Scandalul case pentru generali. Filiera profitorilor cu epoleti. Fostul ministru al Apararii, senatorul PNL Corneliu Dobritoiu, a fost pus sub acuzare ieri de procurorii DNA pentru participatie improprie la abuz in serviciu. Politicianul este cercetat pentru modul in care si-a achizitionat apartamentul de serviciu la un pret sub ventionat, dupa ce a dat o declaratie falsa in fata notarului. Cand Dobritoiu a cumparat imobilul de la Ministerul Apararii, el a aratat, pe 8 iunie 2005, ca nu mai detine o alta locuinta. In acel moment avea in proprietate, impreuna cu sotia sa, o vila in comuna Ganeasa (Ilfov). "Evenimentul zilei" a dezvaluit, in editia din 30 noiembrie 2012, ca Dobritoiu a incalcat legea in acest caz si a publicat mai multe contracte pe care firma controlata de sotia acestuia, Viorica Dobritoiu, le avea cu statul. In aceeasi zi, senatorul a intrat in direct la emisiunea Aktualitatea, de la B1 TV, si a dat explicatii stupefiante despre acest fals: casa de vacanta nu este locuinta. "Este casa noastra de vacanta, asta se poate verifica. Comuna Ganeasa este la aproape 30 de kilometri de municipiu, este adevarat. Dar este casa de vacanta. De ce specific treaba aceasta, deoarece legea defineste foarte clar termenul de locuinta, de case de vacanta si asa mai departe", tinea sa precizeze Dobritoiu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cat se poate fura din vagoanele CFR la o actiune a "magnetilor". Doua tone de fier aruncate pe terasament. Un echipaj de jandarmi a prins asupra faptei o banda de hoti de fier vechi, care jefuiau o garnitura de cale ferata. Talharii actionau in Portul Constanta, ziua in amiaza mare. Mai multe persoane care sustrageau fier vechi din garniturile de tren, din zona Port Constanta, au fost surprinse luni, 15 aprilie, in jurul orei 15.30, de un echipaj din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Tomis Constanta, care se afla in patrulare. Hotii de fier vechi erau urcati pe vagoanele de tren incarcate cu fier vechi, de unde aruncasera pe terasament peste doua tone de fier - componente mecanice, piese de schimb uzate etc. Jandarmii i-au somat verbal sa se opreasca, moment in care toti hotii au aruncat prada pe care o descarcau si au rupt-o la fuga, anuntaAdevarul.

Prima strigare la RA-APPS. Lista apartamentelor, caselor si terenurilor pe care Guvernul Ponta le scoate la vanzare. Sapte apartamente centrale si o casa in Bucuresti pornind de la 73.000 de euro, un teren de tenis, unul de minigolf si o pepiniera pe litoral sunt toate activele RA-APPS scoase la vanzare de Guvernul Ponta in primul lot dupa recenta modificare a legii. Preturile, stabilite inca din timpul guvernarii Emil Boc, variaza intre 73.000 de euro si 286.000 de euro pentru apartamente si intre 244.000 de euro si 1.296.000 de euro pentru terenuri. Singura casa, pe de alta parte, este evaluata la 259.800 de euro. Licitatiile sunt programate pe 8 si 9 mai, fiecare participant urmand sa plateasca o taxa de 500 de lei, informeazaGandul.

Ce se ascunde in spatele esecului managementului privat de la CFR. Consiliul de Administratie al CFR SA a fost destituit dupa ce a indraznit sa trimita la regionala CFR Iasi, judet de bastina al ministrului Relu Fenechiu, o echipa de control si dupa ce, mai mult, compania fiind calcata in scop de represalii de catre inspectorii ministrului Transporturilor, a indraznit sa propuna public extinderea controlului la directorii de partid ce au condus societatea anul trecut. Consiliul de Administratie al CFR SA, companie care inregistreaza la bugetul de stat datorii totalizand 540 de milioane lei, fiind in atentia FMI, a fost demis luni, la doar doua zile dupa ce a avut o iesire publica in care a acuzat, mai mult sau mai putin mascat, ca se fac presiuni menite sa determine trecerea sub tacere a rezultatelor unui control pe care l-ar fi dispus la una dintre unitatile regionalei CFR Iasi. Aceasta a fost condusa in perioada 2007-2009 de catre actualul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, fost director general al CFR SA anul trecut si unul dintre apropiatii ministrului, scrieRomania Libera.

DW: Cei trei sobolani morti din arsenalul opozitiei. Nu exista cu adevarat viziuni diferite asupra societatii, nu exista in Romania un razboi al valorilor care sa ridice intrebari cu privire la calitatea democratica a revizuirii Constitutiei. Politica romaneasca are o lunga traditie a opozitiei sarcastice, lipsite de orice concesie rationala. La 1923, dupa ce liberalii au propus proiectul de Constitutie, opozitia alcatuita din Partidul National al lui Iuliu Maniu si Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, la care se raliase si Pan Halippa, reprezentandu-i pe basarabeni, au contestat competenta Parlamentului de atunci de a adopta o noua constitutie, argumentand ca nu alcatuieste o reprezentare reala a poporului (v. Eleodor Focseneanu). Contestatia luase tonuri dintre cele mai stridente. Taranistii adusesera la intrunirile lor trei sobolani morti pe care ii prezentau multimii ca avertisment pentru ce ar putea pati fratii Bratianu, anuntaDeutsche Welle.

Angajata care si-a dat un salariu de 29.000 de euro oe luna vrea sa fie "Regina financiara". Angela Toncescu (60 de ani) este la un pas de a fi numita in consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Numirea acesteia se discuta in cadrul USL, care va nominaliza in Parlament zece dintre membrii ASF. Poreclita de mass-media "Regina asigurarilor", Toncescu fusese pusa in fruntea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in 2006, de catre PNL. Potrivit unor surse politice, unii liberali nu ar mai fi de acord cu numirea acesteia in ASF, asa ca ea cauta sprijin in randul parlamentarilor PSD. Controversele "Reginei asigurarilor" au aparut dupa ce a fost cercetata de inspectorii ANI sau de procurori. In decembrie 2008, ANI a acuzat- o de fals in declaratii pe Angela Toncescu, iar dosarul a ajuns la procurori. Inspectorii aratau ca, in 2007, ea a vandut societatii Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, un autoturism BMW X5, cu 96.000 de euro, informeazaEVZ.

Cum contraataca Rusia ofensiva culturala romaneasca in Basarabia: separatismul. Romania este acuzata de catre Rusia ca are o atitudine expansionista spre Est sub masca culturii si a limbii. Care sunt masurile prin care ea contrabalanseaza acest lucru? Rusia nu stie sa se adapteze secolului XXI prin politica prin care o duce. Acest decalaj fata de lumea occidentala este unul vechi din punct de vedere ideologic lucru care creeaza grave probleme de adaptare a acesteia in noul context mondial. In ultimii ani Romania, atat la nivel de politica de stat cat si la nivel de societate civila, a lansat o puternica ofensiva pentru recuperare a Basarabiei. Aceasta lupta se duce mai mult identitatar prin intermediul Culturii si a Limbii romane. Strategia adoptata de catre Bucuresti este una conforma cu realitatile actuale deoarece nu apeleaza la mijloace de presiune politica sau militara ci la o ofensiva educational-culturala, scrieAdevarul.