100 de milioane de euro pentru romi, cheltuiti degeaba. Ponta viseaza sa-i bage acum in fabrici. Care fabrici? Pentru ca tovarasul de ideologie Francois Hollande are probleme electorale din cauza romilor, premierul Ponta si-a luat angajamentul ferm de a-i lua pe acestia de pe capul francezilor. "Am decis sa intarim ("renforcer") politica de angajare a romilor in fabricile din Romania si de integrare a copiilor lor in scoli", a declarat Ponta, pentru cotidianul Les Echos. Promisiunile premierului roman vin pe fondul unei nemultumiri crescande a alegatorilor francezi fata de lipsa de actiune a guvernantilor socialisti in chestiunea romilor din Romania. Dupa integrarea in UE, problema romilor s-a internationalizat. S-au cheltuit bani si timp, s-a vorbit si manipulat. Solutiile au intarziat sa apara. EVZ va prezinta un tablou succint al marii provocari pe care o reprezinta integrarea romilor.

ActualitateFoto: Colaj foto

Inapoi la parlament si la realismul politic. Evolutia vietii politice romanesti este blocata din motive pe care toata lumea le cunoaste si cu toate acestea continua sa le ignore. Se vorbeste insistent despre intentiile ascunse cu care liderul PNL, Crin Antonescu l-ar fi prezentat pe Klaus Iohannis ca posibil prim-ministru. Victor Ponta nu a ramas insensibil, replicand ca Iohannis ar putea deveni chiar presedinte. Cu toate aceste intepaturi reciproce, PSD si PNL au motive mai puternice sa ramana impreuna decat sa se separe, cel putin atata vreme cat Traian Basescu va fi la Cotroceni. Atunci cand un vechi partizan al presedintelui declara deunazi ca Traian Basescu este singurul lider credibil al "dreptei" el spunea, de fapt, ca presedintele este singura linie de demarcatie intre fronturile politice, citim in analiza Deutsche Welle.

Negociator PSD al contractului cu americanii: "Bechtel a exploatat la maximum prostia guvernantilor nostri. Au intins coarda pana s-a rupt". Gandul a discutat cu unul dintre principalii negociatori ai contractului cu americanii de la Bechtel, precum si cu ministrul care a negociat cu succes iesirea aproape totala a Romaniei din contractul-capcana al Bechtel. In 2003, actualul senator PSD Sorin Bota era secretar de stat in Ministerul Transporturilor, condus de Miron Mitrea. El a fost unul dintre principalii negociatori ai contractului pentru Autostrada Transilvania, fiind responsabil cu asigurarea resurselor de finantare pentru acest proiect. Astazi, Sorin Bota sustine ca PSD a negociat o intelegere foarte buna cu americanii. "Daca Bechtel nu ar fi intins coarda atat de mult, cu siguranta nu se rupea. Ei au exploatat la maximum prostia si incompetenta guvernantilor nostri, lucru care in final i-a costat si pe ei", explica senatorul Sorin Bota, pentru Gandul.

Povestea romanilor care au muncit 19 ore pe zi in statul de "gheata". Viata in Alaska inseamna frig, miros de peste, dar si veri cu nopti luminoase. Slujbele oferite sunt, de obicei, in industria alimentara de prelucrare a pestelui. Ciprian a stat pentru trei luni in statul de gheata al SUA. A taiat, curatat peste cat toti pescarii din tara. "Stiam din Romania ca ma asteapta 16 ore de munca. Nu cunosteam insa si conditiile. Singura specificatie din contractul meu era "No fish, no work". Tinta pe care mi-o doream era pe la 7.000 de dolari economisiti", isi motiveaza acesta aventura in Alaska. Dupa cateva zile de plictiseala, a inceput sezonul de pescuit somon. In doar cinci zile simtea ca nu mai poate. "Pauza normala saptamanala lipsea in sezon. Erau doar 16 ore de munca zilnica. Fetele noastre incepusera sa se alungeasca", explica bucuresteanul pentru EVZ.ro

Emil Brumaru, poet: "Laud femeia, ma port frumos, doar, doar o voi atrage in plasa mea de paianjen". Poetul iesean, in varsta de 74 de ani, vorbeste despre prima dragoste, condimente, personaje literare feminine si ingemanarea dintre nebunie si arta. "Dupa poezie, s-ar parea ca sunt un mare cuceritor si profitor de pe urma farmecelor dodoloate ale femeilor pe care le laud permanent. Dar cred ca multi si-au dat seama ca tocmai din cauza ca prezenta feminina imi lipseste, o laud, ingenunchez, ma port frumos, doar, doar voi atrage o femeie, o blasfemeie, in plasa mea de paianjen rabdator. Se stie ca distanta care este intre adorator si iubita prelungeste starea de dragoste. Fiindca eu vorbesc despre dragoste", declara Emil Brumaru intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Cadou regal de la stat. Baronul Culita Tarata, "iertat" de o datorie de milioane de euro. Un director al Agentiei Domeniului Statului a semnat singur un act aditional la contractul de arenda al Insulei Mari a Brailei, prin care l-a scutit pe afacerist de plata a 3, 2 milioane de euro, pe motiv de "destufizare" Firma lui Culita Tarata, TCE 3 Brazi SRL, a primit in arenda de la ADS, in august 2001, cele 59.100 de hectare de teren agricol ale Insulei Mari a Brailei. Fara licitatie, fara selectie de oferte, ci prin atribuire directa. In schimbul exploatarii acestei suprafete de teren, Culita Tarata trebuia sa plateasca o redeventa de 480 kg/ grau/an la hectar, in contextul in care pe piata libera redeventa era dubla, dezvaluie EVZ.ro

Trandafirul Alb: povestea celor trei studenti deveniti eroi nationali pentru ca s-au opus lui Hitler. In urma cu sapte decenii, trei studenti germani au fost executati in Munchen, fiind acuzati ca au condus o miscare de rezistenta impotriva dictatorului Hitler. Inca de atunci, membrii grupului Trandafirul Alb au devenit eroi nationali printre germani, iar Lilo Furst-Ramdohr a fost una dintre ei. Liselotte Furst-Ramdohr era deja vaduva la varsta de 29 de ani, dupa ce sotul ei a murit pe frontul rusesc, cand a fost prezentata membrilor Trandafirului Alb de catre prietenul ei, Alexander Schmorell. "Inca mi-l pot aminti pe Alex in timp ce imi povestea despre ei", spune Furst-Ramdohr, aflata acum la respectabila varsta de 99 de ani. "Nu a pronuntat niciodata cuvantul 'rezistenta', ci doar a spus ca razboiul era ingrozitor cu toate acele batalii si cu atatia oameni care mor, iar ca Hitler era un grandoman, asa ca trebuiau sa faca ceva.", scrie Adevarul.