s-au deteriorat grav de patru luni din cauza unui conflict teritorial in Marea Chinei Orientale. Beijing reclama vehement suveranitatea asupra insulelor Diaoyu, in timp ce Tokio, care le administreaza sub denumirea de Senkaku, nu intentioneaza sa cedeze nici un milimetru. Beijingul trimite in mod regulat nave de patrulare in apele teritoriale ale acestui arhipelag nelocuit, situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului si la 400 km vest de insula Okinawa (sudul Japoniei). In decembrie, China a trimis un aparat pentru a survola arhipelagul, ceea ce a provocat decolarea imediata a avioanelor de vanatoare nipone, scrie Romania Libera.

Se intampla in Romania! Reportaj din spitalul in care medicii "si-au cusut" buzunarele. Acum zece ani, prin saloane colcaiau gandacii, iar seringile se f erbeau si se refoloseau. Astazi, totul sclipeste de curatenie si niciun bolnav nu e pus sa-si cumpere singur medicamentele, cu atat mai putin sa dea spaga. Printre atatea halate albe, e singura care poarta un costum rosu si asta ii da o nota de eleganta. Cand intra in saloane, copiii se lumineaza la fata, iar cand trece in graba pe holuri, toata lumea ii da buna ziua. Pe usile saloanelor de Terapie Intensiva un anunt spune clar ca orice internare se face doar cu acordul ei. E dimineata, inceput de saptamana, si nu-si vede capul de treaba. Zilnic, interneaza 150 de copii, pe care ii pune "pe caprarii": pojarele pe un etaj, "diareile" pe altul, gripele la fel, iar cazurile extreme, cum sunt meningitele, le repartizeaza la Terapie, anunta EVZ.