Presa internationala despre decizia Ciprului de respingere a planului de salvare: Cipru se indreapta spre abisul financiar / Peer Steinbruck: "O greseala flagranta a Angelei Merkel"
Votul in legislatura mica din Cipru a fost un neasteptat pas inapoi pentru blocul celor 17 state din zona euro, dupa ce parlamentarii din Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Italia au acceptat toate masurile de austeritate in ultimii trei ani pentru a-si asigura ajutorul european, scrie Reuters.
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a convocat o intalnire de urgenta cu liderii partidelor politice in dimineata zilei de miercuri pentru a discuta calea de urmat, dupa respingerea planului de salvare. Anterior, presedintele solicitase tuturor partidelor sa sprijine salvarea, considerand ca Cipru va intra in faliment daca intelegerea nu merge mai departe. Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem, a subliniat ca nici o alta tara din zona euro nu ar putea fi obligata sa impuna taxa pe depozitele bancare, anunta BBC.
Peer Steinbruck, rivalul social-democrat al Angelei Merkel la alegerile din toamna, a denuntat marti responsabilitatea cancelarului german in respingerea planului de salvare de catre Cipru, invocand "o greseala flagranta". "Respingerea planului european de salvare de catre Parlamentul cipriot arata ca acest proiect, negociat cu contributia ministrului de finante Wolfgang Schauble si aprobat de cancelarul Angela Merkel, nu a reusit", a declarat Steinbruck, informeaza AFP.
Cipru se indreapta spre abisul financiar. Sistemul financiar se va prabusi in curand, iar daca guvernul incearca salvarea se va ajunge la faliment national. Pentru a preveni acest lucru, Cipru trebuie sa prezinte rapid un plan alternativ, relateaza Bild.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Nemtii n-ar mai fi fortati sa dea banii lor pe mana unor indivizi care de zeci de ani consuma mult mai mult decat produc.
Cipriotii nu s-ar mai vaita ca in schimbul banilor care i-ar salva sunt nevoiti sa implementeze recomandarile altora.
Unii oameni nu invata daca nu-si mai si rup gatul din cand in cand iar acesta este cazul grecilor.
Islanda a fost lovită extrem de puternic de criză în 2008. Ţara a răspuns paşnic unei probleme extrem de dure , iar nivelul de revoltă a fost scăzut. În schimb, islandezii au forţat guvernul şi industriile financiare responsabile de criză să răspundă, lăsând băncile să dea faliment şi trimiţând politicienii în instanţă. Islanda şi-a ajutat cetăţenii forţând băncile să ierte 13% din datoriile pentru creditele ipotecare. Chiar dacă viaţa este încă grea pentru islandezi, şomajul s-a stabilizat la un rezonabil 6,1% la sfârşitul anului trecut. Economia pare să meargă bine, cu o creştere de 2,4% la sfârşitul anului trecut.
Unii reusesc sa se repuna pe picioare, de altii se aleg praful.
Ciprul e in UE, dar ponderea sa in economia Eurozone nu este una notabila.
Comparativ, in US au fost destule orasele (cu populatii pe la 200-300k) care au dat faliment. Cursul de schimb a fost cam de fiecare data impactat dar proportia a fost una foarte redusa, iar stabilizarea a aparut foarte rapid (dictata de piete si fara interventia FED).
- mulţi ciprioţi regretă perioada "lirei" - lirei cipriote, moneda naţională ante-euro. Cursul care-l reţin eu era de aprox 1.65 euro pt 1 liră. Regretă acea perioadă prin prisma puterii de cumpărare, mai puternică "atunci" decât "acum".
- sunt foarte solidari între ei şi incredibil de familişti. Ca să dau un exemplu, în absolut fiecare weekend se strîng trei generaţii - bunici, părinţi, nepoţi - spre a petrece împreună. Casele le sunt împodobite cu tablouri de familie de pînă prin sec XIX. Îţi explică vizibil încîntaţi cine e şi ce-a făcut fiecare străbunic, bunic, nepot din tabloul respectiv.
- sunt xenofobi. Nu-i resping pe străini, dar "păstrează distanţa". În topul antipatiilor: negrii, ruşii, englezii, israelienii. Nici noi, românii, nu stăm foarte bine în graţiile lor.
- sunt foarte legaţi sufleteşte de Grecia - când e ziua naţională a Ciprului, oameni obişnuiţi arborează ambele steaguri; când e cea a Greciei, idem.
- ortodocşi, mult mai numeroşi, ca proporţie, decât noi.
- nu cred c-ar regreta plecarea firmelor străine şi-a străinilor rezidenţi de pe insulă: sursa lor principală de venit, înainte de UE şi euro, a fost turismul - şi da, ştiu să-şi păstreze tradiţiile şi locurile incredibil de bine.
în urmă cu vreo două luni, am chemat la interviu - eu şi un coleg german - un cipriot. Toţi trei, oameni în toată firea, peste 30 de ani. Eh, când la sfârşit l-am anunţat pe cipriot că-l "luăm", tipul s-a emoţionat într-un asemenea hal c-a-nceput să plângă. Dacă ăsta e comportament de "mai bun decât orice altă naţie"... scuză-mă. Din experienţa mea personală, românii sunt mult mai cu nasul pe sus - aka cheţi - decât ciprioţii.
Dar ce a fost, a fost.
Cred ca acum Germania si-a prejudiciat imaginea, Angela M. este atacata politic, iar Rusia isi freaca mainile de bucurie. La pariu as merge pe Rusia.
http://www.1tv.ru/news/world/228804
Nu vreti sa observati ca se creeaza o antanta a Nordului impotriva Sudului (noi suntem inclusi in zona sudului)?? Este chiar ata de greu sa citim printre randuri??
Rusia va salva Ciprul, ii va ajuta sa se recapitalizeze si va da cu flit EU. Ciprului nu i-a fost rau cu Lira Cipriota, si cred ca este timpul pentru "fiecare cu traba lui" iar UE sa fie pentru cine doreste.
Eu personal nu sunt "FAN UE'. Pentru Romania este mai bine sa se dezvolte in cadrul statusului actual, se se destepte social, sa-si adopte legi clare nu de dragul UE ci pentru propriul interes, sa investeasca masiv in productia de mancare (agricultura) si sa lase jocul asta de-a baba oarba cu UE caci este total daunator.
Va fi mult mai bine pentru noi cu un RON apreciat corespunzator decat cu un EURO de culoarea rahatului.
La tine in bucatarie n-ai decat s-o faci tampita pe Daciana, de cate ori vrei! Chiar si de fata cu socrul tau, daca-ti da mâna.....