Sebastian Lazaroiu: "ARD a fost facuta in jurul ciolanului. Dreapta trebuie sa se adune in jurul valorilor". Consilierul prezidential crede ca Alianta "Romania Dreapta" a fost o constructie politica facuta pe picior. El le-a reprosat liderilor ARD ca primul lucru pe care l-au facut, dupa ce s-au asezat la masa, a fost acela de a-si imparti locurile de parlamentari. Evenimentul zilei: Domnule Sebastian Lazaroiu, Viorel Hrebenciuc a declarat ca presedintele Traian Basescu face lucruri bune pentru Romania si le face din suflet. Va asteptati la o astfel de declaratie plina de bunavointa? Sebastian Lazaroiu: Nu ma asteptam, mai ales ca domnul Hrebenciuc a fost artizanul suspendarii in 2007. Eu cred ce spune domnul Hrebenciuc. Bun, probabil ca dansul a gandit de multe ori lucrul acesta. El, in particular, cand vorbesti cu el, e mai sincer, dar in lupta politica se spun multe lucruri. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Schindler de Romania": cum au fost intocmite "Listele lui Traian Popovici" care au salvat peste 20.000 de evrei, in Al Doilea Razboi Mondial. Proiectul lui Dustin Hoffman de a interpreta pe ecran rolul lui Traian Popovici (1892-1946), primarul Cernautiului in timpul celui de-al Doilea Razboi mMondial, pare sa intarzie. Cel putin pentru moment, cu siguranta din lipsa finantarii. "20 000 de sfinti", titlul unui lung metraj consacrat eroului roman trebuia sa fi fost deja unul dintre evenimentele cinematografice ale anului 2012. Produs de compania canadiana Veni Vici Entertainment Inc., el arata cum, cu pretul vietii sale, primarul Cernautiului a reusit sa insele vigilenta autoritatilor ocupatiei germane, dar si romanesti, ale epocii, care doreau sa elimine comunitatea evreiasca. Filmul trebuia precedat de publicarea unei carti despre aceasta epopee nu prea cunoscuta, ci mai degraba uitata, anuntaAdevarul.

Bulgaria vrea garantii de la Romania pe un subiect controversat. Bulgaria si Romania duc in continuare negocieri pe un diferend legat de delimitarea platoului continental, dar spiritul in care se desfasoara este "constructiv", sustine ambasadorul Bulgariei la Bucuresti, Aleksandar Filipov, intr-un interviu acordat Romaniei libere. Totusi, aminteste diplomatul, granitele dintre cele doua tari nu mai pot suferi modificari, Tratatul de Pace de la Paris si, in cele din urma, aderarea la Uniunea Europeana consfintind caracterul ireversibil al frontierei. Pe de alta parte, Sofia si Bucurestiul trebuie sa dezvolte proiecte comune pentru a atrage impreuna finantari externe, inclusiv din fondurile UE, iar cat priveste zona de securitate, chiar daca Rusia a exprimat o pozitie ostila in contextul instalarii unor elemente ale scutului anti-racheta la Deveselu, Bulgaria va actiona in conformitate cu angajamentele asumate la intrarea in NATO, informeazaRomania Libera.

Comentariu: Cel mai scump cuvant sarbesc. Dupa 14 ani, Serbia si Kosovo vor sa isi normalizeze relatiile. O atare intentie este insa doar un mic pas in directia solutionarii conflictului. "Kosovo" este cel mai scump cuvant sarbesc, scria un poet de inspiratie nationala in 1989. El atingea la acea vreme un punct sensibil, exprimand o opinie pe care o au si astazi cei mai multi sarbi: Kosovo nu este un taram oarecare, o bucata de pamant, ci expresia tuturor sperantelor si frustrarilor istorice ale sarbilor. Un Ierusalim sarbesc. "Kosovo-ul sarbesc" este parte integranta din educatie, din lectiile de istorie predate la scoala si din discursul politic al populistilor. Kosovo cel real, in care, intre timp, se vorbeste limba albaneza in proportie de 90 la suta si cel in care secole la rand a fost pus la fermentat mitul national sarbesc - s-au ciocnit frontal in ultimele decenii, scrieDeutsche Welle.

