Comertul cu arme, un alt mister din viata ministrului Sanatatii. In timp ce ministrul Eugen Nicolaescu primeste cadouri "personale" de la clinici particulare, sistemul sanitar se duce in jos. De astazi, oricine se va interna va trebui sa scoata din buzunar o coplata de pana la 10 lei, si asta pe langa plicul cu spaga si fara a beneficia de conditii mai bune. Nici managerii de spitale nu scapa. In loc sa le finanteze pe masura, seful de la Sanatate ii anunta pe directori ca daca acumuleaza datorii timp de trei luni consecutiv, isi fac bagajele. Vremuri grele vin si pentru angajatii din directiile de sanatate publica si casele judetene de asigurari, care vor fi restructurate. In tot acest timp, ministrul se ratoieste cu presa, trimite drepturi la replica ironice si refuza sa raspunda la intrebarile legitime ale opiniei publice privind sponsorizarea ciudata pe care a primit-o. Nu e singurul lucru pe care actualul ministru al Sanatatii il ascunde. Sunt multe alte lucruri dubioase in biografia sa, pentru care si astazi refuza sa dea explicatii, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum scapi de plata amenzii pentru lipsa rovinietei. Mai mult de jumatate din deciziile luate de instantele din Romania in 2012 in cazul contestatiilor depuse impotriva unor amenzi pentru neplata rovinietei au fost favorabile soferilor. Procentul ar fi fost mult mai mare daca judecatorii ar aplica unitar legislatia in domeniu. RL va arata care sunt cele doua mari puncte slabe ale acestor sanctiuni. Informatiile oficiale ale Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR) arata ca, anul trecut, aceasta a aplicat 451.693 de amenzi, in valoare totala de 230 milioane lei. Dintre acestea, 60.000 au fost contestate in instante. Pana acum, s-au pronuntat 10.223 de sentinte prin care s-au anulat 4.161 amenzi contraventionale, iar alte 1.254 au fost transformate in avertismente. "Exista un numar de inca aproximativ 15.000 de sentinte care, din cauza lipsei de personal si a supraaglomerarii, nu au putut fi inregistrate in sistem", spune CNADNR, anuntaRomania Libera.

Un arhitect brasovean a adus in Romania casa de 1.000 de euro. Locuinta din baloti de baie este ecologica, rezistenta la furtuni si cutremure si poate fi construita in cinci saptamani. Obiceiul construirii caselor din paie dateaza inca din Paleolitic in zona Africii. Balotii au inceput sa fie folositi ca material de constructie la scara larga incepand cu anul 1850 in Nebraska (SUA) cand s-a inventat presa de balotat. Exista inca in picioare o casa construita in SUA acum 100 de ani. In Europa metoda a fost preluata de norvegieni si nemti. In tarile nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la Soncuta Mare a fost contruita de norvegieni prima casa din baloti de baie pentru o comunitate de romi. "Sunt interesat inca din perioada studiilor de proiectarea locuintelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la Soncuta Mare de Harald Medboe si Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am invatat cum se contruieste o astfel de casa din baloti de baie. Daca pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotatii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorita costurilor extrem de scazute", povesteste Bogdan Muresan, informeazaAdevarul.

Lista scumpirilor de 1 aprilie. Pentru ce vor scoate romanii mai multi bani din buzunar. Romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare de maine, 1 aprilie. Luni se scumpesc tigarile, ca urmare a devansarii cu trei luni a calendarului de majorare a accizelor pentru tigarete, pretul mediu al unui pachet urmand sa depaseasca 12 lei. Si berea va fi mai scumpa, pentru ca acciza la bere va creste cu 10%, conform unei modificari de la inceputul anului a Codului Fiscal . Tot de la 1 aprilie, si romanii care solicita eliberarea a doua tipuri de pasapoarte - cel simplu temporar si pasaportul electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani - vor achita sume mai mari de la aceeasi data. Maine intra in vigoare si sistemul de coplata la externare, ceea ce inseamna ca pacientii vor plati, la iesirea din spital, indiferent de durata spitalizarii, o suma cuprinsa intre cinci si 10 lei. In plus, de la 1 aprilie vor intra in vigoare si noile taxe la trecerea podurilor Giurgeni-Vadul Oii si Fetesti-Cernavoda, scrieGandul.

