Cine pune turnurile pe harta Capitalei. "Regele" imobiliarelor vegheaza din umbra. Un juriu, numit de edilul-sef, va hotari cine va creiona regulile urbanistice din Bucuresti. In cursa se afla si o firma in umbra careia se afla omul de afaceri Puiu Popoviciu. Unde se vor construi turnuri, unde vor fi zone pretabile pentru viitoare cartiere rezidentiale si ce parcele de teren vor ramane spatii verzi. Asta va desena consortiul care va fi ales maineca sa puna pe hartie noul Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei. "Trebuia sa fie joi, dar s-a amanat vineripe 25 ianuarie. Dupa o perioada, va fi anuntat si oficial cine se va ocupa", a explicat, pentru EVZ, arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Potrivit reprezentantiilor Primariei Generale, procedura de atribuire se afla in etapa de jurizare a proiectelor anonime. La recomandarea specialistilor, juriul - desemnat de edilul-sef al Capitalei Sorin Oprescu - analizeaza ofertele, fara sa stie ale cui sunt. Dupa ce va decide care oferta este mai buna, le va deschide si se va cunoaste castigatorul, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce ne separa de Ziua Unirii. Rivalitatile Romaniei Mari: "mitici", "sarme" si "prazari". In urma cu 154 de ani, la 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Tara Romaneasca, Transilvania alaturandu-se sase decenii mai tarziu. Dupa atata amar de vreme, intre cele trei provincii istorice inca mai exista rivalitati, alimentate de bancuri si prejudecati. Toata lumea stie ca bucurestenii sunt "mitici", vesnic grabiti si slabi de nervi, dar mai ales smecheri si infumurati. Ca moldovenii sunt doar niste "sarme" (o sa explicam mai tarziu) lenese, betive si sarace, puse pe capatuiala. Ca oltenii sunt "prazari" descurcareti, dar mai degraba toti. Si ca ardelenii dau pe-afara de mandri ce sunt ca-s ardeleni, doar ca-s prea lenti ca sa-si dea seama la timp ca exagereaza. Fiecare zona a Romaniei are trasaturile ei specifice, la fel si locuitorii lor, dar cele enumerate mai sus sunt prejudecatile care "hranesc" rivalitatile dintre aceste regiuni. Rivalitati firesti, sustin specialistii, din moment ce Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania au avut in perioada Evului Mediu istorii diferite, dialecte sensibil diferite si modele culturale diferite, anunta Adevarul.

Doua modele pentru viitorul Uniunii Europene. Cum va juca Romania? Pe fondul discutiilor din ultimii ani privitoare la o integrare mai profunda intre statele membre care sa duca la formarea Statelor Unite ale Europei, propunerile lui David Cameron merg in directia opusa, in sensul unei Uniuni "flexibile, adaptabile si deschise", care sa aiba in centru piata comuna, nu integrarea politica. In octombrie 1990, abia revenita de la summitul CEE de la Roma, Margaret Thatcher a fost supusa unui tir de acuzatii din partea opozitiei laburiste, care i-a reprosat esecul negocierilor privind o chestiune relativ marginala precum subventiile agricole. Thatcher si-a incheiat discursul de raspuns cu o formulare ramasa celebra: "Poate ca opozitia isi doreste ca Marea Britanie sa transfere puterea legislativa catre Parlamentul European si pe cea executiva - Comisiei si poate ca este de acord ca actualul Consiliu de Ministri sa preia rolul Senatului european. Sau poate că este de acord să renunţăm la lira sterlină în favoarea monedei unice europene. NU! NU! NU!", informeaza Romania Libera.