Scandalul "Case pentru generali". Dobritoiu isi vinde vila de vacanta "care nu e locuinta". Fostul ministru al Apararii este vecin, in comuna Ganeasa, cu fostul sef al Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, uns secretar de stat la Ministerul Economiei. Soacra acestuia ne-a dezvaluit ca familia Dobritoiu a locuit in vila pana si-a deschis un restaurant in Capitala Afumati, pe sosea, duminica, 21 aprilie 2013, pe la orele pranzului. Cotim la dreapta si sarpele de asfalt, cu Padurea Ganeasa pe stanga, ne duce fix in batatura fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Din Capitala, 26 de kilometri, pe ceasul de bord, pana-n poarta senatorului liberal, situata pe o strada cu numele unui mare voievod. Este vila despre care fostul ministru spunea ca "nu e locuinta". "E judetul Ilfov aicea, dar vezi Bucurestiul pe geam. Domnul Dobritoiu sta pe deal, e pe partea dreapta, o vila mare. O s-o recunoasteti dupa gardul galben, ca la partid. E exact vizavi de casa fostului sef al Vamilor, daca-l stiti!", ne spune un localnic. Este vorba de finul liberalului Dan Radu Rusanu, Gelu Stefan Diaconu. El ocupa azi functia de secretar de stat la Ministerul Economiei, anuntaEVZ.

Nicolae Ceausescu, in goana nebuna dupa credite. In anii '70, Ceausescu a fost un mare partizan al imprumutarii Romaniei de pe pietele internationale. N-a fost vizita in 1973 unde sa nu fi cerut bani cu imprumut. In conditiile dictate de el - desigur. In aprilie 1989, Nicolae Ceausescu a anuntat cu tot spectacolul propagandistic de rigoare ca Romania achitase integral si inainte de termen "datoria externa", pentru care supusese populatia la multe privatiuni. Decizia - controversata in plan economic - generase nemultumirea surda a oamenilor obisnuiti, pusi fara vrere la un efort economic considerabil. In 1989, s-a anuntat pe ton triumfalist doar "lichidarea datoriei". Dar cand fusese facuta, in ce conditii si ce se facuse cu banii imprumutati - nu s-a mai spus. Datoriile fusesera contractate la finele deceniului sapte si inceputul deceniului opt, Ceausescu fiind atunci cel mai mare partizan al imprumutarii Romaniei de pe pietele internationale. Politica externa, in anii ei de aur, fusese si o goana continua dupa credite destinate industrializarii rapide, informeazaAdevarul.

Fenechiu vinde sperante: Metroul, finantat de catre UE. Ministrul Transporturilor promite finantarea Magistralei V de metrou din fonduri UE, in locul creditului BEI. Banii europeni sunt gratis, dar finantarea UE e blocata. Finantarea Magistralei V de metrou pe traseul Drumul Taberei-Universitate ar putea fi asigurata din fonduri europene, tronsonul urmand a fi gata in 2016, a anuntat Relu Fenechiu prezent zilele trecute la o emisiune televizata. "Pot sa va spun cu bucurie ca Comisia Europeana ne-a dat un acord de principiu pentru introducerea metroului in axele de finantare europeana pentru perioada 2007-2013. La sfarsitul saptamanii (trecute - n.r.) voi merge la Bruxelles, unde ma voi intalni cu comisarul Hahn si cu comisarul Siim Kallas si vom stabili foarte clar daca aceste lucruri se vor intampla. Eu sper ca se vor intampla si in conditiile in care vom avea bani europeni, vom putea sa continuam lucrarile la foc continuu si poate se chiar termina pana in 2016 Magistrala V", a declarat Fenechiu, scrieRomania Libera.