Razboiul primarilor de sector. Se incearca izolarea lui Sorin Oprescu. Vrea sa controleze toti banii! Edilii de sector s-au suparat pe primarul general al Capitalei pentru ca acesta vrea sa le ia din prerogative, dar si din bani. Publicitatea, taxele, salubrizarea si Centrul Istoric sunt motivele pentru care edilii de sector au declansat lupta impotriva lui Sorin Oprescu. Primul pas a fost facut: respingerea proiectului de hotarare a Consiliului General al Capitalei (CGMB), privind terasele din Centrul Istoric. "Initiativa" lui Sorin Oprescu a fost respinsa la comanda lui Robert Negoita, edilul de la sectorul 3, in parohia caruia se afla Centrul Vechi al Capitalei. Negoita a ordonat: stop vot! Pentru ca vrea ca Sorin Oprescu sa discute cu el regulamentul teraselor. In plus, ordinul "la loc comanda!" nu va fi dat pana cand Negoita nu va primi in atributie colectarea taxelor din Centrul Vechi, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Tortionarii Romaniei. Fenomenul Pitesti si metodele de tortura de la Sighet si Aiud. Obligati sa-si manance propriile fecale sau sa-si bea propria urina, batuti pe talpi, cu cartea de telefoane in cap, amenintati cu caini fiorosi, umiliti in cele mai oribile moduri, acestea sunt doar cateva din metodele extreme de reeducare la care detinutii politici au fost supusi. adevarul.ro va prezinta totul despre cei mai fiorosi tortionari din Romania, oras cu oras, crima cu crima. Imaginatia tortionarilor depasea chiar si cele mai groaznice metode de tortura folosite de Inchizitie in Evul Mediu. Cei care au trecut prin inchisorile comuniste si au scapat cu viata nu au uitat o clipa chinurile la care au fost supusi de acesti indivizi, fara suflet, cu cel mult patru clase, dar care erau scoliti vreo 3-4 luni in metode de tortionare, anunta Adevarul.

Partea a III-a a interviului cu Neagu Djuvara despre cum se vede Parisul prin ochii sai si despre cel mai mare "regret imobiliar" al sau. Istoricul Neagu Djuvara (95 ani), pe langa eruditia, harul la vorba si scris si "carul plin de zile" pe care inca-l trage cu putere, ascunde o poveste de viata incredibila. In interviul pe care l-a acordat RL, vedem cum acest om fascinant, in ciuda zecilor de ani risipiti cu "studiul", a trait mai mult decat cei mai multi dintre noi. Citindu-i povestea ne simtim frustrati ca nu am stors si ultima picatura din clipele vietii noastre, dar si incurajati sa ne traim viata prin toti porii fiintei noastre si sa invatam din esecurile sale. In continuare va prezentam partea a III-a a interviului acordat de istoric Romaniei Libere: R.L. Cand va plimbati pe Champs Elysees sau in zona preferata din Paris, ce traiti in momentele alea? Neagu Djuvara: Imi place foarte mult Parisul vechi. Adica Parisul cu cladirile din veacurile 17-18. Integral in Romania Libera.

DW: Erorile istorice apasa si azi asupra Romaniei. Primul ministru a anuntat ca intentioneaza sa asume raspunderea guvernului pentru o noua lege a restituirii proprietatilor confiscate de regimul comunist. Unul dintre motivele pentru care o parte a electoratului de dreapta, atasata in trecut de partidele "istorice" si de Conventia Democratica, a votat in 9 septembrie cu USL este si intarzierea restituirii proprietatilor. Guvernul PDL condus de Mihai Razvan Ungureanu propusese in primavara anului 2012 o lege care era poate realista prin raportare la buget, dar care parea cu totul nedreapta. Legea scotea complet din discutie restituirile in natura si plafona despagubirile la o suma derizorie, esalonand platile intr-un viitor indepartat. Pentru a inchide rapid acest capitol era o lege numai buna, dar pentru a face dreptate celor care nu reusisera in ciuda promisiunilor politice sa-si redobandeasca macar o parte din bunuri, era cu siguranta o lege rea, scrie Deutsche Welle.

Primul miliardar al Romaniei ii ataca pe dusmanii lui Ceausescu. Scrisoarea in care Iosif Constantin Dragan il calomnia pe disidentul Paul Goma a fost transmisa in 1979 directorului postului, Noel Bernard, dar si lui Nicolae Ceausescu. In continuarea dezvaluirilor privind postul "Radio Europa Libera", Evenimentul Zilei prezinta, in premiera, un drept la replica transmis postului de miliardarul Iosif Constantin Dragan. In acelasi timp, epistola a fost trimisa si lui Ceausescu. "Prof.dr. Iosif Constantin Dra gan din Milano, Italia, supune atentiei tovarasului Nicolae Ceausescu un exemplar din scrisoarea sa, adresata lui Noel Bernard", se arata intr-o nota descoperita in arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist Roman (PCR). Nemultumirea milionarului privea o serie de afirmatii facute de Goma la "Europa Libera" fata de "Fundatia Europeana Dragan", institutie patronata de el, anunta EVZ.

Vintila Mihailescu: "Nu mai exista taran roman". Antropologul Vintila Mihailescu explica cum a murit taranul roman si cum s-a nascut prapastia dintre sate si orase. Fortat de comunism sa devina muncitor-gospodar, impins de tranzitia postcomunista sa migreze si scos definitiv din tiparul culturii taranesti, taranul roman a asteptat integrarea in Uniunea Europeana cu mari sperante, insa total nepregatit. Noua ordine, ca si cele de dinainte, nu a venit cu o strategie agricola eficienta, astfel ca, desi reimproprietarit, omul de la tara traieste drama de a nu-si putea lucra pamantul. Sau de a nu vrea. Anii de comunism au modificat puternic clivajul rural/urban din Romania, impingand ruralul catre urban, prin industrializarea fortata. Ca un revers, primul de deceniu de dupa 1989, a facut opusul. Antropologul Vintila Mihailescu explica, in seria publicistica realizata de Adevarul si platforma media "Romania de la zero", cum a murit taranul roman si cum s-a nascut prapastia dintre sate si orase. Plus ce sanse europene au taranii si cum s-a modificat fundamental spiritul de comunitate, informeaza Adevarul.

Strategia "batul si morcovul" aduce incasari suplimentare la Fisc. ANAF a incasat in ultimele 6 luni peste 34 milioane de lei de la companiile banuite de evaziune care au preferat sa achite partial prejudiciul pentru a beneficia de pedepse mai mici. O firma din Bucuresti a achitat 22 milioane lei inainte ca Parchetul sa inceapa urmarirea penala. Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale stipuleaza ca pedeapsa prevazuta se reduce la jumatate daca invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat in cursul urmaririi penale sau pana la primul termen de judecata. Asta la sume mari. Exista insa si oferta pentru pestii mici: daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Iar daca prejudiciul cauzat si recuperat este de pana la 50.000 euro, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar, scroe Romania Libera.