DW: Intortocheatele cai ale alimentelor prin lume. De unde provine mancarea aflata pe masa? In cazul oualor sau a ardeilor, tara de provenienta este afisata in rafturile supermagazinelor. Daca este insa vorba despre o pizza congelata care contine mai bine de 30 de ingrediente, lucrurile se complica. Ori, tocmai aceste informatii sunt importante atunci cand apar nereguli. Scandalul carnii de cal ia amploare. De cand a devenit clar ca in mai multe tari europene carnea de cal a ajuns fara voie sa figureze in meniu, autoritatile ii cauta febril pe falsificatorii de etichete. Primele cazuri au fost depistate la mijlocul lunii ianuarie dar de atunci ancheta avanseaza anevoie. Sunt implicate, cu voie sau fara voie, supermarketuri din Irlanda, o firma frantuzeasca care s-a aprovizionat din Cipru si un depozit frigorific din nordul Germaniei. Urmele traverseaza intreaga Europa. Aparent, carnea de cal provine din Romania. Numai aparent, fiindca nu exista norme ale UE care sa impuna inregistrarea produselor prelucrate din carne, noteaza Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Profitorii RAAPPS: cand nu si-au luat case de serviciu, si-au luat sedii de fundatii. Personalitati de top, milionari in euro sau politicieni patroneaza sau figureaza ca membri in asociatii sau fundatii ce au sediile in imobile ale RAAPPS. Institutiile au acumulat datorii de milioane de lei catre Regia Protocolului. Doua cabinete de avocatura, 24 de asociatii si fundatii si un birou notarial au datorii care depasesc 4,7 milioane lei pentru spatiile inchiriate de la regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Datele apar intr-o lista prezentata la inceputul acestei luni de Guvern. Integral in EVZ.

Cum actioneaza mafia terenurilor. Trei persoane au vrut sa obtina suprafete importante de teren in Mangalia, Agigea si Eforie, prezentand acte false. Toti au ajuns dupa gratii. Pe 20 aprilie 2011, Stefanco Razvan a introdus pe rolul Tribunalului Constanta trei actiuni in revendicare in contradictoriu cu autoritatile locale din comuna Agigea, orasul Eforie si municipiul Mangalia, pentru suprafete de teren de aproximativ 1.300 hectare situate in localitatile mentionate. In incercarea de a-i induce in eroare pe judecatori si pentru a obtine recunoasterea dreptului de proprietate asupra terenurilor, inculpatul a folosit certificate de mostenitor falsificate, scrie Romania libera.

Andrei Plesu: "La noi, totul se petrece la nivel de bodega". Bloggerul "Adevarul" se pronunta in chestiunea Bisericii, marturiseste in cat timp scrie un articol si, in general, pune un diagnostic deloc favorabil societatii romanesti de azi. "Adevarul": Ce inseama conditia de blogger pentru dumneavoastra? Andrei Plesu: Nu stiu daca ati observat un lucru: multor oameni le e jena sa vorbeasca in public, se rusineaza sa apara in public cu un discurs in fata unor ascultatori. De scris, nu se rusineaza nimeni. E o dezinhibitie totala, fiecare se crede suficient de acoperit pe toate planurile sa intre in acest dialog scris. E plin de scriitori in Romania, si poeti, si prozatori, si filosofi, iar blogul a devenit un fel de aspirator al tuturor veleitatilor. Nu inseamna ca nu sunt acolo si condeie bune si opinii interesante, dar e si un fel de babilonie, un fel de dezlantuire arbitrara, fara nicio regula. Interviul integral in Adevarul.

Guvernul vrea sa-i scoata pe americanii de la Bechtel de pe Autostrada Transilvania. Sova, pentru Gandul: Astept raspunsul la scrisoarea de incetare a contractului. Autoritatile vor sa "inceteze de comun acord" contractul cu Bechtel, compania americana careia statul i-a incredintat direct, in urma cu noua ani, contractul pentru construirea Autostrazii Transilvania (Brasov-Bors). Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national, a declarat pentru gandul ca asteapta, in cursul saptamanii viitoare, raspunsul Bechtel la scrisoarea prin care a anuntat compania americana intentia statului roman de a incheia contractul "de comun acord" cu compania americana. "Nu mai avem bani, schimbam mecanismul de finantare. Avem un caz fortuit. Ei au inteles", a spus Sova. In ianuarie, la audierile din Parlament, Sova a precizat ca "singura solutie" pentru Autostrada Transilvania o reprezinta parteneriatul public- privat sau concesiunea. Intrebat daca Romania nu risca sa plateasca despagubiri de sute de milioane de euro in cazul incetarii contractului cu compania americana, Sova s-a eschivat de la un raspuns concret.

Ania Caill - speranta Romaniei la FOTE 2013. La numai 17 ani este principala speranta a Romaniei pentru o medalie in schiul alpin. Aceasta este Ania Caill, care ne va reprezenta luni, 18 februarie 2013, in proba de Slalom Urias, pe partia "Subteleferic" din Poiana Brasov, in cadrul primei mari competitii a sportului alb din tara noastra - Festivalul Olimpic al Tineretului European. Nascuta si antrenata in Franta, in scoli cu profil sportiv de cea mai inalta clasa, inca de la noua ani, de cand a descoperit pasiunea pentru viteza pe partie. Asa am cunoscut-o pe Ania Caill, despre care ziarul "Romania libera" a scris inca de anul trecut, imediat dupa ce, in iunie, Federatia Franceza de Schi si-a dat acordul ca tanara cu sange de roman sa-si reprezinte tara de origine in competitiile internationale. Si asta in conditiile in care Ania se remarcase deja in diverse concursuri de pe mapamond, prin talentul ei - campioana a Pirineilor la numai 11 ani, vicecampioana a Frantei in 2011, primul loc la juniori, iarna trecuta, la Super-G, locuri fruntase la zeci de competitii alpine din tari cu greutate in acest sport.