Claudiu Dumitrescu: Suveica Romstrade. Nelu Iordache este autorul celei mai mari fraude cu fonduri europene. Seful DLAF Romania, Claudiu Dumitrescu, crede ca judecatorii ar trebui sa fi e mai duri in dosarele de fraude din fonduri europene. Motivul: pagubele sunt suportate din bugetul national. Seful Departamentului de Lupta Antifrauda, Claudiu Dumitrescu (42 de ani), arata ca in cazul accesarilor fondurilor europene sunt reguli foarte stricte de utilizare si de control. Chiar si asa, romanii au incercat fraudarea banilor europeni. "Am avut 152 de note de control. Cele mai multe sunt suspiciunile de frauda, 96 au fost transmise la DNA!", sustine Claudiu Dumitrescu. Evenimentul Zilei: Ce valoare au proiectele verificate de DLAF anul trecut? In cate cazuri au fost probleme? Claudiu Dumitrescu: Am verificat proiecte in valoare de 679 de milioane de euro. Foarte mult. Am gasit probleme ce au generat un impactul financiar negativ de 80 de milioane de euro. Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Crin Antonescu: "Unde este problema cu Justitia? A impus USL vreun procuror?" Liderul liberal Crin Antonescu sustine ca presedintele Romaniei sa aiba doar atributii de reprezentare si de coordonare a politicii externe si de securitate. Intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul", Crin Antonescu isi face cunoscute opiniile despre viitoarea constitutie si explica de ce Romania ar trebui sa aiba o politica extrena bazata pe demnitatea nationala, care nu inseamna izolare, ci urmarirea interesului national. Liderul liberal nu este un adversar al exploatarii resurselor de aur si gaz de sist daca raportul riscuri, beneficii arata ca aceasta ar fi o oportunitate. Ce fel de republica ar trebui sa avem, parlamentara, semi-prezidentiala, prezidentiala? Cred ca daca e sa calificam republica, cu un singur cuvant dintre acestea, acela este "parlamentara". Chiar daca nu va fi o republica parlamentara in sensul clasic european in care presedintele nu este ales de cetateni, ci de parlament, si are doar atributii simbolice, e totusi o republica in care centrul de greutate al deciziei politice, in ultima instanta, trebuie sa fie Parlamentul. Integral in Adevarul.

Florian Coldea: Romania este amenintata de atacuri cibernetice ca orice alt stat NATO. Romania a fost, in ultima vreme, tinta unor atacuri cibernetice serioase, inclusiv din partea unor alte state, dupa cum au recunoscut chiar oficiali ai Serviciului Roman de Informatii. Prim-adjunctul Directorului SRI, General-maior Florina Coldea, explica intr-un interviu pentru Q Magazine ca Romania este la fel de amenintata de astfel de atacuri ca orice alt stat membru al NATO. Avand in vedere numarul tot mai mare de atacuri cibernetice - si pericolul tot mai mare pe care il reprezinta acestea, Romania are o Strategie de Securitate Cibernetica. "Faptul ca activitatile guvernamentale si comerciale se desfasoara tot mai mult prin intermediul Internetului a oferit agresorilor cibernetici noi oportunitati de materializare a intentiilor lor, potentate de o dependenta din ce in ce mai crescuta de sistemele de comunicatii si informatii produse de o piata internationala si globalizata, care au adus cu sine vulnerabilitatile si riscurile lor," spune Coldea, informeaza Romania Libera.

DW: Ungaria, Romania, si noua Europa. "Scrisoarea celor 4" nu vizeaza doar democratia in Romania. In ciuda alertei internationale iscate de masurile puterii de la Budapesta, in Ungaria statul de drept a continuat luni sa fie supus unei aprige lovituri. Sambata protestasera la Budapesta mii de persoane, scandand, "Constitutia nu e jucarie". Manifestatiile impotriva celei de-a patra amendari a Legii Fundamentale, la care, cu majoritatea sa parlamentara zdrobitoare, guvernul premierului Viktor Orban anuntase ca va proceda luni, au fost reluate la inceputul acestei saptamani. Modificarile operate in textul legii fundamentale restrang, in opinia multor experti europeni, libertatile individuale si capacitatea Curtii Constitutionale de a bloca incalcarile drepturilor cetatenesti. Ele pot fi, ca atare, cotate drept antidemocratice in ciuda adoptarii lor in parlament, cu majoritatea de doua treimi de care dispune formatiunea guvernamentala de dreapta, FIDESZ, scrie Deutsche Welle.

