Geniile Romaniei. Povestile de succes care au revolutionat lumea: Emil Palade - romanul cu Nobelul, Paulescu - a schimbat viata diabeticilor, Justin Capra - vizionarul cu rucsacul zburator. Savantii si inventatorii romani s-au remarcat de-a lungul secolelor, chiar si in prezent, cu descoperiri care sunt folosite peste tot in lume. Bolnavii de diabet ii datoreaza insulina romanului Nicolae Paulescu. Ion Cantacuzino este un alt savant roman caruia lumea ii datoreaza descoperirea vaccinului antiholeric. Nascut in 1899 la Tulcea, Nicolae Cornateanu este tulceanul care a condus Ministerului Agriculturii in patru guverne, ca tehnician si este considerat fondatorul economiei agrare si al studiilor de contabilitate agricola. In 1935, a obtinut bursa Fundatiei Rockefeller si timp de un an a studiat organizarea agriculturii americane din marile regiuni agricole. Pentru Romania, el este cel a initiat cercetarile de economie rurala, agroalimentara si agrara, intr-o forma institutionalizata. Echipa condusa de el, creata in cadrul Sectiunii de Economie Rurala a Institutului de Cercetari Agronomice a Romaniei, a facut primii pasi in domeniu, incepand cu 1927, scrieAdevarul.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: Baza de la Deveselu poate deveni tinta pentru Rusia. Cum s-au vazut de la Moscova evolutiile politice de la Bucuresti din vara anului trecut, cat va mai plati Romania actualele tarife la gazele cumparate de la Gazprom, ce prioritati are Federatia Rusa in raport cu Romania si care sunt sansele ca ultimele dispute dintre politicienii de la Chisinau sa conduca, in final, la repetarea scenariului din Ucraina sau Georgia? In fine, va accepta Rusia, in cele din urma, amplasarea scutului american antiracheta si pe teritoriul Romaniei si, totodata, cat de intensa este cooperarea serviciilor secrete din cele doua state? Raspunsurile, in interviul acordat de ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg S. Malginov, un diplomat care la un an de la preluarea mandatului si dupa o experienta de peste 30 de ani in Ministerul de Externe moscovit considera nedrepte afirmatiile ca tara sa ar fi la originea multor complicatii din regiune, inclusiv din Romania, anuntaRomania Libera.

Primul-ministru se dezice de ordonanta propriului Guvern. Primul-ministru Victor Ponta a transat ieri, la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), mai multe probleme. El s-a intalnit cu judecatorii CSM, asa cum fusese programat inca de saptamana trecuta, pentru a discuta cu magistratii suparati ca li s-a luat prin Ordonanta de Urgenta o atributie care era a Consiliului. Este vorba despre procedura de desemnare a judecatorului roman la CEDO, competenta ce a fost data unei comisii, in care Guvernul detine majoritatea. Pentru acest caz, presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a sesizat deja Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), considerand ca s-a incalcat principiul separatiei puterilor in stat. Presedintele CSM a cerut instantei sa constate conflictul juridic de natura constitutionala intre puterile statului, informeazaEVZ.

Harta marilor batalii de la Congresul PSD. Lista favoritilor pentru functiile de vicepresedinte la nivel national. Batalia dura la Congresul PSD se va duce pentru functia de vicepresedinte, liderii din teritoriu purtand negocieri pentru a-si castiga functia la nivel central. Noul Statut al PSD prevede cate opt locuri de vicepresedinte national si opt de vicepresedinte regional. Vicepresedintii nationali vor fi votati de delegatii din toate organizatiile, primii opt fiind declarati castigatori, in timp ce vicepresedintii regionali vor fi votati doar de delegatii din regiunile din care provin. Cea mai dura batalie la Congresul PSD se anunta a fi cea pentru regiunea Sud - Est, unde si-au exprimat intentia sa candideze Marian Oprisan (presedintele CJ Vrancea), Nicusor Constantinescu (presedinte CJ Constanta) si Constantin Boscodeala (primarul municipiului Buzau). Confruntarea Oprisan - Constantinescu va fi o reeditare a competitiei pentru sefia UNCJR, doar ca de data aceasta cei doi vor fi alesi doar de delegatii din organizatiile Constanta, Vrancea, Braila, Buzau, Galati si Tulcea, si nu de presedintii de CJ-uri cum a fost in cazul Uniunii Nationale a Consiilor Judetene din Romania, scrieGandul.

DW: Sclavia disimulata se extinde in Europa. Comisarul european Cecilia Malmstrom a dat luni publicitatii un raport privitor la sclavagismul din Europa de astazi, care pune in lumina ca o buna parte din persoanele traficate provin din Romania si Bulgaria. Cu o saptamana in urma Muzeul Luvru din Paris a fost inchis din cauza grevei personalului de supraveghere care a dorit sa atraga atentia ca nu mai face fata micilor hoti de buzunare originari din Romania. Hotii de buzunare, "din ce in ce mai numerosi si agresivi" (Le Monde), dupa cum declara ingrijitorii de la Luvru, pot fi priviti deopotriva ca un mic desant de pradatori exersati, dar si ca victime adevarate ale unui sistem de sclavie moderna. Depinde de unde privesti, anuntaDeutsche Welle.

Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie: "Trebuie sa gasim solutii care sa mentina in viata investitorii industriali". Constantin Nita, ministrul delagat pentru Energie, a declarat la Adevarul Live ca trebuie sa vina in scrijinul investitorilor industriali si sa reduca pretul energiei pentru acestia, avand in vedere ca aceste companii produc, exporta, dar au si un numar mare de angajati, adica sustin economia romaneasca. Astfel, ministrul delegat pentru Energie spune ca a propus reducerea schemei de certificate verzi pana la sfarsitul anului 2016, dar se analizeaza si reducerea tarifelor de cogenerare, informeazaAdevarul.

DNA intra pe firul jafului din padurile Apusenilor. Jaful din padurile Muntilor Apuseni, defrisati fara mila in ultimii ani, a ajuns in vizorul procurorilor DNA. Si asta dupa ce magistratii de la Serviciul Teritorial Cluj al DNA l-au retinut pe seful Directiei Silvice Cluj, Traian Maris. El este acuzat ca ar fi primit mita sume cuprinse intre 4.000 si 10.000 de euro de la trei padurari. Potrivit unor surse judiciare, banii ar fi fost dati pentru a le garanta padurarilor faptul ca nu vor fi concediati, ca urmare a unor nereguli grave descoperite in cantoanele silvice pe care le administrau acestia. Procurorii spun ca il vor prezenta pe Traian Maris judecatorilor de la Tribunalul Cluj, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, scrieRomania Libera.