Consiliul Legislativ a avizat o afacere de 55 de milioane de euro declarata neconstitutionala de CCR. Legea privind trecerea Registrului Comertului la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a fost avizata pozitiv de Consiliul Legislativ. In analiza consiliului se arata ca, desi procedura a fost declarata neconsitutionala de Curtea Constitutionala, ea poate fi realizata daca sefii registrului sunt numiti de statul roman. Recent, noua directori ai camerelor de comert din teritoriu au semnat o declaratie comuna in care spun ca sunt impotriva trecerii Registrului Comertului la CCIR. Potrivit unei analize realizate de cele noua camere de comert, prin proiectul de lege din Parlament, Registrul Comertului va deveni "instrumentul discretionar de santaj si manipulare al presedintelui Camerei de Comert". Datele oficiale arata ca Registrul Comertului este o institutie oficiala pentru statul roman cu venituri anuale de peste 110 milioane lei, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Videanu si Oprescu, partasi la jaful de la RATB. Autobuzele Mercedes sunt dotate cu GPS-uri, sisteme de monitorizare video si aer conditionat, dar sunt nefolosite. Sistemul de monitorizare online este inutil. Investitiile au fost aprobate de primarii Adriean Videanu si Sorin Oprescu. In ultimii ani, in Capitala au fost cumparate 1.000 de autobuze noi, care au fost dotate cu tehnologie de ultima ora, pentru un trafic civilizat. Numai ca, sistemele de milioane de euro nu au fost folosite, iar multe au iesit deja din garantie. Achizitionata pe cand primar general era Adriean Videanu, tehnologia a ramas nefolosita si pe vremea lui Sorin Oprescu, care a pompat si el cateva milioane de euro, scrie EVZ.

Coplata in sanatate. Ce se intampla daca nu o platim? Dar daca un pacient, dintre cei care au obligatia sa plateasca noua taxa, nu achita suma stabilita de spital? Poate fi constrans sa plateasca? Aici ne aflam deja pe nisipuri miscatoare, pentru ca nimeni nu a reglementat inca problema asta. "Nu e stabilit nimic", spune Delia Gheorghica, directorul economic al Spitalului Municipal din Vatra Dornei. "Noi nu avem cum sa constrangem pacientii sa plateasca", recunoaste oficialul. Lunar, in medie, o suta de oameni se interneaza in aceasta unitate sanitara, daca vorbim strict de cei care se incadreaza in categoria platitorilor noii taxe. O posibila constrangere ar fi ca pacientul sa nu primeasca biletul de externare, pana nu achita taxa, apreciaza sefa biroului Financiar-Contabil de la Spitalul Municipal din Orastie, Viorica Plopsareanu. Aceasta ne-a spus ca s-a luat chiar legatura cu Directia de Sanatate Publica Judeteana, pentru a se lamuri situatia, dar fara a se obtine un raspuns clar, scrie Romania libera.

Autoritatile romane nu stiu cat de periculoasa este incarcatura din "bomba plutitoare" de la Constanta. Nava germana "Flaminia", ancorata in rada portului Constanta, dupa ce in iulie 2012 a suferit doua explozii majore in urma carora au decedat trei marinari, a fost astazi inspectata de autoritatile romane. La bordul ei au urcat specialisti de la Garda de Mediu din Constanta si Bucuresti, inspectori ai Directiei de Sanatate Publica, Garda de Coasta si reprezentanti ai consortiului de firme specializate in reciclarea si decontaminarea deseurilor periculoase. Niciunul, cu exceptia prefectului de Constanta Eugen Bola, care este seful Comandamentului pentru Situatii de Urgenta, nu are voie sa comunice cu presa, scrie EVZ.

DW: Criza Parchetelor. Premierul Victor Ponta a gasit curajul de a se opune prietenilor politici, adoptand o politica rationala in criza parchetelor din Romania. Primul ministru, asaltat de prietenii sai politici si contestat sau amenintat pe toate tonurile, a gasit o replica limpede si curajoasa: "Eu am sa fiu totdeauna solidar cu colegii liberali si cand vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit si cand l-au luat pe dl Sorin Frunzaverde si pe dl Mihai Stanisoara, care au fost mult mai apropiati de Traian Basescu decat Kovesi, iar eu pe Kovesi n-o pun vicepresedinte la PSD, sa stea linistiti liberalii pe tema asta. Eu sunt solidar cu ei, ii sustin, am responsabilitatea guvernarii tarii pana la anul, cand dl Antonescu va deveni presedinte si trebuie sa aiba o tara pe care sa o conduca. In politica e important sa-ti asumi tu decizii, e important sa si raspunzi pentru ceea ce faci si e important sa faci, nu sa vorbesti", a incheiat Victor Ponta, scrie Deutsche Welle.

Noile buletine de identitate: Ce trebuie sa stii despre datele biometrice. De la 1 iulie ne vor fi eliberate carti de identitate dupa model european. Mai mult, cine doreste poate opta pentru carti de identitate electronice. Asa au anuntat autoritatile care sustin ca noile buletine vor contine inclusiv amprentele titularului. Intr-o anexa a proiectului normativ, exista o serie de informatii privind procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea documentelor electronice. Datele biometrice incluse in documentele electronice sunt imaginea faciala in format digital si imaginile impresiunilor papilare a doua degete, in format digital, scrie Capital.

Ministerul Sanatatii a adus la infarct institutele de cardiologie. La "C.C. Iliescu" din Bucuresti banii se termina in 10 zile, la Timisoara nu mai sunt fonduri nici pentru urgente, iar la Cluj medicii care opereaza pe inima isi dau demisia pe capete. Toate institutele de cardiologie din tara, aflate sub directa coordonare a Ministerului Sanatatii, sunt in pragul colapsului. Fondurile care ar trebuie sa ajunga la aceste unitati sunt ca si inexistente, in conditiile in care acestea urmeaza sa fie transferate ca finantare la Asigurari, iar medicii reclama grave probleme de organizare si strategie, scrie EVZ.

Cum s-a inecat hidrocentrala de pe Jiu in PET-urile romanilor nesimtiti. Sute de tone de deseuri menajere, PET-uri, arbusti, dar si animale moarte, aparatura electrocasnica sau diferite obiecte de uz casnic pun in pericol an de an functionarea normala a hidrocentralelor din toata tara. In ultimii cinci ani, poluarea apelor de suprafata a fost tot mai pronuntata, sustin reprezentantii Hidroelectrica, care au pus la dispozitia Gandul imagini cu hidrocentrale "avariate" de gunoaie.

Justitia televizata a prins bine. A fost implicat si publicul. Vezi ce diplomat a facut aceasta declaratie spectaculoasa. Ce interese comerciale are o tara ca Brazilia in Romania, ce cauta investitorii straini pentru a-si plasa banii pe un alt continent si cum se armonizeaza relatiile cu tari NATO din Europa de Est, cand, in acelasi timp, joci intr-o alianta de cinci state emergente, intre care si Rusia? Despre toate acestea, si nu numai, in interviul acordat Romaniei libere de catre ambasadorul Braziliei, Raymundo Santos Rocha Magno.