Subiectele zilei: Misterul celor 76 de milioane de euro de la Magurele; Privatizarea CFR Marfa, la limita legislatiei UE. Din ce motive statul risca anularea viitorului contract; DW: Cu buget redus, contra Coreei de Nord
Adrian Nastase, din nou in fata judecatorilor. Se poate intoarce fostul premier la inchisoare? Dupa noua luni de la sentinta de condamnare din dosarul Trofeul Calitatii, Adrian Nastase revine in fata judecatorilor Curtii Supreme. Fostul premier va fi prezent luni, 8 aprilie, la primul termen din recursul dosarului Zambaccian, a treia cauza de coruptie pentru care a fost trimis in judecata de procurorii DNA. In acest dosar Nastase este acuzat de luare de mita si santaj, fiind condamnat pe fond la 3 ani de inchisoare cu suspendare, informeaza Gandul.
Cu buget redus, contra Coreei de Nord. Tensiunile ivite in raporturile cu Coreea de Nord au survenit intr-o perioada in care SUA sunt obligate sa faca economii. Totusi, in ciuda bugetului micsorat aflat la dispozitia Apararii, administratia de la Washington manifesta degajare. In primul sau discurs in calitate de ministru al Apararii SUA, Chuck Hagel a avertizat ca amenintarile Coreei de Nord reprezinta o "adevarata primejdie" pentru interesele americane. In acelasi timp el a evidentiat ca Pentagonul trebuie sa se pregateasca pentru masive programe de austeritate pe fundalul reducerii generale a bugetului federal, noteaza Deutsche Welle.
Campania "Medicul de Garda". Ministerul Sanatatii fenteaza licitatiile publice pentru firme abonate la contracte cu statul! Institutia condusa de ministrul Eugen Nicolaescu a gasit o noua metoda de atribuire directa a contractelor din bani publici, prin care se evita licitatiile transparente. Oficialii din Ministerul Sanatatii vor sa schimbe softul prin care contabilii din tot sistemul isi fac raportarile cu altul considerat mai bun. Mai marii din Sanatate nu vor insa sa organizeze licitatie publica, metoda recomandata de institutiile europene atunci cand e vorba de cheltuit transparent bani publici, preferand varianta atribuirii directe catre o firma preferata, conform EVZ.
Privatizarea CFR Marfa, la limita legislatiei UE. Din ce motive statul risca anularea viitorului contract. Statul converteste in actiuni datoriile transportatorului feroviar si impune cumparatorului conditii de natura sociala care contravin normelor europene si pot atrage anularea contractului, avertizeaza expertii. De la ultimele mari privatizari pana acum, in primavara lui 2013, a trecut o vreme in care normele UE privind vanzarea de companii de catre statele membre s-au inasprit semnificativ. In trecutul apropiat era firesc sa-i impui cumparatorului, prin contractul de privatizare, conditii de tipul "pastreaza toti angajatii cel putin cinci ani" sau "pastreaza obiectul de activitate", oferind in schimb facilitati ca stergerea ori reconversia de datorii, insa acum nu mai este asa, scrie Adevarul.
Topul obezitatii la nivel mondial. Romania si Franta, singurele in randul tarilor "subnutrite". Publicatia Fast Company a prezentat mai multe grafice pentru a evidentia problema obezitatii la nivel mondial. Cand a venit vorba de greutate medie pe fiecare tara, in dreptul "normalitatii" s-au aflat doar tari precum Somalia, Afghanistan, Kenia, Zambia, Burkina Faso, Togo - state cu o populatie pe care o consideram subnutrita.Pe aceasta lista insa, se afla si 2 tari europene: Romania (BMI 24,7) si Franta (BMI 24,9), informeaza Capital.
Romanii nu vor invada Anglia. Muncitorii romani nu vor invada Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014, cand englezii ridica restrictiile pe piata muncii, arata un studiu al Institutului National pentru Cercetare Economica si Sociala (NIESR) din Anglia.Cercetatorii englezi au aratat ca speculatiile din media britanica privind eventualitatea unei cresteri masive a mobilitatii dinspre Romania spre Marea Britanie sunt exagerate. Cei mai multi cetateni romani si bulgari care ajung in Marea Britanie sunt tineri, cu un nivel ridicat de competente profesionale, fapt care i-a facut pe cercetatorii englezi sa ajunga la concluzia ca este "putin probabil" ca lucratorii romani sa constituie o povara pentru sistemul social britanic, noteaza Romania Libera.
Primarii de sector s-au coalizat contra "tarului" Sorin Oprescu: Ne-a spus "Ciocul mic". Primarii de sector ai Bucurestiului si-au facut asociatie, ca sa dezvolte proiecte comune pentru Capitala, dar si sa lupte impotriva "tarului" Sorin Oprescu, asa cum l-au botezat pe edilul-sef. Despre el spun ca vrea control total asupra banilor si proiectelor din oras. Pana acum, niciun proiect comun nu a fost scos la iveala, ci doar vorbe de duh la adresa primarului general. Sorin Oprescu nu a dat inca nicio replica celor sase primari de sector, informeaza Digi 24.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi