Tunul RADET. Oprescu privatizeaza caldura! Noii membri ai Consiliului de Administratie al RADET vor fi alesi azi. Pe lista sunt favoritii primarului general, dar si directori ai Regiei anchetati ca ar fi atribuit ilegal contracte. Urmatorul pas va fi privatizarea serviciului de distribuire a caldurii. Soarta institutiei care distribuie caldura in 600.000 de apartamente din Capitala se decide zilele acestea. In timp ce la Guvern se pun la punct ultimele detalii privind transformarea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) intr-o societatea comerciala, prin unirea cu ELCEN, alesii generali vor vota astazi noul Consiliu de Administratie al Regiei. Pe lista sunt si doi actuali directori ai Regiei care sunt anchetati pentru atribuirea ilegala a unor contracte: Ion Voicu, directorul general, si Nicolae Nicolaescu-seful Directiei tehnice. Totodata, un membru CA actual, Valentin Timnea, este si el pe lista. "In conditiile in care este in derulare o ancheta, atat cei doi directori cat si membrul CA nu au ce cauta pe lista noilor membri", este de parere consilierul general al Capitalei, Mircea Raicu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Interviu cu deputatul condamnat penal, bacalaureat la 40 de ani: "E rau sa fii prost, dar sa inveti nu e rusine". Dumitru-Verginel Gireada ar fi vrut sa ramana primar in comuna lui natala. Dar, fiindca instanta l-a condamnat pentru coruptie in primarie, n-a mai putut candida. A putut candida insa la un loc in Parlament si acum e deputat. Romania are 588 de parlamentari. Pe multi ii stiti din mandatele precedente, pe altii i-ati vazut la televizor sau prin ziare, dar mai raman unii - inca foarte multi - despre care nu stie nimeni aproape nimic. Parlamentari excentrici, veniti de nicaieri, si ajunsi in legislativ cu cateva mii de voturi. Ei au fost pe ordinea de zi a mass-media cateva zile, dupa castigarea mandatelor, apoi lumea i-a uitat. Intre timp si-au ocupat locurile in Parlament, au fost distribuiti in comisii si strunesc tara, din Casa Poporului, anuntaAdevarul.

Videanu a inventat asistatul social cu locuinta de 200.000 de euro si parcare de 10.000 de euro. Cel mai dificil nu este sa construiesti, ci sa vinzi apartamente de lux. Dar daca iti sare in ajutor primaria si cumpara toate locuintele? Doua blocuri noi au fost ridicate de firma Glina SA, controlata de omul de afaceri Hassan Murad, pe soseaua Bucuresti- Targoviste, in apropiere de Centura Capitalei. Pe baza pliantelor s-au vandut, la liber, 20 de apartamente din cele 163 finalizate in 2006. Pretul pe care l-a platit un cumparator pentru un apartament de doua camere in suprafata de 79 de metri patrati a fost de 120.000 de euro. Ca in multe alte cazuri, desi a promis ca va finaliza in zona o gradinita, locuri de joaca si o piscina acest lucru nu s-a mai intamplat. In schimb, proprietarul a construit, ulterior, un hotel care i-a lasat fara priveliste pe cei 20 de locuitori de buna-credinta, informeazaRomania Libera.

DW: PDL si resuscitarea democratiei romanesti. Ce se va intampla cu aripa Udrea, gruparea consistenta ce-a pierdut la Conventia PDL? Va ingrosa randurile unui viitor partid de centru sau de dreapta. Caci PDL a murit. Iar PNL nu mai e de mult de centru-dreapta. Democratia, ce-i drept, mai traieste. Dar se resimte grav si ea. Era oare normal sa se nadajduiasca intr-o victorie a democratiei in PDL, intr-o epoca in care democratia bate in retragere si in Romania si peste tot in lume? Realistii au stiut din capul locului ca reformistii Monicai Macovei, singurii care ar fi trebuit, in mod normal, sa se impuna lesne, daca PDL ar fi fost un partid de dreapta democratic si modern, n-au avut nici cea mai vaga sansa. Stiind acest lucru, unii observatori recomandasera o antanta Udrea-Macovei, in ideea ca, unindu-se, doamnele ar avea o sansa sa reuseasca sa smulga din agonie PDL. Un partid care, desi nascocit in pacatul originar fesenist, a intrupat multa vreme toate sperantele romanilor cu optiuni democratice si anticomuniste, dornici sa vada Romania transformata intr-un stat de drept modern, de tip occidental, scrieDeutsche Welle.

Povestea Casei Poporului. Bulevardul Victoria Socialismului este inventia lui Carol al II-lea! Visul de sistematizare a centrului Bucurestiului are ca punct de plecare ziua de luni, 22 Martie 1977. Atunci cand recladirea Bucurestiului si sistematizarea comunelor suburbane au devenit prioritati si sarcini de partid. In cuvantarea tinuta cu acel prilej, Ceausescu a aratat ca, "pornind de la faptul ca unele edificii importante au fost distruse sau grav avariate de cutremur, iar alte cladiri foarte vechi s-au dovedit a avea rezistenta scazuta si nu mai pot fi refacute, trebuie sa se treaca rapid la reconstruirea unor zone importante ale Bucurestiului precum si la accelerarea activitatii generale de sistematizare si dezvoltare a Capitalei patriei noastre", anuntaEVZ.

Faptele care dovedesc ca Pacepa ar fi fost agent KGB. Istoricul Larry Watts sustine in noua sa carte, ce va fi lansata in aprilie, ca actiunile lui Ion Mihai Pacepa in America au avut rezultatele unei veritabile dezinformari sovietice. "Am lucrat 27 de ani pentru KGB" este una dintre declaratiile fostului sef al spionajului romanesc pe care Watts o leaga direct de contactul acestuia cu serviciul de spionaj al Uniunii Sovietice. Insa, un fapt mai important decat apartenenta lui Pacepa la structurile KGB, spune Watts, este faptul ca prezentarea facuta de acesta politicii internationale si de securitate a Romaniei se potriveste perfect intoxicarii lansate de Moscova, ce avea ca scop deteriorarea relatiilor romano-americane si compromiterea relatiei Romaniei cu toti partenerii sai occidentali. Integral inAdevarul.

Un milion de hectare din cele mai bune soluri ale tarii, echivalentul a trei judete, sunt detinute deja de straini. Mai au strainii vreun interes sa cumpere terenuri agricole in Romania? Din 1 ianuarie 2014, Romania este obligata prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana, sa renunte la interdictia impusa strainilor-atat europeni cat si din alte tari- de a cumpara terenuri agricole. Ultimii trei ministri ai Agriculturii explica pentru RL ce impact va avea asupra economiei aceasta masura. Peste 9 luni strainii vor putea cumpara "pe persoana fizica" terenuri agricole in Romania. Vor da navala si ne vor cumpara tara bucata cu bucata? Ce masuri pot (sau puteau) lua autoritatile ca sa tempereze acest apetit, scrieRomania Libera.