Subiectele Zilei: Cum a ajuns Biserica sa se bata cu americanii la Barlad; Noi imagini cu cea mai lunga autostrada suspendata din Romania; Sfarsitul lui Ceausescu, prevestit la Bistrita cu ocazia ultimei vizite facute la cabana de vanatoare Cusma
Intre a trai si a munci. A trai pentru a munci sau a munci pentru a trai - dilema alimenteaza noi dezbateri despre munca excesiva favorizata de noile tehnologii de comunicare, de concurenta globalizata si de teama pierderii locului de munca. Gurile rele spun ca germanii sunt cei care traiesc doar ca sa munceasca. Deja in veacul al XIX-lea, cind industrializarea isi croia vertiginos calea si in Germania, frenezia cu care locuitorii tarii se dedau activitatilor productive devenise legendara facindu-i pe harnicii lucratori antipatici in vecini fie si din simplul motiv ca le erau dati ca exemplu, scrie Deutsche Welle.
Sfarsitul lui Ceausescu, prevestit la Bistrita cu ocazia ultimei vizite facute la cabana de vanatoare Cusma. Romanii trecuti de prima tinerete inca isi amintesc, unii dintre ei cu nostalgie, vizitele lui Nicolae Ceausescu si ale primei doamne in teritoriu. Ultimul judet vizitat de catre sotii Ceausescu inainte sa fie executati a fost Bistrita-Nasaud. Cele intamplate la Bistrita nu faceau altceva decat sa prevesteasca ce avea sa se petreaca. Sotii Ceausescu au ajuns in Bistrita-Nasaud in data de 14 octombrie 1989, primul loc unde au poposit fiind cabana de vanatoare de la Cusma, pe care o indrageau si unde se refugiau ori de cate ori aveau ocazia, scrie Adevarul.
Noi imagini cu cea mai lunga autostrada suspendata din Romania. Italienii de la Impregilo continua lucrarile la viaductul de la Aciliu, care trebuia sa fie inaugurat in aceasta primavara, in ciuda alunecarilor de teren care au dat peste cap termenele de predare. Echipele de constructori care au subcontractat lucrarile de la Impregilo, carora li s-a atribuit lotul trei din tronsonul de autostrada Sibiu-Orastie, lucreaza la fundatia unui pasaj peste calea ferata, la viaductul de la Aciliu, dar si la taluzari. Chiar daca ritmul de munca este alert, constructorii estimeaza ca inaugurarea tronsonului Sibiu - Orastie va putea fi facuta abia spre finalul anului, in principal din cauza aparitiei unor alunecari de teren in zona Apoldu de Sus, parte din lotul trei, dar si pe raza lotului patru de autostrada, scrie Capital.
Povesti marinaresti cu Florentin Scaletchi. Dupa 28 ani de la fuga cu vaporul, intra din nou in puscarie. La 15 martie 1985, Florentin Scaletchi era protagonistul unei spectaculoase evadari din regimul comunist, la bordul mineralierului Uricani. In doar 11 zile a fost judecat in sedinta publica la Constanta si a fost condamnat la moarte. Constanteanul Florentin Scaletchi, care a fost cel mai tanar comandant de nava din istoria Flotei, este in prezent incarcerat la Bucuresti pentru fapte de coruptie. In urma cu doua zile, Florentin Scaletchi a fost condamnat definitiv, cu executare, pentru trafic de influenta, scrie Adevarul.
Marile imposturi ale istoriei recente. Tratamentul pe care il va primi Curtea Constitutionala in proiectul de modificare a Constitutiei va fi un moment definitoriu pentru aspectul viitor al democratiei romanesti. Curtea Constitutionala din Ungaria a invalidat recent o lege care limita numarul cultelor recunoscute, privandu-le totodata de subventiile publice. Legiuitorul deplansese inflatia de organizatii pretins religioase si instituise o noua regula de "recunoastere" a cultelor. Curtea a obiectat insa ca procedura "recunoasterii" e pur subiectiva, depinzand eminamente de vointa politica a Parlamentului si a pretins, totodata, Guvernului sa limiteze arbitrariul politic cautand reguli "transparente si obiective". Este o situatie tipica in care vointa majoritatii este limitata de o decizie a Curtii Constitutionale, scrie Deutsche Welle.
Transplant de organe. Povesti ale oamenilor care au primit a doua sansa la viata. "Daca as gasi mama donatorului, as lua-o in brate si i-as spune: Mama, eu traiesc datorita copilului tau. I-as pune capul pe pieptul meu, ca sa auda cum bate inima fiului ei la mine in piept". Aceasta este marturia lui Calin Mihai Teodor din Campina, un fost politist care in urma cu 11 ani a primit o noua inima. Mihai Teodor a fost supus transplantului de inima cu doar 18 zile inainte sa implineasca varsta de 34 de ani. "A fost ca un dar primit de ziua mea. Mi-a fost teama", spune barbatul, dar teama a fost incununata de bucuria ca viata sa nu mai depindea de niste aparate, relateaza Adevarul.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid