Tudor Caranfil, critic de film: "Anii pe care ii traieste azi filmul romanesc sunt cei mai buni". Campania "Ce facem cu Romania" continua cu faliile din cultura. Astazi, filmul. Tudor Caranfil, tatal regizorului Nae Caranfil, raspunde intrebarilor dela0.ro si "Adevarul" despre istoria filmului romanesc, istorie care este in definitiv rezumatul prefacerilor din Romania ultimei jumatati de veac. Toate cauzele inapoierii durabile la romani au fost, pana la urma, puse pe pelicula, la fel ca toate sperantele. De ce vorbim noi despre faliile din film, muzica, literatura, arte, de ce sunt ele importante? Raspunsul simplist este: fiindca prezinta spiritul epocii, fiindca pot fi reperate in ele diferitele conflicte sociale care ne-au traversat, fiindca au fost - precum in cazul muzicii - cam primele forme de manifestare a rupturii radicale cu trecutul, fiindca sunt astazi printre cele mai avansate forme ale exportului romanesc (muzica e apreciata global, se vorbeste despre "noul sound romanesc", filmul la fel, iata si "Ursul de Aur", pe care tocmai l-a obtinut "Pozitia copilului" la Berlin, artele fac furori, literatura incepe sa se impuna). Incepem cu filmul. Nu o sa trecem in revista toate premiile pe care le-au obtinut romanii in ultimii ani, abia ce s-a facut asta in toata presa. Va propunem altceva: un dialog cu Tudor Caranfil, probabil cel mai avizat istoric al filmului pe care il avem. Integral in Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Regionalizarea, avizata de Guvern. Vezi calendarul proiectului. Guvernul a decis inceperea actiunilor aferente procesului de regionalizare-descentralizare in Romania, printr-un memorandum avizat in sedinta de marti, potrivit Mediafax. Ministrul Administratiei, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat recent ca proiectul oficial de regionalizare si descentralizare al Guvernului va fi prezentat dupa ce vor fi finalizate toate discutiile cu toate mediile politice, sociale, academice, ONG-uri, respectiv dupa ce vor fi finalizate dezbaterile la nivel local, in judete, in regiunile de dezvoltare actuala si dupa ce se va finaliza tot pachetul de proiecte de acte normative si cadrul institutional necesar pentru regionalizare si descentralizare. El a adaugat ca Guvernul este interesat ca la finalul anului 2013 aceste regiuni administrative sa fie infiintate, existand totodata si tot pachetul de programe de dezvoltare regionala care sa fie finantat in urmatorul exercitiu financiar 2014-2020, informeaza Romania Libera.

Aici sunt banii dumneavoastra. Nelu Iordache, singurul "rege al asfaltului" arestat. Lucrari nefinalizate, muncitori chiulangii si utilaje lipsa, asa aratau mare parte din santierele pe care firma detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, Romstrade, ar fi trebuit sa le termine, asa cum reiese dintr-un raport guvernamental finalizat recent. Si, in loc sa fie obligat sa plateasca daune pentru ca si-a batut joc de romanii care doresc si autostrazi, omul de afaceri ar putea primi despagubiri. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, firmei i-a explodat cifra de afaceri dupa ce portofoliul Transporturilor a fost preluat de Ludovic Orban, devenind unul dintre "Regii asfaltului" abonat la contractele cu statul. De atunci, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) i-a atribuit firmei Romstrade lucrari peste puterile firmei sale. Astfel, s-a ajuns ca mare parte din lucrari sa fie abandonate sau finalizate cu intarzieri mari. Cu toate acestea, in conturile lui au intrat 600 de milioane de euro, potrivit platilor facute de CNADNR, scrie EVZ.

DW: Lobby-ismul - o amenintare pentru democratia europeana? In UE, cele mai importante decizii sunt luate de sefii de stat si de guvern ai tarilor membre. Mii de lobby-isti incearca, in spatele usilor inchise, sa influenteze deciziile politicienilor si ale functionarilor europeni. Acum, firmele de lobby au ajuns in atentia opiniei publice. Dupa dispute aprinse, cei 27 de sefi de stat si de guvern au cazut de acord asupra bugetului UE in intervalul 2014-2020. A fost o decizie foarte importanta, luata de reprezentanti alesi democratic, intr-un proces cat se poate de transparent. Nenumarati ziaristi din toate cele 27 de tari membre au relatat cu amanuntul despre eveniment. Data fiind masiva implicare a mass media, cetatenii UE aproape ca au avut sentimentul ca sunt de fata si ca sunt mereu la curent cu pozitiile diverselor tabere, anunta Deutsche Welle.

