Cadou pentru Misu Vlasov de la amica Mona Pivniceru: 70 de milioane de euro. Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov, caruia prietenii ii spun Misu, incearca pentru a patra oara sa isi treaca in subordine Registrul Comertului, aflat acum in coordonarea Ministerului Justitiei, condus de prietena lui, Mona Pivniceru. Veniturile uriase pe care le produce Registrul Comertului, de peste 60 de milioane de euro anual, precum si patrimoniul Registrului (evaluat la peste 10 milioane de euro) sunt miza extraordinara a acestui scandal. Prietena lui, Mona Pivniceru, tace suspect. La fel si Claudia Silvia Mihalcea, sefa Registrului Comertului, inscaunata fara concurs. Ambele au evitat sa-si spuna pozitia fata de oportunitatea unui asemenea transfer, desi Pivniceru coordoneaza, iar Mihalcea conduce Registrul. Mona tace. Claudia "se abtine" sa nu-si depaseasca competenta, asa ne-a raspuns, scrie EVZ.ro. Tot despre "afacerea Registrul Comertului" scrie si Romania libera. Trei dintre cei sase parlamentari care au initiat actul normativ privind trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert au sau au avut legaturi directe cu institutia condusa de Mihail Vlasov. Mai mult, doi dintre ei incaseaza chiar bani de pe urma lui Vlasov. Deputatul PNL Alina Stefania Gorghiu, deputatul PSD Florin Iordache si deputatul din partea minoritatilor, Aurel Vainer, au o mare problema de moralitate in sustinerea acestei initiative.

ActualitateFoto: Colaj foto

Zeci de lucrari de diploma identice la Facultatea de Stomatologie din Bucuresti. Indrumator al studentilor a fost actualul decan.Centrul de Investigatii Media a descoperit mai multe cazuri clare de plagiat in mediul universitar. Este vorba de zeci de lucrari de diploma ale absolventilor Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii "Carol Davila" din Bucuresti. Mai grav este ca lucrarile cu pricina apartin unor studenti care l-au avut ca profesor coordonator pe actualul decan al facultatii, profesorul Alexandru Bucur. Conform CV-ului sau oficial, postat pe site-ul Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, al carui vicepresedinte este, profesorul Alexandru Bucur, indrumatorul studentilor care s-au plagiat unii pe altii, este expert evaluator al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior din cadrul Ministerului Educatiei, dar si expert evaluator al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.

DW: Cine face politicile guvernelor Romaniei? Partidele romanesti manifesta o excesiva preocupare pentru ele insele in detrimentul unei dezbateri reale a problemelor societatii. In ciuda lipsei oricarei surprize, a surprins la Congresul PNL autoreferentialitatea. S-a vorbit aproape exclusiv despre partid, despre modul sau de organizare, iar liderul sau, confirmat in functie potrivit asteptarilor, a vorbit la randul lui aproape numai despre el insusi. Toate aceste discursuri si-au avut justificarea lor, caci statutul (constitutia interna a partidului) este determinanta, dar caracterul exclusiv al acestor preocupari este semnul unei insuficiente. Cu exceptia lui Calin Popescu Tariceanu, care a facut mari eforturi de obiectivare, tocmai pentru a da mai multa autoritate criticii sale, nimeni nu a vorbit despre sensul liberalismului pe care il propune PNL; despre viziunea partidului cu privire la modificarea Constitutiei si regionalizare si, in ultima instanta, nimeni nu a definit modul in care se raporteaza PNL la Uniunea Europeana, scrie Deutsche Welle.

Achizitia de avioane F16 ramane in aer. Presedintele Traian Basescu a parasit ieri sedinta de bilant a activitatii Ministerului Apararii fara sa dea vreo declaratie presei, semn al tensiunilor ce au marcat discutiile care, pentru prima oara, au avut caracter secret. Sursa acestor tensiuni este subfinantarea cronica a armatei. Intr-un comunicat criptic difuzat de MApN se afirma ca seful Marelui Stat Major, "generalul-locotenent Stefan Danila, a prezentat o radiografie completa a starii armatei, punand accent pe obiectivele prioritare ale Statului Major General, participarea la proiectele Aliantei de dezvoltare a capabilitatilor comune, dezvoltarea capabilitatilor prin abordare multinationala de tip Smart Defence si, mai nou, initiativa de forte interconectate (Connected Forces Initiative, CFI), serviciul de lupta si participarea la operatii in afara teritoriului national". Atat "Smart Defence", cat si mai noua CFI sunt, in esenta, doua modalitati inventate de americani pentru a raspunde diminuarii continue a resurselor alocate apararii in statele europene, scrie Romania libera.

Aici sunt tocati banii dumneavoastra: Curtea de Conturi a gasit un dezastru la Compania de Autostrazi. Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR) nu a reusit sa-si atinga obiectivele reglementate, a actionat neunitar si necoordonat si nu s-a implicat suficient pentru identificarea si eliminarea riscurilor, vulnerabilitatilor sau risipei. Este concluzia unui raport de control al Curtii de Conturi, care, pentru prima data, a realizat un audit al performantei Companiei Nationale de Drumuri. Curtea de Conturi arata ca CNADNR a platit aiurea penalitati contractuale, dupa ce a renuntat la judecarea unor recursuri la Curtea de Apel. De asemenea, a platit nejustificat sume cu titlu de "actualizari" ale unor situatii de lucrari sau "cost de finantare", aferente garantiilor de buna executie, scrie Adevarul.

Proxeneti "bancari". Camatarii imprumutau pe condicuta. Zeci de oameni de afaceri au apelat la banii interlopilor pentru un imprumut. Conditiile "Bancii Camataru" erau stricte: dobanda fixa, 10% pe luna, iar ratele se plateau direct la ferma familiei din Ferentari. In caz de neplata, rau-platnicii primeau vizita unui "recuperator". Totul era coordonat din penitenciar de fratii Ion si Vasile Balint, cunoscuti drept Nutu si Sile. In decembrie 2012, gardienii care au perchezitionat celula lui Sile Camataru au facut o descoperire supriza: o agenda cu zeci de nume de datornici, termene de plata si sumele de returnat. Camata era denumita codificat "TVA", (n.r. taxa pe valoare adaugata), scrie EVZ.ro . Scandalul "camatarilor" este tratat pe larg si in Gandul. Cum au transcris procurorii "discutia" dintre interlopii Nutu Camataru si Gigantu: "Tu vrei sa-ti dau cu vreun par in cap sa te-nnebunesc?" Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor gruparilor s-a desfasurat "pe doua paliere infractionale". Astfel, in perioada 2008 - 2012, intre membrii celor doua grupari rivale au avut loc conflicte stradale in care s-au folosit inclusiv arme de foc, "in scopul asigurarii suprematiei la nivel infractional in municipiul Bucuresti", situatii ce au avut drept consecinta punerea in primejdie a vietii si integritatii corporale a membrilor gruparii, dar si a altor persoane. In dosar au fost inserate si interceptari care, potrivit procurorilor, dovedesc ca Nutu Camataru si-ar fi santajat victimele si ar fi recurs la amenintari.