Statul vrea sa-i lase fara subventii pe micii fermieri. Sute de mii de agricultori vor fi afectati de cresterea plafonului minim de la 1 la 1,5 hectare. Exploatatiile de un hectar si cele impartite pe mai multe loturi mici vor pierde subventia pentru ca Guvernul va creste plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Riscul vizeaza 400.000 de agricultori. Pentru a primi subventii pe suprafata, cultivatorii trebuie sa detina minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcela. Daca aveti o gradina mai mare pe langa casa si doua terenuri in camp, insumand cu totul un hectar, sunteti eligibil pentru a primi in fiecare an 139 de euro de la UE plus 27 de euro de la Guvern. Dar tot Guvernul este pe cale sa mareasca aceste plafoane minime de suprafata pana la 1,5 hectare totalul, respectiv 0,5 hectare pe lot, daca sunt separate. Aceasta masura ar afecta cateva sute de mii de fermieri mici, lucru recunoscut chiar de oficialii Ministerului Agriculturii, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Mesajul germanilor pentru litoralul romanesc: "Auf Wiedersehen". Turismul romanesc de la Marea Neagra a primit o lovitura grea in acest sezon: tour-operatorii germani au retras toate charterele pe relatia Constanta. Tour-operatorii germani au anulat toate cursele charter, din aceasta vara, spre litoralul romanesc. Masura vine dupa ce autoritatile s-au straduit "sa-i readuca pe piata romaneasca. "TUI nu a mai fost sprijnit. Angajamentele pe care ministerul si le luase, ca vor continua sprijinul pentru Air Berlin, nu au mai fost respectate. Nu avem charter de pe Germania", a explicat Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral Delta Dunarii. Turisti din Germania mai pot ajunge pe litoralul romanesc absolut intamplator si in mod singur individual, daca gasesc o oferta si li se pare interesanta. Nu vor exista curse charter, anuntaRomania Libera.

Ministrul Constantin Nita isi pregateste inscaunarea in fruntea mamutului energetic. Ministrul delegat Constantin Nita lauda proiectul de lege initiat de colegul sau de partid Dumitru Chirita, prin care se doreste infiintarea unui mamut energetic, prin comasarea activelor detinute de companiile din sector, aflate in portofoliul statului. Practic, Constantin Nita va controla noul gigant energetic, din scaunul de presedinte al consiliului de supraveghere si prin numirea membrilor acestuia, daca va ramane in functie pana cand va fi infiintat fondul. Proiectul de lege privind infiintarea "Fondului Roman de Investitii Strategice in Energie si Resurse Energetice" a ajuns in Senat, care se va pronunta asupra documentului pana in iunie, cand se incheie sesiunea. Camera Deputatilor ar trebui sa dezbata proiectul in toamna, fiind for decizional. Cum conducerile comisiilor parlamentare de resort sunt asigurate de reprezentanti ai USL, proiectul ar putea trece cu usurinta si fara prea multe modificari, informeazaEVZ.

Florin Costiniu, condamnat pentru coruptie, este premiat de stat cu o pensie de 16.000 RON. Fostul judecator isi completeaza veniturile din avocatura. Judecatorul Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru coruptie, va fi remunerat lunar de statul roman cu 16.000 lei. Costiniu a fost gasit vinovat de coruptie in dosarul fostului senator Catalin Voicu si a primit o condamnare definitiva de 4 ani de inchisoare cu suspendare. Pe perioada condamnarii, statul ii va alimenta conturile cu 760.000 lei. Legea spune ca magistratii corupti se pot bucura nestingheriti de pensiile speciale, chiar daca au condamnari definitive. Intre timp, Florin Costiniu isi ingroasa veniturile din avocatura, pledand chiar in dosare in care a dat decizii in calitate de judecator. Sunt sanse minime ca Florin Costiniu sa fie eliminat din avocatura. Florin Costiniu a fost judecator la Curtea Suprema, unde a detinut functia de sef al Sectiei Civile, scrieGandul.

DW: Comedia alegerilor europene. Multa lume se intreaba de ce nu se grabesc alegatorii la urne cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, desi raspunsul este mereu la indemana: alegerile acestea sunt lipsite de continut politic real. A facut o valva nemotivata anuntul lui Victor Ponta privind decizia PSD de a merge separat in alegerile europene. De altfel, liberalii nu au fost contrariati, fiind ei insisi constransi sa propuna o lista separata de apartenta la un grup politic distinct (ALDE). In orice caz, stirea aceasta a fost mult supradimensionata. Mai importanta este observatia ca alegerile europene nu reusesc sa mobilizeze electoratul la urne. De ce? Nu este nevoie de o analiza prea complicata, anuntaDeutsche Welle.

Regii asfaltului si-au batut joc de Autostrada A3. Inaugurata anul trecut, autostrada Bucuresti-Ploiesti nu este nici in prezent finalizata. Compania de Autostrazi a semnat insa receptia lucrarilor pentru ca firmele constructoare, apartinand "regilor asfaltului", sa poata primi alte contracte. La mai bine de opt luni de cand a fost deschisa circulatiei, autostrada Bucuresti-Ploiesti este departe de cele mai indulgente standarde in domeniu. Lipsesc in continuare cele mai elementare dotari, precum parcari, spatii pentru servicii sau puncte S.O.S. Iar cine alege sa mearga pe aceasta autostrada stie ca este un drum "fara intoarcere", singurul punct de iesire pana la Ploiesti fiind la doar 24 kilometri de Bucuresti, la Snagov. Iesire utila mai mult pentru potentatii Capitalei, care si-au ridicat aici locuinte de lux, decat pentru soferii de rand, informeazaAdevarul.

Divergente si critici in discutiile despre romi. Cine trebuie sa se ocupe de integrarea lor, ONG-urile, statul sau Europa? Discutiile privind incluziunea romilor au iscat numeroase polemici in randul societatii civile, autoritatilor publice si reprezentantilor Comisiei Europene, intr-o conferinta organizata luni de ONU si Agentia "Impreuna". In timp ce o parte a reprezentantilor comunitatii roma a acuzat Comisia Europeana ca a abordat gresit problema romilor, consilierul onorific al premierului a sugerat ca ONG-urile "au ciordit" fondurile, ministrul Muncii a cerut reforme in educatie si a aratat cum s-ar fi dezvoltat comunitatea daca copiii romi ar fi avut acces la educatie, iar Comisia Europeana le-a cerut autoritatilor masuri ferme de incluziune. In cadrul conferintei privind strategiile de incluziune a romilor, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Damian Draghici, a declarat ca Strategia Romilor a fost facuta "la misto", banii europeni "se ciordesc", in timp ce "romii de la firul ierbii nu au ce manca", iar peste un an sau doi se va vedea ca nu s-a facut nimic. In replica, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, i-a atras atentia ca el insusi lucreaza la un proiect pentru elevii din Ferentari, iar Ministerul Muncii are in vedere demararea a doua proiecte-pilot pentru populatia roma, in valoare de cate cinci milioane de euro, scrieRomania Libera.