Subiectele Zilei: Fenechiu, ministrul Transporturilor, arunca bomba: "Aeronava prezidentiala trebuie vanduta"; Gerard Depardieu, revoltat de mutilarea unui film romanesc in care a jucat; DW: Cinismul functional al elitei politice
Povestile romanilor care l-au intalnit pe Dumnezeu. In Romania nu exista un centru de recuperare a bolnavilor care au fost intr-o stare de coma. Cei mai multi ajung la limita dintre viata si moarte in urma unor accidente rutiere. De obicei, sunt intretinuti de aparate maximum un an, pentru ca intre timp organismul capata o infectie pulmonara de la ventilatorul care le asigura respiratia artificiala. Unul dintre romanii care iesit din coma, dupa cateva luni, relateaza ca nu "exista alta lume mai buna decat asta". Ultima sansa pentru un pacient ajuns la limita vietii o reprezinta Clinica de Terapie Intensiva de la Spitalul Floreasca. Medici, care lucreaza in sali cu gura de canalizare in podea, au misiunea de a-i salva pe cei care sunt poate mai aproape de alta lume. Integral in EVZ.
Nimic despre Schengen. Liderii USL au respins toate propunerile presedintelui privind statul de drept. Desi prilejuit de Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne al UE de saptamana viitoare, care ar putea avea, sau nu, pe agenda aderarea Romaniei la Schengen, ultimul conflict public dintre presedintele Traian Basescu si liderii USL are foarte putin de-a face cu Schengen. Miza, in schimb, tine din nou de soarta statului de drept, iar mesajul USL este ca vor continua ceea ce au inceput. Scrisoarea presedintelui Basescu, adresata recent lui Victor Ponta, a fost prilejuita de Consiliul JAI de pe 7-8 martie, unde exista sanse mari ca discutia despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa fie amanata din nou. Ponta i-a reprosat lui Basescu faptul ca prin aceasta scrisoare leaga aderarea la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare si de recomandarile privind statul de drept si Justitia continute in ultimul raport al Comisiei Europene, informeaza Romania Libera.
DW: Cinismul functional al elitei politice. In cadrul unei dezbateri organizate de Fundatia Friedrich Ebert si de Societatea Academica din Romania reprezentantii principalelor partide au pledat pentru un sistem de vot pe liste blocate de partid. Exista, se pare, niste limite de netrecut ale reformei. Chiar daca partidele nu exclud din principiu votul preferential pe lista, ele sunt sceptice cu privire la capacitatea alegatorilor de a profita cu adevarat de ceea ce li se ofera. Votul preferential ingaduie alegatorului sa stabileasca el insusi in cabina de vot ordinea candidatilor pe lista, ceea ce ar putea propulsa in prim plan pe unii pe care partidul i-a lasat la coada listei. E bine sa ne amintim ca cei de la coada listei au o mica sansa de a obtine un mandat, in timp ce candidatii aflati pe primele locuri au mandatele practic garantate. Dar profesionistii politicii sunt incredintati ca o mare parte a alegatorilor, cu instructie putina si prost informati, nu vor putea folosi cum se cuvine acest enorm avantaj cetatenesc, scrie Deutsche Welle.
Revolta impotriva "imparatului" risipitor Misu Vlasov. Presedintii celor noua Camere judetene de Comert, amenintate de Mihail Vlasov cu excluderea din "Sistem", ies la bataie pentru apararea intereselor agentilor economici. Au trimis scrisori catre Parlament, Guvern, Presedintie in care il demasca pe presedintele CCIR pentru toate abuzurile. Amenintati pentru ca au indraznit sa i se opuna si pentru ca i-au cerut socoteala ce a facut cu banii, presedintii mai multor Camere judetene de Comert ascut sabiile. Scandalul preluarii Registrului Comertului de catre Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industri e a Romaniei (CCIR) ascunde multe lucruri, ba chiar o "capcana" care determina distrugerea sistemului cameral propice dezvoltarii economiei de piata. Totul pentru a duce puterea in "mana unui om si a unui grup din jurul lui". Aceasta este, pe scurt, si in cuvinte pe intelesul tuturor opinia majoritara a celor noua camere judetene propuse deja sa fie excluse pentru ca nu i s-au supus "Imparatului" Vlasov, dupa cum l-a numit unul dintre cei revoltati, anunta EVZ.
Fenechiu, ministrul Transporturilor, arunca bomba: "Aeronava prezidentiala trebuie vanduta". Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat la Realitatea TV ca aeronava prezidentiala trebuie vanduta pentru ca Tarom sa scape din situatia financiara dificila in care se zbate de cativa ani buni. Air Force One de Romania ar provoca Taromului "pierderi de 70 de milioane de euro anual", a spus Fenechiu. Oficialul de la Transporturi, intrebat ce solutii ar vedea pentru salvarea companiei nationale aeriene Tarom, a spus ca "aeronava prezidentiala ar trebui vanduta, deoarece pierderile provocate de acest avion se ridica la peste 70 de milioane de euro pe an". Fenechiu a facut aceste declaratii la finalul emisiunii "Jocuri de putere" difuzata de Realitatea TV. Pierderile inregistrate de Tarom in ultimii patru ani se ridica la un miliard de lei, informeaza Adevarul.
Desi stiau de cativa ani, Politia si Garda de Mediu au tacut malc despre "generatiile" de lei crescute de Nutu Camataru la "Zoo Ferentari'. Sefii autoritatilor au protejat in tacere micul hobby ilegal al mafiotilor. Mai mult, se pare ca evenimentele ultimelor 24 de ore din Ferentari arata poate cea mai umana dintre fetele fiorosului interlop Nutu Camataru: "dragostea reala pentru animale". Autoritatile statului au facut o descindere televizata exemplara la resedinta celui mai cunoscut interlop roman, Nutu Camataru, proaspat rearestat, aratand milioanelor de romani cum salveaza felinele captive. In realitate actiunea "in forta" a organelor, care au hranit poporul cu "circ" si "fiare", demasca de fapt aproape un deceniu de pasivitate a institutiilor statului, in relatia nabadaioasa cu activul clan al Camatarilor. Mai jos vom demonstra cum sefii autoritatilor au protejat in tacere micul hobby ilegal al mafiotilor. Mai mult, se pare ca evenimentele ultimelor 24 de ore din Ferentari, arata poate cea mai umana dintre fetele fiorosului interlop Nutu Camataru: "dragostea reala pentru animale". Precizam ca leii "salvati" au, conform datelor furnizate de GNM varsta de "sub doi ani", "5 ani", respectiv "7 ani". Asta inseamna ca felinele la care presa facea referire in 2005 reprezinta o alta generatie de animale, pe care autoritatile au esuat "sa le elibereze din captivitate", scrie Romania Libera.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU