Rectorii ar putea ramane fara dreptul de a anula diplomele, prerogativa mutata la "instantele competente". Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea de modificare a Ordonantei de Urgenta 92 cu amendamente care schimba din nou radical Legea Educatiei Nationale. In afara de modificarile din sistemul preuniversitar, in invatamantul superior are loc o schimbare cu implicatii majore: rectorilor ar putea sa li se retraga dreptul de a anula o diploma de studii daca s-a dovedit ca a fost obtinuta fraudulos, prerogativa mutata catre "instanta competenta". Printre cele mai importante amendamente la Legea Educatiei introduse de Comisia de invatamant de la Camera Deputatilor, votate astazi in plen, este cel care prevede ca rectorul nu mai poate anula un certificat sau o diploma de studii care au fost obtinute fraudulos ci, cu aprobarea senatului universitar, poate doar solicita "instantei competente" anularea acestuia, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Neagu Djuvara despre nebuniile tineretii: pilotul de avion Djuvara, parasutistul Djuvara si relatia sa cu CIA. Istoricul Neagu Djuvara, pe langa eruditia, harul la vorba si scris si "carul plin de zile" pe care inca-l trage cu putere, ascunde o poveste de viata incredibila. In interviul pe care l-a acordat RL, vedem cum acest om fascinant, in ciuda zecilor de ani risipiti cu "studiul", a trait mai mult decat cei mai multi dintre noi. Citindu-i povestea ne simtim frustrati ca nu am stors si ultima picatura din clipele vietii noastre, dar si incurajati sa ne traim viata prin toti porii fiintei noastre si sa invatam din esecurile sale. In continuare va prezentam partea a II-a a interviului acordat de istoric Romaniei Libere: R.L. Care a fost in tineretea dumneavoastra cea mai nebuneasca aventura? Neagu Djuvara: Aventura mea spirituala a fost simpatia mea violenta pentru legiune, pentru Garda de Fier, cand aveam intre 17 si 21-22 de ani. Norocul meu era ca eram in strainatate si atunci aveam numai simpatii, nu am fost inregimentat ca ucenic de tineri legionari care veneau la Paris. Mergeam noaptea si marsaluiam cantant: "Sunt legionar" in periferiile Parisului. Integral in Romania Libera.

DW: Diversiuni dambovitene. De ce nu intra Romania in Schengen? Spre a se distrage atentia si ascunde motivul adevarat, in speta manipularea justitiei, se inventeaza la Bucuresti tot felul de pretexte, de false cauze si de reale diversiuni. Mai exista inca, fapt extrem de imbucurator, o presa independenta in Romania. E firava, e restransa, n-are bani, n-are contracte de publicitate. Dar e desteapta. Si face bine tarii, devoaland mecanismele de intoxicare a natiunii. Constienta fiind de miza enorma a ticaloaselor declaratii privind Schengen ale demnitarilor puterii aceasta presa neinregimentata s-a revoltat. Scandalizati la unison, editorialistii ei au devenit, subit, o voce puternica in mod foarte surprinzator, daca o raportam la anemia ei economica, informeaza Deutsche Welle.

Spagile baronului de Arges: 100.000 de euro, tamplarul frumos si instalatorul Gica. Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu (68 de ani), a fost interceptat de procurorii DNA atunci cand discuta cu afaceristul Grigore Dobre, patronul societatii Zeus, mai multe combinatii. "Am nevoie de contracte, angajatii si utilajele mele stau", se plangea omul de afaceri. Baronul local era cel care impartea contractele publice din judet. Detalii inedite din ancheta procurorilor DNA, din dosarul in care Nicolescu a fost trimis in judecata pentru mai multe fapte de coruptie. Cele mai grave fiind cele de prezentare a unor documente false pentru a obtine fonduri europene si pentru luarea unei spagi de 100.000 de euro, scrie EVZ.

Care este cea mai scumpa misiune construita in Europa? Agentia spatiala europeana anunta ca cel mai mare telescop spatial si totodata cel mai scump satelit construit in Europa, Herschel, isi va termina misiunea in scurt timp. Herschel, lansat in spatiu in mai 2009, si-a depasit deja durata proiectata de viata (3.5 ani). Sfarsitul misiunii este dictat, nu ca in cazul majoritatii satelitiilor, de consumarea combustibilului ci de epuizarea agentului criogenic, folosit pentru racirea instrumentelor stiintifice de la bord. Cel mai mare proiect spatial realizat vreodata de Europa este misiunea Herschel-Planck, a inceput in urma cu 20 de ani si a costat agentia spatiala europeana, ESA, 1.9 miliarde de euro. A fost un efort international sustinut intre ESA, NASA, Thales Alenia Space, Astrium Space, Danish Space Centre, Netherlands Institute for Space Research, Max Planck Istitute, Cardiff University, Saab Space etc. Lansarea a avut loc pe 14 mai 2009, la bordul unei rachete Ariane5, versiunea ECA, in cel de al 44-lea zbor efectuat de o racheta Ariane5, anunta SpaceAlliance.

Cum a preluat Ceausescu controlul asupra presei. Nicolae Ceausescu a fost preocupat imediat dupa preluarea puterii sa gaseasca parghiile de control si de dirijare a presei scrise si audio-vizuale. Conceptia sa privind rolul gazetarului in societate s-a fixat prin legea presei din 1974. La Congresul al IX-lea al PCR din iulie 1965, noul secretar general a reamintit presei ca principala ei misiune era sa prezinte mesajul oficial al partidului si sa construiasca cetateni devotati socialismului. Informarea, educarea sau distrarea populatiei erau sarcini secundare ale mass-media. Avertismentul lui Ceausescu de la congres nu a fost unul de fatada. La 15 octombrie 1965 a convocat la sediul CC al PCR consfatuirea pe tara a "lucratorilor din presa si radioteleviziune", ocazie pentru trasarea unor "indicatii pretioase". In opinia liderului suprem, mass-media trebuia sa verifice "daca cuvantul partidului, politica partidului, a guvernului este cunoscuta de masele largi". De asemenea, gazetele si emisiunile radio-tv aveau obligatia "sa oglindeasca parerea maselor largi". Nicolae Ceausescu a constientizat importanta televiziunii pentru propagarea ideologiei. I-a criticat pe ceilalti participanti la consfatuire ca nu discutasera suficient despre rolul televiziunii. In douazeci de ani va face din micul ecran oglinda personalitatii sale, informeaza Adevarul.

Legea Educatiei, amendata din nou/ Rezultatul improvizatiilor: Cum arata Educatia romaneasca in contextul UE. Legea Educatiei Nationale a mai fost amendata o data marti, prin adoptarea de catre Camera Deputatilor a Ordonantei care reintoarce clasa a IX-a la liceu, modificand prevederile din 2011 ale noii Legi. Fara o strategie a Educatiei, fara consecventa si fara prioritatile in privinta formarii tinerilor, rezultatele arata pe masura bugetului. Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana la alocarile pentru educatie. Pozitia se repeta, nu doar la nivelul procentajului din PIB, dar si ca importanta acordata de stat la toate nivelurile de educatie pentru dezvoltarea tinerei generatii. Pentru a ne pozitiona in context european, prezentam cele mai recente date Eurostat disponibile pentru cateva dintre statele membre UE, scrie Cursdeguvernare.ro.