Cea mai mare teapa din istoria Romaniei. 1,4 miliarde de euro pentru Autostrada Transilvania. Considerat cel mai pagubos contract incheiat vreodata de statul roman, construirea autostrazii Brasov- Bors a costat pana acum nu mai putin de 1,4 miliarde de euro. Asta, desi au fost finalizati abia 52 de kilometri din cei 415, cat trebuia sa aiba tot drumul. Un simplu calcul arata ca s-au achitat 26,9 milioane de euro pentru un kilometru realizat. S-au mai lucrat pe inca 25,2 kilometri, tronson care in prezent este degradat aproape in intregime. Acum, statul analizeaza cum poate sa termine "epopeea autostrazii Bechtel" care dureaza de noua ani. Cert este ca ministrul delegat al Marilor Proiecte, Dan Sova, a declarat ca va rezilia contractul incheiat cu americanii de la Bechtel International Inc. si ca, in prezent, se analizeaza conditiile, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Povestile de amor care au zguduit Romania. Secretele marilor pasiuni de la ingerul lui Eminescu la amintirile ascunse ale Reginei Maria si la tragediile familiei Cuza. Scriitori celebri, domnitori, boieri, regine sau mari artisti, care si-au pus amprenta puternic asupra culturii si istoriei tarii noastre, au trait, de-a lungul vietii, povesti impresionante de dragoste. Unele dintre ele i-au inspirat sa faca din propria munca una geniala, altele s-au transformat in scandaluri sexuale, greu de ascuns de ochii lumii. Sa le luam insa pe rand. In 1804, logofatul Costache Sturdza, urmas al celebrei familii boieresti, l-a construit dupa normele de lux ale vremii si la indicatiile unor arhitecti celebri. Mare dregator, membru al Sfatului Domnesc, Costache s-a casatorit cu Marghiolita Ghika-Comanesti, o femeie a carei frumusete rapitoare i-a facut pe contemporani s-o asemene cu Ileana Cosanzeana. Numai ca Marghiolitei i-au fugit ochii dupa Nicolae Roznovanu, un alt boier influent in epoca, al carui palat este in prezent sediu al Primariei Iasi. Intreaga poveste de dragoste, care s-a sfarsit cu o moarte si rapire, scrie Adevarul.

Tariceanu: La revizuirea Constitutiei putem discuta despre monarhia constitutionala. Prestigiul Regelui Mihai este de necontestat. Fostul presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la Gandul Live ca nu i se pare inutil ca la revizuirea Constitutiei sa se discute despre monarhia constitutionala. "Eu nu am nicio temere, rezerva, si nici Crin Antonescu nu se va simti in vreun fel deranjat, jignit, de o astfel de propunere, stiu ca si el este un om politic care a avut o pozitie pro-monarhista", a spus senatorul PNL. Liberalul a precizat ca in sondajele de opinie Casa Regala se bucura de o incredere pe care nu are niciun om politic, scrie Gandul.

DW: Din perspectiva ecologica, Europa de Sud Est pare un desert. Firmele de turism se arata frecvent incantate de frumusetea naturii din tarile sud-esteuropene. Ce evita sa spuna: unele orase din Balcani se situeaza pe locuri fruntase in Europa la capitolul poluarea aerului. Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat statistici alarmante. La Saraievo, de pilda, concentrarea prafului in aer este cea mai mare din intreaga Europa. Media anuala este acolo de 117 micrograme pe metru cub. Limita maxima admisa la nivel european este de 40 de micrograme pe metru cub. Valori ridicate au fost de asemenea inregistrate in orasele macedonene Tetovo si Skopje, la Plovdiv, in Bulgaria, si la Timisoara. Martin Teis, expert in puritatea aerului, explica: "Cu precadere in lunile de iarna creste concentrarea de praf fin. Atunci sanatatea locuitorilor este cel mai mult pusa in pericol.", scrie Deutsche Welle.

Interesele imobiliare pun la pamant Moara lui Assan. Hotii de fier vechi au daramat inca un zid al cladirii monument istoric. Ansamblul este detinut de o companie din Cipru, terenul fiind evaluat la 45 milioane de euro Din frumoasa cladire nu au mai ramas decat cateva ziduri. Fabricile Assan s-au dezvoltat intre anii 1853 si 1948 O bubuitura puternica a dat fiori reci, ieri la pranz, bucurestenilor care locuiesc sau care erau in trecere prin zona Obor. Nu explodase nicio butelie, doar ca hotii de fier vechi reusisera sa darame un nou zid al Morii lui Assan, cladire care este inclusa din 2004 in randul monumentelor istorice. Echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) si ale SMURD au ajuns imediat la fata locului pentru a acorda ajutor posibilelor victime, scrie EVZ.ro

"Razboiul steagului": Traian Basescu s-a intretinut cordial cu Viktor Orban. Care este izvorul prieteniei dintre cei doi. Cei doi lideri s-au intalnit in timpul negocierilor de la Bruxelles, iar discutia dintre ei a fost una mai mult decat cordiala. Presedintele Traian Basescu a fost surprins razand cu pofta in timp ce se intretinea cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Inainte de a pleca la Brxuelles, premierul Victor Ponta i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa discute cu Viktor Orban. "Sunt sigur ca cei doi se vor intalni la Bruxelles", preciza Ponta. "Razboiul steagului" pare sa nu fi afectat relatiile bune dintre Orban si Basescu. Presedintele Romaniei a si explicat de ce exista o relatie foarte buna intre el si Orban, scrie Adevarul.

Scandal in Marea Britanie. Carne de cal descoperita in magazine. Producatorul anunta ca provine din Romania. Carnea de cal utilizata pentru prepararea lasagna, in Marea Britanie, provenea de la un furnizor roman, a anuntat, vineri seara, presedintele Comigel. Comigel a efectuat propria ancheta si a stabilit ca un furnizor roman a trimis carnea, care a fost impachetata in Franta si trimisa in Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, presedintele companiei franceze. Initial, Comigel apreciase ca era vorba de carne din Franta. Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat in urma cu cateva zile, cand compania britanica de congelare Findus a recunoscut ca, de aproximativ sase luni, exista probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit sa fi fost de vita si care erau livrate de producatorul francez Comigel, scrie Gandul.