Ultima misiune a Monei Pivniceru: Vrea sa afle secretele murdare ale magistratilor. Dosarele compromitatoare ale magistratilor din arhiva serviciului secret SIPA ar putea fi scoase la lumina printr-o initiativa a Monei Pivniceru. Fostul serviciu secret al Justitiei, arhicunoscut ca Serviciul Independent de Anticoruptie (SIPA), care a activat din plin in vremea mandatului Rodicai Stanoiu, este pe cale de a deveni instrument de presiune si santaj asupra magistratilor. Tentativa se leaga de numele Monei Pivniceru. In ultima zi in fruntea institutiei, ministrul a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern care sa dea acces la documentele cu secretele magistratilor. Informatii compromitatoare s-ar putea scurge din aceasta arhiva chiar in perioada in care se discuta despre numirea unor magistrati in functii cheie din sistem: sefi de parchete sau instante. In 2004, SIPA s-a tranformat in Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA), scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Scandalul fraudarii voturilor la Conventia PDL: declaratii despre cum s-au contabilizat voturile nule la Vasile Blaga. Voturile nule au fost trecute in dreptul candidatilor, la cel putin una dintre mesele la care s-au numarat voturile la Conventia Nationala a PDL. Liderul PDL Iasi, Gabriel Surdu, i-a trimis pe iesenii din comisiile de numarare a voturilor de la Conventia PDL sa dea declaratie autentificata la un notar ca alegerile s-au desfasurat correct. Un om care a reprezentat-o pe Monica Macovei, Eugen Oprisa, a mers si a declarat la notariat ca sefii din comisia de numarare i-au pus sa repartizeze candidatilor voturile nule. Astfel, Blaga primeste mai multe din voturile nule decat Udrea si diferenta dintre cei doi se micsoreaza. La masa respectiva s-au validat noua voturi nule si trebuie mentionat ca la Congresul PDL au fost 15 mese de numarare a voturilor, scrie Adevarul.

Harta salariilor din 2013. Cati bani vor castiga lunar romanii din fiecare judet. Salariul mediu net lunar pe care il vor obtine angajatii din Romania in 2013 va fi de 1.615 lei, in crestere cu 103 lei fata de anul trecut, cand el ajungea la 1.512 lei, potrivit estimarilor reprezentantilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), prezentate in "Proiectia principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in anul 2016". Cea mai mare crestere a salariului mediu net lunar se va inregistra in Bucuresti, ea urmand sa fie de aproape 150 de lei. Astfel, anul acesta bucurestenii vor castiga lunar, in medie, suma de 2.365 de lei, in conditiile in care in 2012 ei obtineau lunar suma de 2.218 lei. Procentual insa, cele mai mari majorari ale salariului mediu net lunar se vor inregistra, conform estimarilor CNP, in cazul judetelor Neamt si Teleorman, de 8,97%, respectiv de 8%. In ciuda acestor majorari, salariile locuitorilor acestor judete vor ramane sub media nationala, scrie Gandul.

Uriasa miza a portului Constanta. Presedintele Traian Basescu, Victor Ponta, Radu Mazare si Relu Fenechiu s-au duelat in declaratii, in ultimele 48 de ore, privitor la trecerea sau nu a Portului Constanta la primarie. Razboiul tradeaza miza mare a acestui obiectiv. Trecerea portului Constanta la administratia locala este "cea mai mare greseala", a spus public presedintele Traian Basescu. "Mi-e greu sa vad ca unul care sta mai mult cu domnisoare dezbracate prin Mamaia, se imbraca in tot felul de armuri, cand o face pe papuasul, cand pe apasul, mi-e foarte greu sa-l vad discutand cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de munitie, de trupe. Mi-e greu sa-l vad discutand cu Exxon, daca le spune sa il caute la Bamboo in discoteca", a afirmat Basescu. Parerea PNL a fost exprimata direct de Fenechiu. "Mazare a venit sa avem o discutie barbateasca si oficiala despre Portul Constanta. I-am spus ca parerea mea este ca Portul Constanta, fiind de importanta strategica, trebuie sa ramana in coordonarea Ministerului Transporturilor, si asta e parerea mea. Decizia e importanta, poate sa fie doar la Parlamentul Romaniei, printr-o lege¬, a spus ministrul Transporturilor joi, la putin timp dupa ce Mazare afirmase ca Fenechiu nu stie nimic despre porturi, pentru ca "e moldovean si in Moldova nu sunt porturi", relateaza Romania libera.