Nicolae Ceausescu, in cautarea petrolului algerian. In perioada 11-16 martie 1972, Nicolae Ceausescu a vizitat Algeria. Liderul de la Bucuresti dorea sa importe petrol ieftin, pe care sa-l plateasca la schimb cu autoturisme "Dacia", masini de teren "ARO" si tractoare. Prima tara vizitata de Ceausescu in turneul din primavara anului 1972 a fost Algeria. Statul nord-african isi obtinuse independenta in 1962, dupa un dificil razboi de gherila al Frontului de Eliberare Nationala cu autoritatile coloniale franceze (1954-1962). In iunie 1965, ministrul apararii Houari Boumedienne a preluat puterea, instaland un regim unipartidist de sorginte socialista. Boumedienne a cautat sa colaboreze cu statele comuniste, in conditiile in care isi stricase relatiile cu lumea capitalista datorita nationalizarilor post-coloniale, informeaza Adevarul.

Eurostat: Europenii sunt constienti de drepturile lor, dar nu stiu ce presupun acestea. Europenii sunt, in general, constienti de drepturile lor, dar nu stiu intotdeauna ce anume presupun acestea, releva un nou sondaj Eurobarometru, publicat marti de Comisia Europeana, la 20 de ani de la crearea cetateniei UE. Potrivit rezultatelor sondajului, 81 % dintre respondenti stiu ca, pe langa propria nationalitate, au statutul de cetateni ai UE, insa numai 36 % dintre persoanele care au raspuns la sondaj se considera bine informate in legatura cu drepturile aferente cetateniei UE. Europenii isi cunosc cel mai bine dreptul la libera circulatie (88 %), dreptul de a adresa petitii institutiilor UE (89 %), de a nu fi discriminati pe baza nationalitatii (82 %), de a beneficia de protectie consulara (79 %) si de a participa la o initiativa cetateneasca (73 %). In acelasi timp, doua treimi (67 %) dintre persoanele chestionate considera ca libera circulatie a persoanelor in cadrul UE aduce avantaje economice tarii lor, scrie EurActiv.ro.

Sondaj CSOP-IRES. Increderea in politicieni: Elena Udrea- 17%, Vasile Blaga- 15%. Potrivit unui sondaj CSOP-IRES, comandat de PDL si dat publicitatii de Romania TV, Elena Udrea l-a devansat pe contracandidatul sau la sefia partidului, Vasile Blaga in topul increderii in politicieni: 17% la 15%. Cercetarile sociologice releva rasturnari de situatie si in celelalte partide. Citand sondaje efectuate de IRES si CCSB la comanda PNL, Romania TV anunta ca fostul premier Calin Popescu-Tariceanu l-a depasit la randul sau pe presedintele PNL. Astfel Tariceanu este cotat cu 34% incredere, in timp ce Crin Antonescu are doar 27%. De asemenea, sondajele interne ale PSD arata ca, desi premierul Victor Ponta are o cota de incredere de 52%, acesta este intrecut de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care are 54%, anunta EVZ.

Documente secrete dezvaluie cum a ajuns fiul lui Stalin in mainile germanilor. Timp de mai multe decenii de la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, ultimii ani de viata ai lui Djhugasvili, primul fiu al dictatorului rus Joseph Djugasvili, cunoscut sub numele de Stalin, au ramas un mister. Fiul conducatorului rus a cazut in mainile germanilor in vara lui 1941, insa tatal sau a refuzat cu hotarare eliberarea lui printr-un schimb de prizonieri. Dar fost intr-adevar sfarsitul lui cum ni-l descrie istoria? Documentele in care sunt cosemnati ultimii ani ai lui Djhugasvili au fost descoperite abia in 1968, in arhivele Departamentului de Stat de la Washington. Conform acestora, fiul lui Stalin a suferit o psihoza in timp ce era in inchisoare, iar moartea sa a fost echivalata cu o sinucidere, informeaza Adevarul.