Reteaua spagarilor din Tribunal. Metodele prin care judecatorii "ii fac scapati" pe infractori. Cazul judecatoarelor corupte de la Tribunalul Bucuresti a dinamitat Justitia. Magistrati si grefieri s-au folosit de sistemul informatic din instante si distribuiau dosarele dupa propriul interes. Arestarea judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu, acuzate de coruptie, dezvaluie modul in care dosarele ajungeau la un complet aranjat. Repartizarea aleatorie a cauzelor, facuta la intamplare de sistemul informatic ECRIS, era fraudata de grefierul Sorin Vasilescu. El este acuzat ca a primit 5.000 de euro pentru a repartiza dosarul lui Dinel Staicu la judecatorii preferati, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Pro-occidentalism si recurs la autoritate. Dezbaterile despre anti-europenism sau anti-occidentalism au ajuns sa ia in Romania o amploare stranie care pretinde o seama intreaga de clarificari si temperari. A fost initiata in presa romaneasca o dezbatere care in ciuda faptului ca nu antreneaza neaparat audiente largi se gaseste in inima problematicii actuale. Exista in Romania un curent anti-european si anti-occidental si, daca exista, cine il reprezinta?, scrie Deutsche Welle.

Presedintele fermierilor clujeni despre scandalul aflatoxinei: "Noi am creat un scandal artificial. In America doza acceptata la aflatoxina este de 10 ori mai mare". Calin Fagaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Bovine din judetul Cluj, a afirmat luni, in cadrul unei conferinte convocate de prefect, ca scandalurile in care a fost implicata Romania in ultima perioada sunt doar bombe de presa in defavoarea producatorilor romani, pentru a elimina competitia. "Sunt doua aspecte pentru aceste scandaluri privind alimentele si produsele lactate. Primul se refera la faptul ca prin aceste scandaluri s-a generat un razboi economic astfel incat sa vanda neamtul, olandezul si ceilalti. Al doilea aspect, si o spun cu voce tare, si mi-o asum, exista un program de colonizare a Romaniei cu fermieri din alta parte", a declarat Calin Fagaciu, potrivit Adevarul.

Revolta bijutierilor impotriva statului. Un proiect de act normativ prevede ca Protectia Consumatorului sa marcheze toate produsele din metale pretioase. Implicarea statului in marcarea bijuteriilor si obiectelor din metale pretioase starneste reactia vehementa a patronatului din acest domeniu, care acuza intoarcerea la practici monopoliste. Pe de alta parte, autoritatile sustin ca normele europene impun un control strict al statului, la care se adauga protejarea clientilor impotriva falsurilor, scrie Romania libera.

Radu Stroe modifica examenul pentru permis auto. De cati politisti e nevoie sa ii dea carnet unui motociclist. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, propune modificarea procedurii de examinare pentru obtinerea permisului de conducere auto sau moto. Printre schimbari se numara valabilitatea promovarii probei teoretice timp de un an, chiar daca cei examinati pica proba pe traseu, dar si inasprirea examenului pentru motociclisti, unde va fi nevoie de 3 persoane si o masina pentru a supraveghea candidatul pe traseu. Viitorul motociclist va trebui sa fie insotit pe motocicleta de examen de un instructor al scolii de soferi, cu care va comunica prin casca, in timpuul examenului. Alaturi de motocicleta se va deplasa un autoturism in care se va afla politistul examinator. Masina va fi condusa de un alt instructor al scolii de soferi, scrie Gandul.

20 de cercetatori romani incearca sa dezlege un mister vechi de 5.000 de ani, ascuns intr-un ghetar. Bacteriile si micro-organismele depuse pe bucatile de gheata ar fi putut supravietui, cred ei, si astfel specialistii vor putea dovedi ca si in alte parti din Univers ar putea sa existe viata. Descoperirea lor ar putea revolutiona lumea stiintifica. Timp de cinci zile, echipa de speologi, bacteorologi si climatologi, a coborat pana la 20 de metri adancime in inima Ghetarului . Au ales bucati de gheata vechi de 400, 900 sau chiar 3000 de ani si au forat, pentru prelevarea de probe, scrie stirileprotv.ro.

Manualul "Istoria Secuilor", pritocit la Budapesta. Presedintele CJ Harghita: "Cartea va fi un bestseller". Unul dintre autorii manualului de "Istorie a Secuilor", din care copiii claselor a VI-a si a VII-a invata ca romanii le-au fost slugi secuilor, este membru al Academiei din Ungaria. Istoricul Pal-Antal Sandor respinge criticile aduse cartii de istoricii romani, dar admite ca aceasta poate fi imbunatatit. In plus, Sandor a declarat pentru "Adevarul" ca inclusiv strabunicul sau a fost inchis in lagarul creat de armata romana. Si istoricul maghiar Hermann Gusztav Mihaly, cel care a coordonat redactarea lucrarii, spune ca manualul a fost gandit, in prima faza, ca un compendiu, care sa poata fi folosit si ca "indrumator" pentru elevi. El a declarat ca este normala critica adusa de istoricii romani, pentru ca "obiectivitatea absoluta nu poate fi atinsa", scrie Adevarul.

DW: Razboi electronic cu viata privata. Numarul asigurarii sociale, agenda telefonica, extrase de cont: o pagina de internet din SUA a publicat informatii private ale unor personalitati publice. Prima Doamna a Statelor Unite se imbraca de la Banana Republic. Asa indica, cel putin, extrasele de cont dupa cartile de credit ale lui Michelle Obama, publicate pe site-ul exposed.su. Nu doar sotia sefului Casei Albe a avut astfel de surprize. Pagina de web s-a ocupat de o serie intreaga de personalitati publice: vicepresedintele Joe Biden, ministrul Justitiei Eric Holder, fosta sefa a diplomatiei de la Washington, Hillary Clinton, excentrica Paris Hilton sau hip-hop-erul Jay-Z sau vedeta pop Britney Spears, scrie Deutsche Welle.

Una dintre bisericile construite de Stefan cel Mare se darama. Una dintre bisericile construite de Stefan cel Mare se darama. Este vorba de Manastirea Tazlau, care are nevoie de cateva sute de mii de euro pentru reabilitare si restaurare. Ea face parte din lista celor mai importante monumente de patrimoniu. Conducerea Directiei de Cultura si Patrimoniu din Neamt sustine ca a facut numeroase demersuri pentru salvarea ansamblului, insa singurii bani alocati in ultimii zece ani au fost pentru proiectul de conservare. Pentru a reabilita biserica, este nevoie de cateva sute de mii de euro, scrie Realitatea.net, citata de Romania libera.