Unde este Catalin Voicu, sforarul Justitiei, condamnat la 5 ani de puscarie. La ultimul termen a ametit! In sectiile Spitalului Floreasca nu este internat niciun pacient cu numele de Catalin Voicu. Fostului senator i s-a facut rau, luni, exact cand urma sa fie audiat de Inalta Curte. on Cazacu, avocatul sforarului Justitiei, condamnat la cinci ani de inchisoare, a declarat reporterilor "Evenimentul zilei" ca, miercuri, Catalin Voicu a fost scos de la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Floreasca si "dat pe salon". Bizar, insa, Catalin Voicu este de negasit in intreg spitalul. Doctorul Daniela Bartos, seful sectiei Medicala, ne-a spus ca "din ce stiu eu, acesta a fost dus la unitatea de cardiologie din spital. Nu a fost pacientul meu". Numai ca personalul medical de la sectiile de Terapie Intensiva, Chirurgie Cardiovasculara si Cardiologie ne-a declarat cand am intrebat daca au un pacient pe nume de Catalin Voicu: "Nu avem niciun bolnav cu acest nume internat in sectie si nici nu am avut in ultimele zile", scrie EVZ.

Mizeria si suferintele romilor - a cui e vina? In dezbaterile despre imigratia masiva a romilor din Romania si Bulgaria in mari orase germane, dar si in alte metropole europene, a survenit o bresa. In 1992, cind Ion Cioaba si-a comandat o coroana de aur, lasindu-se uns de tiganii caldarari drept rege, cerind apoi guvernului german 20 de tone de aur sau 3,5 miliarde de marci drept despagubire pentru genocidul comis de nazisti impotriva etniei sale, amenintind ca in caz contrar va trimite peste un milion de supusi ca azilanti in Germania, Rolf Bauerdick ar mai fi putut zimbi. Acum, cind relateaza intimplarea, la inceputul unui amplu articol publicat in ziarul DIE WELT, lui Bauerdick, care este si autorul recent aparutului volum intitulat "Tiganii. Intilnire cu un popor neiubit", nu-i prea vine a suride, chiar daca, dupa stiinta sa, guvernul german nu a achitat suma ceruta de Cioaba, dar nici cei peste un milion de romi nu au ajuns inca in Germania, dar, daca vor ajunge, nici nu ar mai trebui sa ceara azil. Romania este membra a Uniunii Europene, scrie Deutsche Welle.

...vine vanat ucigas, si tine-n mana dreapta cutitas. Se spune ca un taran era pastor la oi si, vazand la camp o femeie care avea in pantece, si-a zis: voiesc sa vad cum sta pruncul in pantecele ei. Si despicand-o, a vazut pruncul. Intamplarea asta mi s-a intiparit adanc in minte cand am citit-o prima oara. Se gaseste in Patericul egiptean, la numele avvei Apollo. Cruzimea povestii, de o modernitate surprinzatoare, pare putin nelalocul ei intre pildele vechi. Mi-am amintit de ea vazand mica inflamatie pe tema expozitiei The Human Body de la Muzeul Antipa. In mod cert, sa vezi ce e inauntru reprezinta poate una din cele mai vechi curiozitati ale omului. E curiozitatea copilului care desface straturile de ambalaj colorat pentru a gasi surpriza frumoasa si bine ascunsa. Despicam tesuturile si fasiile de carne, cu dorinta secreta de a afla mai multe despre noi. Cum suntem alcatuiti? , se intreaba Ileana Achim pe LaPunkt.ro

Povestea omului care a invins sistemul bolnav al asigurarilor de sanatate. "Cand am avut nevoie de ajutorul statului mi s-au inchis toate usile in nas!". Avocatul timisorean Florin Kovacs a castigat in instanta dreptul de a nu achita o datorie de 20.000 de euro catre bugetul de stat al asigurarilor de sanatate. Judecatorii au motivat ca nimeni nu poate fi asigurat fara voia lui sau sa fie obligat sa incheie un contract cu Casa de Asigurari. Florin Kovacs (39 de ani) este unul dintre cei peste 400 de avocati timiseni care au refuzat, in ultimii zece ani, sa plateasca statului roman asigurarile de sanatate si primul care a castigat in instanta dreptul de a nu le achita. Concret, in 2008, statul roman i-a pus poprire pe conturi pentru datoria de aproximativ 20.000 de euro pe care o acumulase catre bugetul asigurarilor de sanatate. Atunci a inceput razboiul avocatului cu statul roman, scrie Adevarul.

Cei 13 martiri din Sfatul Tarii. Unii dintre membrii Parlamentului Basarabiei independente au platit cu viata curajul de a se desprinde de Rusia si de a se uni cu Romania. RL prezinta, in doua episoade, biografiile pe scurt ale acestora. Unul dintre cele mai importante momente din istoria Romaniei s-a petrecut acum 95 de ani, cand liderii basarabeni, intruniti in Sfatul Tarii, au decis, la 27 martie, sa se uneasca cu Romania. Decizia lor a fost una de o importanta extraordinara. La acea vreme, Romania era un stat infrant de Puterile Centrale, nevoit sa negocieze o pace separata, dupa colapsul suferit de Rusia. Capitala tarii, Bucuresti, era ocupata de trupele germane si austro-ungare, la fel ca si Oltenia, Muntenia si Dobrogea. Sub controlul autoritatilor romane, refugiate la Iasi in frunte cu Regele Ferdinand I cel Loial si cu Regina Maria, mai ramasese doar Moldova, scrie Romania libera.