Din inchisoare, Nicolae Popa declara: "Nu am fost judecat, nu am fost lasat sa ma apar!" Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, a fost condamnat, in 2007, de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de inchisoare in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizie ce a ramas definitiva in 2009, prin sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De asemenea, el a primit 12 ani de inchisoare in dosarul FNA. Nicolae Popa a fost adus in Romania pe 22 aprilie 2011, el fiind transportat de la Jakarta (Indonezia), cu o aeronava privata ce a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Fostul director Gelsor a fost arestat pe 2 decembrie 2009 de autoritatile indoneziene. Nicolae Popa plecase din Romania din 2000, anul prabusirii FNI. El a fost dat in urmarire prin Interpol in 2002, in baza mandatului international de arestare emis de Romania. In urma solicitarii formulate de MAKE, presedintele - director general al grupului de presa BURSA -, pentru un interviu, domnul Nicolae Popa ne-a transmis urmatoarea scrisoare, pe care o relatam mai jos. Citeste mai departe in Bursa.ro.

Sef peste cantinele saracilor, devenit milionar in euro, a fost numit ilegal sef la Metrorex. Directorul Metrorex, Aurel Radu, isi tine CV-ul la secret. Nu are experienta necesara pentru functia pe care o ocupa, iar numirea sa a fost ilegala. A fost sef peste cantinele saracilor, a devenit milionar in euro si se relaxeaza in Alpii francezi. EVZ a aflat de ce seful Metroului, cel care se relaxeaza intr-una din cele mai scumpe statiuni de schi din Alpii francezi, Courchevel, in timp ce lucrarile la cel mai asteptat tronson sunt blocate, isi tine CV-ul la secret. Aurel Radu (52 de ani) nu are experienta in domeniul transporturilor, nici ca inginer si nici ca angajat al Metrorex, conditii pe care orice director general trebuie sa le indeplineasca. EVZ va prezinta, in exclusivitate, cat de pregatit este directorul general pentru a conduce Metrorexul si cat de legala a fost facuta numirea lui in fruntea institutiei.

Baile care l-au adus in Transilvania pe imparatul Austriei, surpate sub greutatea nepasarii. Un potential balnear trecut complet cu vederea de autoritati - si parca si de localnici - zace sub pamantul unui mic sat din Salaj. Vorbim de Zalnoc, un sat cu cateva sute de suflete aflat la marginea judetului si care, cu mai bine de o suta de ani in urma, ar fi fost vizitat, dupa cum rememoreaza localnicii din povestile bunicilor, de insusi imparatul Austriei, Franz Josef. Zalnocul nu a fost niciodata o asezare foarte mare, insa au fost vremuri cand aici veneau, anual, mii de oamenii, unii de la mare ori chiar foarte mare departare. Erau atrasi aici de apa cu proprietati curative descoperita, intamplator, de o femeie din sat. Potrivit unui manuscris gasit la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, femeia, pe numele ei Gafia Dohan, era proprietara terenului sub care a fost gasita apa binefacatoare, informeaza Adevarul.

Ministrul Dan Sova, acuzat de incompatibilitate. Reprezentantii Ligii Intreprinzatorului Roman au depus o sesizare la Agentia Nationala de Integritate, care il vizeaza pe ministrul PSD al Marilor Proiecte, Dan Sova. Presedintele Ligii, Adrian Coroian, cere inspectorilor de integritate sa verifice daca exista o situatie de incompatibilitate generata de faptul ca ministrul Dan Sova gestioneaza situatia Autostrazii Transilvania, care a fost inceputa de compania americana Bechtel, in timp ce mama sa vitrega, Ana Diculescu Sova, este avocatul constructorului american. Potrivit lui Adrian Coroian, "exista cel putin o incompatibilitate morala in aceasta situatie. Le solicitam public inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate sa verifice si sa ne comunice faptul daca exista si o incompatibilitate juridica in acest caz". Demersul reprezentantului Ligii Intreprinzatorului Roman a pornit dupa ce avocatul Ana Diculescu Sova a foost angajata de compania Bechtel sa ii reprezinte interesele. Ana Diculescu Sova, mama victrega a ministrului Dan Sova, pledeaza intr-un proces in care Bechtel se judeca cu firma clujeana Pulp Fiction, scrie Romania Libera.