Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renuntat la mentalitatea occidentala pentru conservatorismul nord-coreean. "Nimeni nu are idee ce urmeaza. Coreea de Nord se confrunta acum cu un vid al conducerii, in care practic un copil incearca sa conduca tara", spunea in decembrie 2011 Victor Cha, consilier la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, pentru CNN. Asadar, de ce multi au crezut despre Kim Jong-un ca va fi mai bun, se intreaba jurnalistii de la "Alaska Dispatch". Totul a inceput cu educatia lui Kim. El a fost scolit in Elvetia, unde a invatat engleza, germana si franceza. Tot acolo si-a facut multi prieteni din toate colturile Europei, potrivit stirilor prezentate in ziua cand a preluat sefia tarii. Desi unii dintre colegii sai si-l amintesc drept un tip timid, in mare parte era un copil obisnuit, scrie Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Europa pe urmele Romaniei in combaterea coruptiei. Lovita puternic de afacerea Cahuzac, Administratia Frantei anunta adoptarea unor legi anticoruptie care seamana perfect cu cele existente in Romania. Argumentul cel mai puternic invocat la Bucuresti impotriva instituirii unei Agentii de Integritate autonome a fost caracterul ei exceptional. Nicaieri in Europa - au semnalat si oameni aflati in afara oricaror indoieli - nu exista un asemenea organism, dupa cum nicaieri nu exista o lege a declaratiilor de avere si de interese atat de amanuntita. Este adevarat ca legea romaneasca este din acest punct de vedere cea mai severa si ca ea poate pune, uneori, pe cei cinstiti in situatii stanjenitoare. E, in definitiv, ca la aeroport acolo unde, din cauza amenintarilor teroriste, toti cetatenii respectabili sunt nevoiti - la portile non-Schengen - sa suporte un tratament destinat mai degraba unor infractori, scrie Deutsche Welle.

Fiscul bulgar ar putea confisca masinile a zeci de mii de romani. Romanii care si-au inregistrat masinile pe numele unor cetateni bulgari sunt in situatia de a-si pierde automobilul. Nu mai putin de 35.000 de masini ar putea fi confiscate daca vor ajunge pe teritoriu bulgaresc, conform publicatiei bulgare Monitor, citata de Agerpres. Problema confiscarii autoturismelor se pune in cazul romanilor care si-au inregistrat masinile pe numele unor bulgari care, din cauza numarului mare de masini detinut in acte, au de platit impozite foarte mari. Acesti proprietari oficiali sunt in mare parte romi si nu au de unde sa scoata sume de mii de euro, datorate statului bulgar, scrie Romania libera.

Cutremurele mici si dese prevestesc un seism mare. Frecventa cutremurelor mici, de sub 3 grade pe scara Richter, si lipsa celor moderate le dau de banuit seismologilor un singur lucru: ca romanii s-ar putea confrunta curand cu un adevarat cataclism. "Zona Vrancea a inregistrat in ultimele trei luni foarte multe cutremure slabe, ceea ce nu e neaparat bine", arata Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pamintului. O explicatie, spune acesta, ar putea fi acumularea de tensiune seismica. "Lipsa cutremurelor medii poate insemna ca exista o acumulare de tensiune si ne putem trezi cu un cutremur foarte mare", arata Radulian, scrie EVZ.ro

Povestea clujeanului care face masini pentru Formula 1. Un monopost fabricat la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) ar putea concura in cea mai importanta competitie de sport cu motor din lume. Initiatorul proiectului este cercetatorul Paul Bere, un clujean care lucreaza de circa 10 ani pentru firme care activeaza in Formula 1. "Daca o sa ajunga masina in Formula 1, o sa ma simt la fel cum m-am simtit si in cazul celorlalte masini realizate. Sanse sunt foarte mari pentru ca nu se poate investi intr-un proiect daca acesta nu are sanse de reusita. Firma din Germania a avut incredere in noi. Aceasta este a 14-a masina livrata de la Cluj, prima de la UTCN", a explicat cercetatorul, potrivit Adevarul.

Disputa in USL pe banii pentru biserici. Mazare: "Cernea e un tampit. N-am putut sa scriu in rezolutie, dar ii rup picioarele daca il mai prind pe aici". Initiativa deputatului Remus Cernea de a taia Biserica de pe lista de finantare de la stat l-a scos din sarite pe Radu Mazare, seful PSD Constanta, organizatie care l-a sustinut pentru obtinerea locului de parlamentar. "Cernea este un tampit, a facut aceasta initiativa legislativa fara sa se consulte cu noi, total impotriva a ceeea ce credem noi ca organizatie, noi si toti ceilalti membri de partid", a declarat Mazare pentru Gandul, insistand ca Remus Cernea si-a gasit loc pe listele USL Constanta doar pentru ca Victor Ponta a avut o rugaminte in acest sens. Mazare a adaugat ca ca PSD Constanta a votat o rezolutie prin care i se cere lui Cernea sa-si retraga initiativa si "sa-si ceara scuze tuturor, in primul rand constantenilor, organizatiei, Bisericii, daca nu face asta, nu am mai putut sa scriu in Rezolutie, dar am spus ca-i rup picioarele daca il mai prind pe aici".

Cazul Mihai Moldoveanu. Paginile dosarului Lui Mihai Moldoveanu ascundeau zeci de abuzuri, nenumarate incalcari ale normelor procedurale si sfidau logica elementara. Cu toate ca probele nu indicau sub nicio forma ca este vinovat, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 25 de ani inchisoare. Procesul a durat doi ani si jumatate, perioada pe parcursul careia, din pacate, nu s-a facut cercetare judecatoreasca, in adevaratul sens al cuvantului. Astfel, in cadrul acestui dosar: nu au fost audiati martorii, nu au fost efectuate expertize obligatorii ale petelor de sange gasite pe masina victimei, nu s-au analizat urmele de pasi si tigarile gasite la fata locului, nu s-au expertizat amprentele gasite pe portbagajul masinii victimei - in ciuda faptului ca toate acestea puteau demonstra ca Moldoveanu este nevinovat, intrucat nu a fost la locul savarsirii faptei, scrie LaPunkt.ro

Camatarii "bancherilor" regizau executii cu pistolul si spanzuratoarea. Detalii stupefiante ies la iveala in dosarul in care doi escroci, Mihai Stan si Daniel Ruse, cu conexiuni in dosarul creditelor frauduloase - denumit al "Bancherilor" - au fost arestati preventiv. Daniel Ruse a imprumutat bani si cu o dobanda de 40% pe luna pentru cheltuielile cu campania electorala, atunci cand a candidat, in 2008, la Primaria Oltenita. Cu banii imprumutati, el a achizitionat, impreuna cu un complice, Florian Rasuceanu, complexul de crestere a porcilor Ulmeni (Calarasi). Martorii au povestit metodele de recuperare puse in practica de unul dintre cei mai duri camatari. "Mihai Puiu, zis Cracanici sau Puiu Cracanatu, este o persoana violenta si recalcitranta. Imi amintesc intr-o ocazie cand a mers la domiciliul lui Ruse Daniel si 1-a obligat pe acesta sa stea in genunchi in fata sotiei si a copiilor si l-a scuipat," a declarat un partener de afaceri deal lui Daniel Ruse, citat de EVZ.ro