Ce a facut Ponta cu "Lista lui Barroso". Comisia Europeana publica azi raportul privind justitia din Romania, in care un loc central il ocupa cele 11 obiective ce trebuiau indeplinite ca urmare a crizei politice de asta-vara. Patru au fost indeplinite total, doua partial si cinci nu au fost indeplinite. Pe 12 iulie 2012, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a inmanat premierului Victor Ponta o lista cu 11 probleme ce trebuiau rezolvate de catre Executiv, ca urmare a gravei crize constitutioanale declansate de noua majoritate parlamentara prin modul in care a incercat suspendarea presedintelui Basescu. Cele 11 obiective, cunoscute sub numele de "Lista lui Barroso", au si fost incluse in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat pe 18 iulie, in plina criza politica. Comisia Europeana a decis tot atunci ca urmatorul raport sa nu fie elaborat in vara anului 2013, ca de obicei, ci in decembrie 2012, insistand pe urgenta indeplinirii celor 11 obiective, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Omul care l-a falimentat pe Dinu Patriciu. Dinu Patriciu este una dintre victime. 5.000 de oameni au ramas fara locuri de munca. Politia a intrat pe firul unor afaceri de milioane de euro O mana de oameni controleaza vanzari de milioane de euro din cele mai titrate supermarketuri din Romania. Sefi aflati in conducerea unor lanturi de magazine concurente sunt fie parteneri de afaceri, fie fosti colegi la firmele care au falimentat magazinele lui Dinu Patriciu, Minimax si Mic.ro. Din mai multe sesizari adresate autoritatilor reiese ca preturile de achizitie si de vanzare a produselor la rafturi sunt dictate in functie de interesele acestui grup. Politia a intrat pe firul acestor afaceri dubioase. In centrul atentiei acestui cerc de afaceristi se afla Daniel Gross, CFO (director financiar) al Rewe Romania, gestionara magazinelor Penny si Billa. Acesta mai lucrase la Penny, pana in anul 2003, atunci cand a fost cooptat in echipa omului de afaceri Dinu Patriciu si pus CFO la Minimax Discount SRL, anunta EVZ.

"Razboiul rece" al statului impotriva averilor necinstite. Statul roman a avut nevoie de patru ani pentru a recupera 550.000 de euro care nu au putut fi justificati de doi functionari publici. Este practic prima victorie concreta a institutiilor implicate in lupta impotriva functionarilor publici care strang averi ilicite. O victorie care vine la aproape sase ani de la infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Ce s-ar putea face totusi pentru ca lupta impotriva functionarilor necinstiti sa fie mai eficienta? Statul roman a recuperat 551.000 de euro prin confiscarea averii a doi agenti de politie implicati in celebrul scandal al permiselor acordate fraudulos de la Arges. Desi acesta nu este primul caz in care ANI a castigat in instanta in fata unor functionari publici care nu-si puteau justifica patrimoniul dobandit, este pentru prima data cand banii confiscati au ajuns efectiv in bugetul public, informeaza Romania Libera.

DW: Un nou rege in Olanda. Regina Beatrix si-a anuntat retragerea. Pe 30 aprilie, simpatica reprezentanta a monarhiei olandeze ii va ceda tronul fiului ei, Willem-Alexander. A venit timpul pentru "trecerea responsabilitatii in mainile unei noi generatii", a explicat regina, care, pe 31 ianuarie, va implini 75 de ani. Beatrix a preluat coroana pe 30 aprilie 1980; in Olanda - "Koninginnedag" (Ziua Reginei). Regina cu palarii excentrice, pe care scriitorul Han van Bree, de altfel si un bun cunoscator al caselor regale si aristocratice din Europa, o numea candva "simbol al unitatii nationale" si un "manager" modern al monarhiei, este extrem de iubita de popor. In viata politica a tarii Beatrix joaca un rol important. Regina il nominalizeaza pe asa-numitul "Formateur" - persoana care, dupa alegerile parlamentare, analizeaza posibilitatea unor eventuale coalitii. Tot ea semneaza legi si conduce Consiliul de Stat - care indeplineste si functia de Curte Administrativa Suprema a Olandei, scrie Deutsche Welle.

Cum a ascuns Ceausescu de FMI situatia reala a economiei romanesti. Intre 1968 si 1972, Ceausescu a negociat in secret cu FMI si Banca Mondiala conditiile aderarii si oportunitatile de creditare cu dobanzi mici. Sovieticii l-au acuzat ca s-a "vandut" capitalistilor. La inceputul anilor '70, Nicolae Ceausescu a incercat sa gaseasca bani pentru finantarea industriei romanesti pe piata occidentala de capital. Credea ca marile trusturi bancare vor aprecia pozitia lui dizidenta in blocul comunist si vor trata preferential Romania. S-a inselat deoarece bancherii capitalisti nu doreau sa faca afaceri in pierdere, solicitand dobanzi la nivelul celor practicate de piata libera. Ceausescu s-a vazut astfel obligat sa reevalueze ofertele de finantare lansate in trecut de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondiala), anunta Adevarul.

Cum pacalesc interlopii justitia! O iubita "i-a facut" un copil lui Sile Camataru ca sa-l scoata din puscarie. Interlopul si locotenentul acestuia, Fluturica, au fost eliberati din inchisoare fara ca procurorii sa faca recurs. "Camatarii" au pus la punct o "reteta" pentru a scurta pedepsele Eliberarea dubioasa a lui Vasile Balint, zis Sile Camataru, dezvaluie modul in care interlopii din Capitala reusesc sa scape, inainte de termen, din puscarii. Pentru a iesi mai repede, Sile Camataru s-a folosit de un tertip si a fost transferat la Penitenciarul Giurgiu. Mediatizarea cazului sau si notorietatea numelui l-ar fi facut sa execute cei 13 ani de inchisoare integral, dar a scapat mai devreme cu patru ani. In 2011, judecatorii bucuresteni au respins toate cererile acestuia de eliberare conditionata, informeaza EVZ.

La scoala sau la gradinita? Guvernul decide soarta clasei zero. La scoala sau la gradinita? Viitorul clasei zero se va decide miercuri, 30 ianuarie, de catre Guvern. Vom vedea astfel unde vor merge copiii de sase ani, din septembrie 2013. Un sondaj national indica faptul ca parintii elevilor vor clasa zero la scoala. Dar invatatorii trag un semnal de alarma - clasa pregatitoare trebuie sustinuta cu materiale didactice de catre autoritati, nu cum se intampla acum, in multe cazuri, din banii parintilor si ai cadrelor didactice. La sfarsitul saptamanii trecute s-a desfasurat in orasul Slobozia o importanta adunare a invatatorilor si parintilor acelor copii care deja se afla in clasa pregatitoare sau cum i se mai spune - clasa zero. Evenimentul a capatat chiar si aura ministeriala. Invitatul de onoare a fost insusi ministrul Educatiei, Remus Pricopie, scrie Romania Libera.

Liviu Mihaiu: "Ultimii 68 de ani sunt cea mai mare tragedie care i se putea intampla Romaniei". Despre "razboiul om la om, institutie la institutie, firma la firma" vorbeste, in cadrul seriei "Ce facem cu Romania", jurnalistul Liviu Mihaiu. Cauzele sale, sustine fondatorul Radio Guerrilla, sunt de gasit in mostenirea nefasta a comunismului. Jurnalistul Liviu Mihaiu e neobisnuit de calm la aceasta discutie. Se ajuta doar de cateva gesturi largi pentru a-si impinge argumentele, dar vocea ii ramane perfect egala. De obicei, Mihaiu e exact invers, un vulcan de temperament pe care ti-l imaginezi aruncandu-si mainile a indignare cand glasul sau evadeaza cu forta pe frecventele Radio Guerrilla. Si totusi, in seara asta, vocea sa s-a imblanzit. Efectul e paradoxal: calmul tonului e insotit de o evaluare dura a cauzelor care, inlantuite, au adus Romania in prezentul acesta ambiguu, lipsit parca de repere si perspective, anunta Adevarul.