Subiectele zilei: Cadou pentru Misu Vlasov de la amica Mona Pivniceru: 70 de milioane de euro; Zeci de lucrari de diploma identice la Facultatea de Stomatologie din Bucuresti. DW: Cine face politicile guvernelor Romaniei?
Zeci de lucrari de diploma identice la Facultatea de Stomatologie din Bucuresti. Indrumator al studentilor a fost actualul decan. Centrul de Investigatii Media a descoperit mai multe cazuri clare de plagiat in mediul universitar. Este vorba de zeci de lucrari de diploma ale absolventilor Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii "Carol Davila" din Bucuresti. Mai grav este ca lucrarile cu pricina apartin unor studenti care l-au avut ca profesor coordonator pe actualul decan al facultatii, profesorul Alexandru Bucur. Conform CV-ului sau oficial, postat pe site-ul Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, al carui vicepresedinte este, profesorul Alexandru Bucur, indrumatorul studentilor care s-au plagiat unii pe altii, este expert evaluator al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior din cadrul Ministerului Educatiei, dar si expert evaluator al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.
DW: Cine face politicile guvernelor Romaniei? Partidele romanesti manifesta o excesiva preocupare pentru ele insele in detrimentul unei dezbateri reale a problemelor societatii. In ciuda lipsei oricarei surprize, a surprins la Congresul PNL autoreferentialitatea. S-a vorbit aproape exclusiv despre partid, despre modul sau de organizare, iar liderul sau, confirmat in functie potrivit asteptarilor, a vorbit la randul lui aproape numai despre el insusi. Toate aceste discursuri si-au avut justificarea lor, caci statutul (constitutia interna a partidului) este determinanta, dar caracterul exclusiv al acestor preocupari este semnul unei insuficiente. Cu exceptia lui Calin Popescu Tariceanu, care a facut mari eforturi de obiectivare, tocmai pentru a da mai multa autoritate criticii sale, nimeni nu a vorbit despre sensul liberalismului pe care il propune PNL; despre viziunea partidului cu privire la modificarea Constitutiei si regionalizare si, in ultima instanta, nimeni nu a definit modul in care se raporteaza PNL la Uniunea Europeana, scrie Deutsche Welle.
Achizitia de avioane F16 ramane in aer. Presedintele Traian Basescu a parasit ieri sedinta de bilant a activitatii Ministerului Apararii fara sa dea vreo declaratie presei, semn al tensiunilor ce au marcat discutiile care, pentru prima oara, au avut caracter secret. Sursa acestor tensiuni este subfinantarea cronica a armatei. Intr-un comunicat criptic difuzat de MApN se afirma ca seful Marelui Stat Major, "generalul-locotenent Stefan Danila, a prezentat o radiografie completa a starii armatei, punand accent pe obiectivele prioritare ale Statului Major General, participarea la proiectele Aliantei de dezvoltare a capabilitatilor comune, dezvoltarea capabilitatilor prin abordare multinationala de tip Smart Defence si, mai nou, initiativa de forte interconectate (Connected Forces Initiative, CFI), serviciul de lupta si participarea la operatii in afara teritoriului national". Atat "Smart Defence", cat si mai noua CFI sunt, in esenta, doua modalitati inventate de americani pentru a raspunde diminuarii continue a resurselor alocate apararii in statele europene, scrie Romania libera.
Aici sunt tocati banii dumneavoastra: Curtea de Conturi a gasit un dezastru la Compania de Autostrazi. Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR) nu a reusit sa-si atinga obiectivele reglementate, a actionat neunitar si necoordonat si nu s-a implicat suficient pentru identificarea si eliminarea riscurilor, vulnerabilitatilor sau risipei. Este concluzia unui raport de control al Curtii de Conturi, care, pentru prima data, a realizat un audit al performantei Companiei Nationale de Drumuri. Curtea de Conturi arata ca CNADNR a platit aiurea penalitati contractuale, dupa ce a renuntat la judecarea unor recursuri la Curtea de Apel. De asemenea, a platit nejustificat sume cu titlu de "actualizari" ale unor situatii de lucrari sau "cost de finantare", aferente garantiilor de buna executie, scrie Adevarul.
Proxeneti "bancari". Camatarii imprumutau pe condicuta. Zeci de oameni de afaceri au apelat la banii interlopilor pentru un imprumut. Conditiile "Bancii Camataru" erau stricte: dobanda fixa, 10% pe luna, iar ratele se plateau direct la ferma familiei din Ferentari. In caz de neplata, rau-platnicii primeau vizita unui "recuperator". Totul era coordonat din penitenciar de fratii Ion si Vasile Balint, cunoscuti drept Nutu si Sile. In decembrie 2012, gardienii care au perchezitionat celula lui Sile Camataru au facut o descoperire supriza: o agenda cu zeci de nume de datornici, termene de plata si sumele de returnat. Camata era denumita codificat "TVA", (n.r. taxa pe valoare adaugata), scrie EVZ.ro . Scandalul "camatarilor" este tratat pe larg si in Gandul. Cum au transcris procurorii "discutia" dintre interlopii Nutu Camataru si Gigantu: "Tu vrei sa-ti dau cu vreun par in cap sa te-nnebunesc?" Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor gruparilor s-a desfasurat "pe doua paliere infractionale". Astfel, in perioada 2008 - 2012, intre membrii celor doua grupari rivale au avut loc conflicte stradale in care s-au folosit inclusiv arme de foc, "in scopul asigurarii suprematiei la nivel infractional in municipiul Bucuresti", situatii ce au avut drept consecinta punerea in primejdie a vietii si integritatii corporale a membrilor gruparii, dar si a altor persoane. In dosar au fost inserate si interceptari care, potrivit procurorilor, dovedesc ca Nutu Camataru si-ar fi santajat victimele si ar fi recurs la amenintari.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU