Pagubitii de la FNI, fraieriti a doua oara. Jaful lui Vintu continuat de oamenii partidelor. Comisia Valorilor Mobiliare (CNVM) sustine ca nu are de unde plati pagubele FNI, desi exista o hotarare definitiva in acest sens. Institutia isi onoreaza angajatii cu salarii de zeci de mii de lei. Fostul secretar de stat Dorina Mihailescu are 13.600 de euro pe luna. Un numar de 282 de pagubiti ai Fondului National de Investitii (FNI) cer Fondului Proprietatea ca taxa platita CNVM sa fie virata in conturile lor. Judecatorii au stabilit definitiv, in iunie 2009, ca 130.000 de pagubiti FNI trebuie sa fie platiti de Comisie, in solidar cu alte persoane. Reprezentantii CNVM au spus ca nu au buget de sute de milioane de euro, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Moartea alba de pe Dunare. Aproape 30.000 de romani si sarbi sunt poluati de ani buni cu sterilul abandonat langa exploatarea de cupru de la Moldova Noua. Dunarea poate si ea suferi de pe urma haldei neecologizate. Se uita spre ferestruica mica, apoi la mine, se aduce de spate spre inainte si, ca si cum dincolo ar sta cineva, imi intoarce spatele: "Pe aici dadeau leafa". Candva, demult... Revine repede in prezent si isi vede pe mai departe de faramitat un bloc de beton, candva un stalp inalt de trei metri, acum doar o bucata de viitor moloz, lunga de trei metri, scrie Deutsche Welle.

Romania ar putea fi prima tara din UE care interzice minorilor bauturile carbogazoase. Cei care nu au implinit 18 ani risca sa nu mai poata cumpara bauturi carbogazoase. Ideea i-a venit unui deputat din opozitie, care va depune la Parlament o initiativa legislativa in acest sens. Convins ca minorii nu constientizeaza pericolul consumului fara masura a sucurilor acidulate, politicianul vrea ca racoritoarele sa aiba acelasi statut ca tigarile. Desi medicii de specialitate confirma ca pot aparea efecte negative, daca cei mici fac excese, multi parinti sunt de parere ca nu este nevoie de o asemenea regula. Deputatul PDL Alin Popoviciu considera ca foarte multi copii sunt dependenti de bauturile carbogazoase si ar vrea sa faca ceva in acest sens, scrie stirileprotv.ro.

Unifarm, contract preferential ca sa aduca citostatice. Adevarata cauza a exportului paralel de medicamente. Compania nu reuseste sa aprovizioneze spitalele cu citostatice, desi statul ii acorda conditii preferentiale in raport cu alti distribuitori. Imprumul acordat de Guvern a fost mai mult o miscare de imagine care a dat sperante false bolnavilor. Unifarm este o companie de distributie cu capital de stat care "desfasoara o activitate cu caracter social-sanitar", potrivit prezentarii de pe site-ul institutiei. Teoretic, treaba ei este sa aprovizioneze spitalele cu medicamente aferente programelor nationale care nu se gasesc in tara, asa cum este si cazul multor citostatice. In practica, Unifarm se comporta ca un distribuitor obisnuit, care livreaza medicamente si catre farmaciile cu circuit deschis, scrie EVZ.

"Puci" academic la Universitate. Un departament se vrea facultate. Sete de putere sau dorinta sincera de inovare prin introducerea unei noi discipline de studiu? Orgolii marunte sau mize academice? Un departament al unei facultati din Universitatea Bucuresti se vrea facultate de sine statatoare. Propunerea unui grup de profesori ai Facultatii de Istorie de a infiinta o noua facultate, rupta din institutia-mama, ridica semne de intrebare cu privire la scopul acestei initiative. Mai exact, intreg Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei a trimis zilele trecute rectoratului Universitatii Bucuresti un memoriu care propune infiintarea unei noi institutii de invatamant - Facultatea de Studiu al Patrimoniului. Astfel, tot departamentul s-ar separa de facultatea-mama si ar constitui nucleul unei noi facultati, scrie Romania libera.

Hotararea de Guvern privind infiintarea unei sectii in limba maghiara la UMF Targu Mures, anulata de instanta. Kelemen Hunor: "Este un abuz". Curtea de Apel a anulat Hotararea de Guvern privind infiintarea Universitatii de Medicina in limba maghiara in cadrul UMF Targu-Mures. Anul trecut, decizia executivului a starnit mania partii romane a Universitatii, iar studentii au iesit in strada pentru a protesta fata de separarea pe criterii etnice a UMF Targu-Mures. "Consider ca anularea HG privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures a fost o decizie politica a instantei Curtii de Apel, un fel de abuz din partea instantei, pentru ca aceasta hotarare de Guvern este in aplicarea legii si nu trece peste lege", a spus Kelemen Hunor, potrivit Adevarul.

Incredibil: "Ghetaria" a primit un nou ragaz de la autoritati. Reprezentantul legal al halei de alimente: "Aici sunt multe interese". "Ghetaria", un depozit insalubru de alimente de la marginea Capitalei, din sectorul 6, ramane "deschis", autoritatile dovedindu-si inca o data neputinta. In tot acest timp, se face schimb de hartii, se deleaga responsabilitati, se da cu bidineaua, se cheama presa si se fac acuzatii. Fiecare dintre actorii implicati arunca vina spre ceilalti, in timp ce statul pierde bani, iar romanii consuma alimente nesanatoase, scrie Gandul.

Regionalizarea ICR, un esec de proportii. Inlaturarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea ICR si inlocuirea lui cu Andrei Marga au avut doua consecinte: deturnarea rolului ICR si infiintarea de filiale in judete, desi institutia ar trebui sa promoveze cultura romaneasca peste granite. La ce s-a ajuns? Dintre filialele noi, unele inca isi cauta menirea, iar altele fac parastase literar-artistice, lipsa unei activitati consistente fiind o nota comuna, din Oltenia in Banat si din Ardeal in Dobrogea, scrie Romania libera.

DW: Procurori vs judecatori. Procurorii detin in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii un rol care contravine separatiei puterilor in stat minimalizand puterea judecatoreasca. Problema Justitiei a revenit, recent, intr-o forma neasteptata. CSM este divizat dramatic intre procurori si judecatori. Reintegrarea in CSM, dupa decizia Curtii Constitutionale, a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica, care se alaturasera "partidei" procurorilor, nu va face decat sa complice din nou situatia, scrie Deutsche Welle.

Locul de unde viata vine in cutie. Doctorita cu record de miracole pe semnatura. Romanii care au facut un transplant au sanse mai mari sa poarte organul unui bihorean decat cel al unui oltean sau bucurestean. Un medic din Oradea a convins cele mai multe familii din tara sa doneze "parti" din rudele decedate. Dupa ce a primit inima unei femei, un barbat a inceput brusc sa iubeasca florile, scrie EVZ.