CNN vorbeste despre moartea unui lider vocal al Americii latine si transmite indemnurile la calm si respect ale vicepresedintelui Nicola Maduro. Cu o origine comuna si ambitie enorma, Chavez a condus o miscare nationalista care a criticat constant guvernul Statelor Unite, scrie New York Times. Chavez, care a crescut de la saracie la o influenta de neegalat in Venezuela ca presedinte, si-a consolidat puterea prin manevrarea rezervelor de petrol ale tarii ca un instrument pentru partidul sau socialist si pentru a-si ataca adevrasii politici interni si internationali. NY Times prezinta si 10 momente memorabile cu Chavez,

Hugo Chavez, ipostazeFoto: Colaj foto

Si The Washington Post il descrie pe Chavez in aceeasi termeni, amintind ca a trecut de la stadiul de tanar soldat conspirativ care visa o revolutie anti-SUA, la pozitia de lider al uneia dintre tarile cu cele mai importante rezerve de petrol din lume.

Un lider carismatic si dur, Hugo Chavez a starnit pareri contradictorii in tara si in strainatate, crede BBC. Pentru a sustinatorii sai a fost un presedinte reformator, a carui politica socialista a adus speranta pentru cei mai saraci venezueleni. Critica sa agresiva la adresa Statelor Unite i-a adus multi prieteni pin randul politicilor antamericani din America Latina si si-a folosit in mod eficient rezervele tarii sale de petrol pentru a creste prestigiul international al Venezuelei. Dar pentru oponentii sai politici el a fost cel mai rau tip de dictator, intentionand mereu construirea unui stat cu un singur partid, distrugand opozitia, mai scrie BBC.

Cu moartea lui Chavez, iese din scena politica internationala unul dintre politicienii cei mai influenti si mai controversati din America Latina din ultimele doua decenii, scrie El Pais. In plus, absenta sa pune in discutie chiar viitorul miscarii populiste construite in jurul personalitatii sale, aflata acum in fata provocarii de a umple un gol imens.

Reuters sustine ca moartea lui Hugo Chavez va deschide calea catrea noi alegeri, care vor arata daca "revolutia socalista" poate trai fara personalitatea sa dominanta la carma. Votul ar trebui sa aiba loc in termen de 30 de zile si ii va confrunta, cel mai probabil, pe vice-presedintele Nicolas Madura si pe Henrique Capriles, liderul opozitiei de centru si guvernatorul statului, care a pierdut alegerile din octombrie in favoarea lui Chavez. Detinatorul unui avans puternic intr-un sondaj recent, Maduro este succesorul preferat al lui Hugo Chavez, se bucura de sprijinul clasei muncitoare si ar putea beneficia de un val de afectivitate in urmatoarea perioada.