Ludovic Orban: "PSD isi aroga rolul de partid dominant". Deputatul liberal Ludovic Orban se asteapta ca PSD "sa-si maximizeze puterea" in perioada urmatoare si vede in acordul semnat de premier si presedinte o "detasare" a PSD de PNL. Ludovic Orban are 49 de ani si a fost in ultimii ani unul dintre criticii lui Crin Antonescu in interiorul PNL. Considera ca Antonescu "s-a schimbat" de cand a inceput sa aiba putere si marturiseste ca in PNL exista destule nemultumiri la adresa presedintelui partidului: "Simt la multi dintre colegii mei ca le este frica sa spuna ce gandesc sau sa se manifeste cum doresc". Orban aminteste in acest context ca "exista doua feluri de a-i conduce pe oameni: castigandu-le increderea sau prin frica". Crin Antonescu a anuntat organizarea unui congres extraordinar luna viitoare. Este nevoie de un astfel de congres? L.O.: Un congres este oricand binevenit in viata PNL, cu cateva conditii: sa ia decizii care sa fie conforme cu situatia in care se gaseste partidul si m-as bucura daca la acest congres se va modifica Statutul si daca Statutul PNL ar reveni la forma sa initiala, mai democratica, astfel incat membrii de partid sa poata promova in interiorul partidului pe baza meritului personal, a efortului si in baza increderii de care se bucura in fata electoratului si a colegilor de partid. Interviul integral in Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

"Perlele" imobiliare ale lui Popoviciu, puse sub sechestru. Milionarul discret al Romaniei, Puiu Popoviciu, cu o avere de 100 de milioane de euro, avea pe numele sau doar cateva imobile. Imperiul si-l controleaza prin off-shore-uri. Procurorii DNA au avut o surpriza de proportii atunci cand au pus sechestru asigurator pe averea milionarului Puiu Popoviciu. Anchetatorii au vrut sa se asigure ca prejudiciul urias, in dosarul "Baneasa", aproximativ un miliard de lei, va putea fi recuperat. Pe numele lui, DNA a descoperit doar sase imobile, desi, in 2003, Popoviciu era bine infipt in Top 300 Capital, cu o avere de 100 de milioane de euro. Este vorba de doua apartamente luxoase, aflate in zona ultracentrala a Capitalei, si patru spatii comerciale, aflate intr-un imobil din centrul Bucurestiului. Atent, numele lui Puiu Popoviciu, cel care a controlat "proiectul Baneasa", apare rar in actele oficiale. In iulie 2002, el a fost numit administrator si de vicepresedinte al AGA al Baneasa Investments, infiintata in 2000, noteaza EVZ.

Ce a gasit Euronews in groapa de gunoi de la Glina. Un reportaj realizat de postul TV Euronews abordeaza acuzatia adusa mafiei italiene ca spala bani prin firmele care gestioneaza deseurile romanesti. Sub muntele de gunoi de la Glina sta ascunsa averea familiei unui cap al mafiei siciliene - Vito Ciancimino, fost primar din Palermo, decedat in 2002, potrivit procurorilor italieni. Ancheta a fost subiectul unui reportaj video transmis la sfarsitul saptamanii trecute de postul de televiziune Euronews. Administrarea afacerilor sale ar fi fost preluata de fiul boss-ului mafiot, Massimo Ciancimino. Mosteᅡnitorul celui numit Don Vito ar spala banii murdari din activitatea gruparii prin firme care gestioneaza groapa de la Glina. "Spalarea banilor murdari cu ajutorul deseurilor. Asta cred procurorii italieni ca se intampla in Romania", anunta jurnaᅡlistii Euronews. Acestia au venit in Romania pentru a afla detalii despre modul de operare al grupului mafiot, scrie Romania Libera.

