Declaratii surprinzatoare in scandalul plagiatului de la Facultatea de Medicina Dentara. Decanul Bucur se retrage. Cancerul plagiatului atinge din nou Universitatea de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, care este in aceste zile in centrul unui scandal in urma descoperirii mai multor lucrari aproape identice ale unor absolventi de la medicina dentara. Lucrarile suspecte de plagiat au teme aproape similare si au fost elaborate de absolventi in perioada 2007-2011, sub directa indrumare a profesorului Alexandru Bucur, actualul decan. Dezvaluirile au fost facute de catre Robert Turcescu la emisiunea "Sub semnul intrebarii" de la postul B1 TV. Cazurile de plagiat au fost descoperite de Centrul de Investigatii Media. In direct la postul B1 TV, profesorul Ionel Sinescu a declarat ca decanul facultatii de stomatologie, Alexandru Bucur, si-a anuntat retragerea, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Un inventator si masina lui zburatoare cu motor de Oltcit. Eduard Pascal este primul roman care construieste din duraluminiu un girocopter. Masinaria cu functii de avion si de elicopter va zbura propulsata de un motor de Oltcit luat de la fier vechi. Eduard Pascal este convins ca, odata finalizat, aparatul sau de zbor va fi folosit in agricultura, la stropitul recoltelor, deoarece costurile de intretinere sunt atat de mici, incat si le poate permite orice fermier. Girocopterul realizat de bacauan este finalizat pe jumatate. Inventatorul s-a oprit inainte sa termine obiectul zburator, deoarece n-a mai avut bani sa cumpere cele doua elice care ajuta aparatul sa se ridice de la sol. "Acest aparat de zbor a fost inventat de un spaniol, in anii '30, insa era din lemn si metal. Practic, spaniolul a aratat ca se poate combina un avion cu un elicopter. In Romania mai este un inventator, in Sibiu, care a construit un girocopter din lemn, cu motor de Trabant. Eu l-am facut din duraluminiu si un motor de la un Oltcit vechi. Se poate face din orice material, cu conditia sa aiba forta de a se ridica si tractiune. Daca exista portanta si tractiune, si o caramida poate sa zboare", glumeste Pascal. Integral in Adevarul.

Romanii vor banii Uniunii Europene, nu si regulile ei. Romanii isi iau informatiile de la televizor in proportie de 97%, 51% din ei sunt interesati sa munceasca in strainatate, 49% sa se instaleze definitiv in alta tara, dar numai 51% se simt cetateni europeni. Romanii au in continuare, la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeana, asteptari ancorate in zona beneficiilor economice. Astfel, 26% din romani asteapta de la calitatea de membri UE sa se traduca in cresteri de salarii, in cresterea nivelului de trai si a puterii de cumparare, mai mult decat dublu fata de media UE-27, de 12%. Situatia este mai echilibrata in ceea ce priveste asteptarile legate de crearea de locuri de munca, 19% dintre romani asteptand de la UE sa creeze locuri de munca in comparatie cu 15%, media UE-27, informeaza Romania Libera.

Sile Camataru ameninta din inchisoare un barbat ranit intr-un accident provocat de fiica sa - Stenograme. Procurorii care au cerut arestarea preventiva a lui Sile Camataru au pus la dispozitia anchetatorilor stenograma unei discutii telefonice in care acesta ameninta la telefon, din inchisoare, un barbat ranit in urma unui accident rutier provocat de fiica interlopului, Nicoleta Balint. Conform referatului intocmit de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), la 29 septembrie 2012, fiica lui Sile Camataru, Nicoleta Claudia Balint, care conducea un autoturism Mercedes, l-a accidentat Radu Ming Kai Rizescu, care se afla pe un scuter. Dupa ce, in urma cercetarilor, politistii Brigazii de Politie Rutiera au stabilit ca Nicoleta Balint este vinovata pentru producerea accidentului in care Rizescu si-a rupt un picior, acesta a solicitat daune in valoare de 6.500 de lei, scrie Mediafax.

DW: Judecatorii acuza imixtiuni politice. CSM, apreciat in ultimele rapoarte ale CE drept o reusita a reformei, trece de luni de zile prin framantari dintre cele mai grave care ii dimineaza autoritatea. CSM trece prin situatii fara precedent: doi dintre membrii sai au fost astazi revocati pe temeiul deciziilor instantelor care i-au propus. Se intampla pentru prima data si paradoxal excat atunci cand CSM a strans mai multe judecati pozitive din partea Comisiei Europene. Dar intr-un fel se vad lucrurile la Bruxelles si in alt fel se vad ele printre judecatorii din tara. Un numar covarsitor de magistrati de la diferite instante s-au adunat in ultimele luni pentru a retrage mandatele judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet. Cei doi magistrati au fost acuzati de colegii lor, explicit sau aluziv, ca fac politica presedintelui Traian Basescu punand in pericol grav independenta puterii judecatoresti. Nu au existat ezitari, indiferent de modul de exprimare. Cei doi au fost perceputi ca parghii politice menite sa sustina supravietuirea si perpetuarea unei anumite puteri politice, anunta Deutsche Welle.

Patru mutari geostrategice rusesti in jurul Romaniei. In ultima perioada, Rusia si-a intensifi cat eforturile de a-si spori influenta in Europa de Est. Hillary Clinton le-a calificat drept un proces de re-sovietizare Diavolul sta in detalii, in acele informatii importante care trec neluate in seama pe langa noi, dar ne privesc mai mult decat ne putem da seama. Sa le punem intr-o ordine pentru a pricepe, cat de cat, razboiul geostrategic in care suntem tinta. 4 decembrie 2012: secretarul de stat american de la aceea vreme, Hilary Clinton, participa, la Dublin, la o reuniune internationala, in care avertizeaza ca Rusia lui Putin vrea sa resovietizeze regiunea, adica sa isi recapete zonele de influenta pierdute in 1989, informeaza EVZ.

Cum i-a vandut Ceausescu lui Mobutu Sese Seko tractoare si televizoare romanesti. In perioada 21-23 martie 1972, Nicolae Ceausescu l-a vizita la Kinshasa pe prietenul sau Mobutu Sese Seko. Dictatorul zairez dorea independenta fata de marile puteri ale lumii, solicitandu-i lui omologului roman ajutor pentru consolidarea economiei si pregatirea specialistilor. Fosta colonie belgiana Congo si-a declarat independenta fata de Belgia in 1960. Au urmat cativa ani de framantari politice, din care invingator a iesit generalul Joseph-Desire Mobutu. Acesta a preluat puterea la 25 noiembrie 1965, guvernand alaturi de partidul unic Miscarea Populara a Revolutiei. In perioada cuceririi puterii, Mobutu a intrat in conflict cu China, care i-a sustinut pe opozantii sai. Ulterior a decis ca tara lui sa nu stea departe de blocurile militare care se infruntau in Razboiul Rece, alaturandu-se miscarii de nealiniere. Pentru a-si afirma international orientarea politica a schimbat numele tarii in Republica Democrata Congo. In vest, fosta colonie franceza Congo imbratisase socialismul, noul stat numindu-se Republica Populara Congo, scrie Adevarul.