Regionalizarea Romaniei: O abordare demografica. Inlocuirea judetelor cu regiuni este o necesitate imperioasa, pentru a crea un alt decupaj administrativ-teritorial al dezvoltarii economice si sociale a Romaniei in deceniile viitoare. Actuala divizare administrativ-teritorial in 42 de unitati a constituit si constituie o frana majora in dezvoltarea tarii. In plus, politicile de dezvoltare teritoriala ale Comisiei Europene sunt concepute pentru regiuni cu potential natural, economic si uman diferit de cel atat de faramitat al judetelor. Finalitatea regionalizarii este crearea unui alt cadru al dezvoltarii economice si sociale a tarii iar obiectivul major al acestei dezvoltari nu poate fi decat asigurarea unui standard de viata mai ridicat pentru populatia regiunilor si, la nivel agregat, pentru populatiei tarii, anuntaCursdeguvernare.ro.

DW: Se salveaza banci, nu si spitale. Criza economica se face simtita nu numai in buzunarele multora dintre europeni. Si sanatatea acestora, mai ales a celor din sud-estul Europei, are de suferit de pe urmele crizei. Alarmant e rezultatul unui recent studiu britanic: criza secera vieti omenesti. Malaria, febra Dengue sau tuberculoza sunt boli despre care se credea ca au fost eradicate pe continent. Totusi, un studiu efectuat de experti britanici arata ca de la inceputul crizei economico-financiare numarul persoanelor afectate de aceste boli si de multe altele a crescut considerabil. Si numarul deceselor cauzate de reducerile din sistemul de sanatate a luat amploare. Martin McKee, unul dintre autorii studiului publicat in revista de specialitate "The Lancet", observa, intr-un interviu acordat DW: "Pentru noi e limpede ca trebuie investit din nou mai mult in sanatate. Grecii, in mod special, au de suferit pentru ca nu mai au acces la medicamentele necesare", informeazaDeutsche Welle.

Fenechiu acuza PDL ca a capusat CFR Marfa si Metrorex: Basescu a inchis ochii. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, duminica, la Romania TV, ca PDL a "capusat" companiile CFR Marfa si Metrorex, iar presedintele Traian Basescu "a inchis ochii". "Am descoperit lipsuri masive in gestiune. Am gasit, de exemplu, un contract prin care s-a dat un avans de 20 milioane de euro unui om de afaceri pentru a costrui o strada, autostrada, nu a facut niciun metru, nu si-a platit nici subcontractorii, a luat banii si si-a cumparat niste terenuri. Si totusi, nimeni nu s-a autosesizat. Este vorba de Nelu Iordache. A fost in perioada 2010-2011. Basescu a stiut, dar a inchis ochii la multe. La Metrorex, contracte de sute de milioane de lei, anual, pentru consultanta date unei societati, Metroul SA, de care nu e strain un deputat PDL, fostul director al Metrorex, cred ca Udriste il cheama. In total au fost o suta de milioane de euro in perioada 2010-2012. Sunt multe exemple de genul asta", a precizat Relu Fenechiu la Romania TV, scrieRomania Libera.

Marginalizarea tovarasului Ion Iliescu. Cu ce i-a suparat el pe dictatori. La cateva zile dupa vizita in Asia rosie din iunie 1971, Ion Iliescu a fost ,,eliberat" din inalta functie de secretar cu propaganda al Comitetului Central. A fost ,,marginalizat" prin trecerea intr-o functie cu responsabilitati similare, dar de nivel judetean. Cu ce-i suparase Ion Iliescu pe protectorii sai, Ceausestii? Vizita in Asia a fost deseori evocata si ca momentul disensiunii intre Ceausescu si Ion Iliescu. S-a spus ca datorita incercarilor de a tempera entuziasmul sotilor Ceausescu pentru festivismul si indoctrinarea chinezeasca, in iulie Ion Iliescu a fost ,,marginalizat". Dupa unele interpretari, atunci a fost inceputul ,,disidentei" succesorului. Iar dupa altele, ca atunci s-ar fi produs ,,iluminarea" lui Ceausescu ca Iliescu vrea sa-i ia locul. Supozitiile acestea se bazau pe debarcarea acestuia din urma din importanta functie de secretar cu propaganda la nivel national si trimiterea sa ca secretar de judet, anuntaAdevarul.