Bursierii guvernului, prosti pentru stat, buni pentru privat. 150 de tineri s-au scolit degeaba in universitati straine de prestigiu pe banii statului intr-un program de 6 milioane de euro. Niciun absolvent nu a fost angajat. Intre 2004 si 2009, prin Programul Bursa Speciala a Guvernului Romaniei statul a cheltuit 6 milioane de euro pentru scolirea a 150 de tineri de elita pe care apoi a refuzat sa-i angajeze in administratie pe posturi de conducere. Simion Ilie are 34 de ani si este unul dintre beneficiarii bursei. Intre septembrie 2006 si iunie 2008, tanarul a urmat doua masterate in administratie in Franta, la Universitatea Paul Sabatier, Toulouse 3. Ca sef de promotie a primit oferte de angajare de la francezi, insa, prin contractul de bursa semnat inainte de plecare tanarul se obliga sa se intoarca in tara si sa lucreze intre 3 si 5 ani in administratie, informeaza EVZ.

Copiii securistilor, copiii nazistilor. O parte din nenorocirile abatute asupra Romaniei ar fi putut fi evitata. Ar fi fost nevoie - si mai e nevoie inca - de lustratie. Dar si de o mana de ajutor acordata unora din copiii de nomenclaturisti si securisti. Unii dintre ei au vrut sau vor in continuare sa se desparta in mod onest si radical de regimul totalitar confectionat de parintii lor. Dar n-o pot face toti, fara ajutor, din eforturi proprii de felul celor, enorme, de care s-a vadit capabil Vladimir Tismaneanu. Chestiunea nu e noua. Germania post-nazista s-a confruntat si se mai confrunta chiar si acum cu ea, la aproape 70 de ani de la finalul conflagratiei mondiale. Sunt celebre cazurile unora dintre progeniturile criminalilor de razboi nazisti care si-au asumat riscuri majore, s-au vazut improscati cu noroi, izolati de familii, tintuiti la stalpul infamiei de rude si vecini, pedepsiti in fel si chip pentru curajul lor. Suddeutsche Zeitung a reluat recent istoria neintelegerilor majore dintre actual sef al Partidului Social-Democrat din Germania, Sigmar Gabriel, si tatal sau, un nazist convins, care a murit in cecitatea lui inconturnabila. Integral in Deutsche Welle.

Marirea si decaderea lui Dinu Patriciu. Anul 2012 s-a incheiat foarte prost pentru omul de afaceri Dinu Patriciu. Din toate directiile, necazurile s-au napustit asupra sa. Sursa raului? Deciziile de business neinspirate, desi perfect justificate, luate acum 4-5 ani ᅡO criza inseamna o schimbare de proprietate. Blocajul mental al majoritatii iti ofera oportunitatiᅡ, spunea Dinu Patriciu in toamna lui 2010, la o conferinta de business, unde participase pentru a-si promova proaspat lansatul lant de retail mic.ro. Impunator, de la cei doi metri de eleganta ai sai, explica usor relaxat catorva zeci bune de antreprenori despre cum se fac banii. Daca in acel moment - 2010- ar fi lansat o oferta de subscriptie publica pentru proiectul sau de retail, Patriciu ar fi strans o suma mai mare decat cea pe care i-au platit-o kazahii pentru Rompetrol, atat de solida era credibilitatea sa in mediul de afaceri local. Am ales citatul de mai sus si pentru ca descrie perfect strategia sa de business din anii de dupa 2007. Continuarea in Capital.

Documente socante. Dan Diaconescu poate lua cate doua milioane de euro de la parlamentarii care-l parasesc. Fostul lider al PP-DD, Dan Diaconescu, si-a luat o polita de asigurare de doua milioane de euro, in cazul in care cei pe care i-a promovat pe listele parlamentare se gandesc sa plece la alt partid. In premiera, Evenimentul Zilei va prezinta acordul semnat de toti parlamentarii PP-DD, in care acestia se angajeaza sa plateasca cele doua milioane de euro daune catre partidul care i-a promovat si sa-si piarda locul in legislativ, daca dezerteaza la o alta formatiune. Fondatorul PP-DD a declarat, duminica, la emisiunea "Ultimul Cuvant" difuzata de B1 TV, ca nu stie daca stirea potrivit careia partidul pe care-l reprezinta trebuie sa se confrunte cu primul traseist din istoria sa, respectiv plecarea lui Ioan Moldovan din PP-DD in PC, este adevarata. Acesta a aratat, in orice caz, celebrul contract pe care cei din PP-DD l-au semnat si potrivit caruia, in cazul plecarii din partid, vor trebuie sa plateaca daune de 2 milioane de euro.