DW: Europa intre elogii si pericolul imploziei. Sute de deputati francezi si germani, de ministri, somitati, invitati de onoare si nenumarate discursuri insotesc festivitatile implinirii a 5 decenii de la Marele Eveniment. Dar Europei nu-i merge totusi prea bine... Fastul si pompa cu care se celebreaza in aceste zile implinirea a 50 de ani de la adoptarea Tratatului de la Elysee, marele acord franco-german, care, sub bagheta unor vizionari precum de Gaulle si Adenauer a pus bazele resetarii relatiilor bilaterale, dau mult de gandit. Doar mortii se duc la groapa cu atata morga. Doar marile funeralii au parte de atatea surle, trambite si tobe. Unei prietenii adevarate i-ar sedea bine o oarecare modestie. O oarecare prudenta, rezerva si moderatie. Dar toate acestea au devenit, in aceste zile, neologisme, atat in ditirambicul Berlin cat si in emfaticul Paris, scrie Deutsche Welle.

Tratamentele pentru morti, date in vileag de "politia secreta" a pacientilor. Fenomenul retetelor si consultatiilor fictive poate fi starpit doar prin informatizare, completata de actiuni de "filaj" in cazul doctorilor care prescriu suspect de multe medicamente. Povestea fraudelor din Sanatate si a retetelor falsificate este la fel de veche ca sistemul de asigurari. Fenomenul a luat amploare mai ales dupa 2008, cand chiar actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a scos plafonul la farmacii, iar medicii au putut elibera retete fara numar. Din estimarile Casei de asigurari, 20% dintre retete sunt falsificate, iar frauda anuala se ridica la 200-300 de milioane de euro. Implementarea prescriptiei electronice si mai ales a cardului de sanatate se impune cat mai rapid pentru a combate frauda, insa cele doua instrumente de control trebuie completate de o monitorizare la sange din partea Casei de Asigurari. Acest lucru s-ar putea face inclusiv printr-un sistem cu pacienti "infiltrati" pe listele medicilor, anunta EVZ.

Presa unui timp radical. Condeiele de aur ale Romaniei: un mit si mai multe falii. Campania Adevarul-Dela0.ro decojeste Interbelicul de haina glossy cu care a fost acoperit, intrand in culisele presei dintre razboaie, pentru a intelege mai bine cine, cand, unde, cum si de ce. Interbelicul, marele nostru Interbelic! Ce mit! Uite, presa asa cum era, cu ziare de partid. Le iei la mana, cu acarienii lor cu to, ai astm si risti, dar trebuie sa cobori in trecut dupa radacinile prezentului. Iar hartia tiparita nu minte, e toata Romania politica acolo. PNL avea: "Viitorul", dar si "L`Independence Roumaine", PNT: "Dreptatea si Romania". Partidul lui Iorga, Partidul National Romanesc, se lauda cu un oficios frecventat - "Neamul Romanesc". Partidul Muncii avea "Tribuna", iar Partidul National Agrar avea "Tara noastra", in timp ce Partidul Poporului (caci a avut si Interbelicul nostru un Partid al Poporului) se bizuia pe "Indreptarea". Ziare de stanga, dar oarecum mai moderate (desi aici s-au remarcat Al. Sahia, C. Baleanu, N. Deleanu, Al. Graur, George Macovescu), erau "Adevarul" ("Adeverul") si "Dimineata", informeaza Adevarul.

Secretele produselor minune din Romania care i-au innebunit pe britanici. Englezii au adus capitalul, romanii aduna fructele, tot ei le transforma in bunatati traditionale pe care le vand in Romania, dar mai ales in Marea Britanie. Marfa este promovata pe piata londoneza cu ajutorul imaginii printului Charles. Iata reteta de succes, acum, in plina criza economica, a fabricii de sucuri si gemuri din Saschiz. Sa construiesti o afacere din care sa nu castigi doar tu, patronul, ci si angajatii tai, asigurand o paine unei intregi comunitati si mai ales sa exploatezi, in beneficiul tuturor, exact potentialul localitatii in care te afli. Deja e o limba straina pentru noi, romanii, mai ales in perioada asta nefasta, de criza, in ceea ce priveste modul de a vedea o astfel de activitate economica. Si chiar este, conceptul fiind aplicat de niste englezi, care au venit la Saschiz, o comuna cu vreo 2.500 de suflete, aflata nu departe de limita sudica a judetului Mures, scrie Romania Libera.